Kıkırdak Tümörü

Kıkırdak Tümörü

Kıkırdak Tümörü

Bizi Takip Et


Enkondrom, kemiğin içinde gelişen iyi huylu kıkırdak tümörüdür. Enkondrom, çocukluk çağında başlayıp gelişir. Erişkinlikte tümör ilerlemeyi durudurup çoğunlukla sessiz kalır.

. Enkondrom, kaç yaşlarda ve hangi kemiklerde görülür?

Enkondroma, 10-20 yaşlarda görülür. Sıklıkla el ve ayak küçük kemiklerinde görüldüğü gibi kol kemiği (humerus) ve uyluk kemiğinde de (femur) görülür. Enkondrom, vücudun tek bir kemiğinde görüldüğü zaman kanseröz forma dönme olasılığı düşüktür. Birden fazla enkondromun olduğu Olier Hastalığı yada Mafucci Hastalığı gibi multipl enkondromatosis olgularında kanseröz dönüşüm biraz daha sık görülür.

. Enkondromun bulguları nelerdir?
Enkondrom, el ve ayak kemiklerinde görüldüğünde parmaklarda şekil bozukluğu, patolojik kırıklar ve kırığa bağlı ağrı görülebilir. Normalde, enkondrom ağrısızdır. Ağrı varsa yada tümörde büyüme görülürse tümör, kanseröz dönüşüm açısından dikkatlie incelenmelidir.

. Enkondrom tanısı nasıl koyulur?
Enkondrom, sıklıkla çekilen radyografilerde tesadüfen saptanır. Enkondroma olgularında, direk radyografi dışında MR ve kemik sintigrafisi tetkiki de yapılır. Kemik sintigrafisinde normal yada hafif artmış tutulum görülür. Sıklıkla tanı radyolojik tetkikler koyulup biyopsiye sadece şüpheli olgularda ihtiyaç duyulur. Ayırıcı tanı için ortopedi uzmanı kan tetkikleri de isteyebilir.

. Enkondroma nasıl tedavi edilir?

Bulgu vermeyen, sessiz tümörlerde genellikle tedavi gerekmez. Bu enkondromalar, ilk görüldüğünde sessiz olduğunu doğrulamak için 1-2 yıl radyolojik ve klinik takibi yapılır. Eğer, enkondromada kanseröz dönüşüm, patolojik kırık ve deformite var ise veya patolojik kırık  yüksekse cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavi de tümör çıkarılır ve boşluk kemik grefti ile doldurulur. Kondrosarkomaya dönüşmüş olgularda tutulmuş bölgedeki kemik blok olarak çıkarılır.

Prof. Dr. Şeref Aktaş
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

www.serefaktas.com


İçeriği Paylaşın