Kişiye Özel Diş Tasarımı Nedir?
Kişiye Özel Diş Tasarımı Nedir?
Bizi Takip Et
Kişinin mesleğine, sosyal durumuna ve karakterine uygun gülüşü tasarlamak insanları mutlu ediyor. Beklentileri karşılayan diş tasarımı, kişinin imajını doğru bir şekilde yansıtıyor. Diş hekiminizin size özel diş tasarımıyla uygulayacağı “vizajizm” ile kendinizi daha doğru ifade edebilirsiniz. Diş estetiği olarak tanımlanan “vizajizm” hakkında merak ettiklerinizi Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun yanıtladı.
. Vizajizm nedir?
Vizajizm’in kelime anlamı “yüz” demektir. (Fr. visage) mimaride ve saç tasarımında da kullanılan bir kelimedir. Güzelliği bir bütün olarak düşünüp gülüşü de kişinin karakteri, yüz, dudak şekli, sosyal durumuna göre tasarlamaktır. Vizajizm tasarımında; kişinin psikolojik yapısı ve alışkanlıklarının yanı sıra saç şekli bile çalışmaya dahil edilir. Burada önemli olan aynı gülüşe sahip, aynı fabrikadan çıkmış kişiler yaratmamaktır.
Kişinin mizacına uygun, ona özel bir gülüş tasarlamaktır. Bugün dünyada diş hekimliği, tıbbın teknolojiden en çok faydalanan ve sürekli takip edip yenilenen bir dalıdır. Biz de bu teknolojinin nimetlerinden yararlanıyoruz. Diş hekiminin, estetik uzmanı, laboratuarın, teknik ekibin vb. tüm bu konuda çalışanların katkısını içeren bir multidisipliner yaklaşımla vizajizm yapıyoruz.
. Modadan aşina olduğumuz “haute couture”, diş estetiğinde ne anlama geliyor?
Haute couture, bilindiği üzere kişinin özel beğenisine göre üretilmiş, özel tasarım elbise anlamına gelen Fransızca bir moda terimdir. Biz bu kavramı “kişiye özel diş tasarımı” olarak kullanıyoruz. Kişinin mesleğine, sosyal durumuna ve karakterine uygun gülüşü tasarlamak insanları mutlu ediyor. Beklentileri karşılayan diş tasarımı, kişinin imajını doğru bir şekilde yansıtıyor. Haute couture dişlerle, sert görünüşlü biri daha sempatik algılanabildiği gibi, sempatik görüntülü biri de otoriter algılanabiliyor. Yani diş tasarımınız sert ya da yumuşatılmış hatlar içererek dış görünüşünüzü isteğiniz doğrultusunda değiştirebiliyor. Bu yöntemde önemli olan sizin duygularınızın karşı tarafı doğru bir şekilde yansıtılmasıdır.
. Kişinin nasıl bir diş yapısına sahip olması gerektiğine nasıl karar veriliyor? Nasıl bir uygulama yapılıyor?
Gülüş tasarımına başlamadan önce hastayla bir ön görüşme yaparız. Ön görüşmede hastanın kişiliği, sosyal durumu, gülümsemesinde nelerden memnun olmadığı konuşulur. Bu aşamada her iki tarafında birbirine güven duyması ve dürüst olması, gerçekleştirilecek tasarımın beklentileri karşılaması açısından önemlidir. Yapılan incelemeler doğrultusunda bir planlama yapılır. Alınan ölçü, fotoğraf çekimi, video kayıtları değerlendirilir, nihai bir sonuca varılır.
Bu sonuç hasta ağzına prova şeklinde uygulanır ve o prova üzerinden hastanın yüzüne yakışan en doğru diş boyu, diş dizilimi, diş rengi tespit edilir. Dişlerin üç boyutlu ön görüntüsü hasta sunulur ve tedaviye başlanır. Hastalar hakkında elde edilen tüm bilgiler yapılacak tedavide kullanılır. Klinikte çekilen fotoğrafların yanı sıra kişinin günlük hayattaki mimiklerini de gösteren özel albümündeki fotoğraf karelerini incelemek tasarımın başarısına yardımcı olur. Kişiye en uygun tasarım için yüzün bütünü değerlendirilir; alın, burun, dudak, çene ve dişlerdeki oran gibi…
. Bu uygulamayı genelde kimler tercih ediyor?
Gülüşünden memnun olmayan, gülüşünün güzelliğini tam yansıtmadığına inanan, dişleri aşınmış, tüm dişlerini kaybetmiş, kötü kaplamalara sahip, rahat gülemeyen, ağzını kapatarak gülen vb. kişiler.
. Ağız sağlığının ve güzelliğinin kişilerin psikolojisi üzerinde de doğrudan etkili olduğunu söyleyebilir miyiz?
Güzellik ve kendine güven bir bütündür. Kişisel gelişimine ve güzelliğine yatırım yapan her insanın, gülüşünü de dikkate alması gerekir. Topluluk içerisinde ağzını eliyle kapatmadan rahatlıkla gülebilmek kişiye müthiş bir özgüven kazandırır. Gülüşlerini sorunlu bulup özgüven eksikliği yaşanlar, gülüş estetiği yaptırdıktan sonra özgüvenlerine kavuşuyorlar.
. Diş sağlığını ve estetiğini korumak için nelere dikkat etmeliyiz? Tavsiyeleriniz neler?
Diş sağlığı; dişlerin çürümeden uzun seneler boyunca temiz ve bakımlı tutulma durumudur. Diş sağlığınıza önem vermek vücut için de gereklidir. Bazı diş hastalıkları; iç organlara kadar ilerleyebilmektedir. Mutlaka altı ayda bir periyodik olarak dişçimizi ziyaret etmeliyiz. Düzenli diş fırçalama, diş ipi ve ağız duşuyla dişlerin arasının temizlemesi gerekir.
Fırçanın ve diş ipinin kullanımı ile ilgili daha çocuk yaşlarda bilinçlendirilmek gerekir. Burada da ebeveynlerin tutumu çok önemli, süt dişleri deyip geçmemeli. Dişlerde görülen en küçük siyahlanma bile ciddiye alınmalı. Her hastalıkta olduğu gibi diş tedavilerinde de erken teşhis çok önemlidir, bu şekilde diş kayıplarının önüne geçilebilir.
İçeriği Paylaşın