Kırmızı Et Kansere Yol Açar Mı?
Kırmızı Et Kansere Yol Açar Mı?
Bizi Takip Et
Kırmızı et kansere neden olur mu?
Çalışmalar özellikle işlenmiş kırmızı et (sucuk, salam, sosis vs.) tüketiminin, kolon kanseri riskini arttırdığını kesin olarak kanıtlamıştır. 2005 yılında 149.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, yüksek oranda işlenmiş yada işlenmemiş kırmızı et tüketen bireylerin, bu ürünleri minimal düzeyde tüketenlere göre %30-40 oranında kalın barsak kanserine daha çok meyilli olduğu bulunmuştur. 149.000 kişi arasında işlenmiş et ürünlerini en çok tüketen bireylerde kolon kanserine yakalanma riski %50, rektum kanserine yakalanma riski ise %20 oranında daha fazla bulunmuştur.
Günde kaç gram kırmızı et tüketmek riski arttırır?
Kırmızı et için araştırmacılar erkekler için günlük 85 gr veya daha fazla (yaklaşık 3 köfte büyüklüğünde), kadınlar için ise 60gr veya daha fazla (yaklaşık 2 köfte büyüklüğünde) kırmızı et tüketiminin yüksek tüketim sınırlarında olduğunu belirtmektedir. İşlenmiş et ürünleri (sosis, salam, sucuk vs.) için ise, erkekler için haftada 5 yada 6 gün 30gr veya daha fazlası, ve kadınlar için haftada 2 yada 3 gün 30 gr veya daha fazlası yüksek tüketim olarak belirtilmiştir.
Et tüketme alışkanlığı nasıl olmalı:
• Kırmızı eti, erkekler 4 köfte büyüklüğünde (120gr), kadınlar 3 köfte büyüklüğünde (90gr) olmak üzere haftada en fazla 2 sefer tüketmeli.
• Tüketilecek olan etin tamamen görünür yağlarından arındırılmış olmasına dikkat edilmeli.
• İşlenmiş et ürünleri tüketilmemeli, tüketildiği taktirde yanında muhakkak C vitamini kaynağı ile beraber tüketilmeli. (meyve, meyve suyu vs.)
• Kümes hayvaları ve balık kanser riskini arttırıcı etki göstermez. Bu nedenle haftada en az iki sefer balık, geri kalan günlerde yağsız beyaz et tercih edilmeli.
Eti pişirme yöntemi kanser riskini etkiler mi?
Pişirme işlemi besinlerin tadını, kokusunu, rengini ve yapısını değiştirir. Değişik pişirme yöntemleriyle besinlerde meydana gelen değişiklikler farklılık gösterir. Özellikle et gibi yüksek protein içeren besinleri pişirme teknikleri karsinojenlerin oluşumu açısından büyük önem taşır. Bir başka değişle eti pişirme yöntemi kanser olma riskini etkiler. Ette bulunan zararlı organizmaların etkisiz hale getirilebilmesi için yeterli pişirme önemlidir. Ancak yağda kızartma, ızgara ve mangal gibi etin yüksek ısıya maruz kalmasına neden olan bazı pişirme yöntemleri nedeniyle kanserojenik etki gösteren heterosiklik amin molekülleri meydana gelir. Bu maddeler DNA’ya zarar vererek kanser oluşumuna neden olurlar. Kısık ateşte kapalı kapta pişirme, buharda pişirme, haşlama ve fırınlama gibi pişirme teknikleri, kanser yapıcı kimyasalların oluşmasını minimize eder.
Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)
İçeriği Paylaşın