KOAH’dan Korunmak İçin Sigarayı Bırakın

KOAH’dan Korunmak İçin Sigarayı Bırakın

KOAH’dan Korunmak İçin Sigarayı Bırakın

Bizi Takip Et


Sigara içenleri bekleyen ölümcül hastalık KOAH ile mücadelede en önemli ve ilk adım sigarayı bırakmak… Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Bu ölümcül hastalığa yakalanmamak mümkün; kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın” uyarısında bulunuyor.

Dünyada ölüm sebebleri içinde 3. sırada yer alan ve KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı nedeniyle yılda 210 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyor. Aktif sigara içicisinin en büyük risk grubu içinde olduğu KOAH, aynı zamanda pasif olarak sigara dumanına maruz kalanları da ciddi şekilde tehdit ediyor.

Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama yapan Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, KOAH’ın önlenebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek, “KOAH’ın bir numaralı risk faktörü sigaradır. Öyle ki tedavi aşamasında sigara bırakılsa dahi vücuda sigarayla birlikte işlenen zehirli maddelerin bu hastalığın tedavisini zorlaştırdığı bilinmektedir.  KOAH’a pasif içicilerin de yakalanma riski çok yüksek. Burada özellikle sigara içilen ortamlarda bulunmanın etkisi çok fazladır” dedi.

Sigara dumanına maruz kalındığında da sigara kaynaklı bir çok hastalığa yakalanma riskinin olduğunu belirten Öztürk, açıklamasında şunları söyledi:

Duraklarda, parklarda, hastane ve okul bahçelerinde, taksilerde sigara içmek yasak olmasına rağmen maalesef bu kural çiğneniyor. Haliyle sigara içmeyen bir çok kişi sigara içenin dumanından pasif olarak etkileniyor, sigaradan salınan zehirli dumanı solumak zorunda kalıyor. Özellikle çocuklar pasif içicilikten en çok etkilenen grup. Bizler de özellikle sigaranın yasak olduğu yerlerde sigara içmeyenin hakkını korumak ve pasif içiciliğin zararlarını azaltmak amacıyla yapılan ihlali tek tuşla bildirebileceği Yeşil Dedektör mobil uygulamasını hayata geçirdik. Telefon ya da tablete indirilen bu uygulamayla sigara ihlalini gören vatandaşımız Sağlık Bakanlığının denetim ekiplerine uygulamadan konum göndererek ihlali bildirebilliyor. Denetim ekipleri de mekana gelip denetimi ve gerekli işlemleri yapıyor.”

Tütün ürünlerinin de KOAH’a sebebiyet verdiğini söyleyen Başkan Öztürk; “Nargile, puro, pipo gibi tütün ürünleri de KOAH’a yol açıyor. Bu ölümcül hastalığa yakalanmamak için, kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın. Bırakmakta zorlanıyorsanız mutlaka, Sigara Bırakma Polikliniklerinden ve Sağlık Bakanlığı çağrı merkezlerinden destek alın” diye konuştu.

BELİRTİLERİ NELER…

Özellikle 40 yaşından sonra görülen KOAH, sinsi ve fark edilmesi zor bir hastalık. Kişilerde önceleri yokuş ve merdiven çıkarken kendini gösteren nefes alma güçlüğü ile başlar. Zamanla bu durum ilerler ve düz yolda da solunum sıkıntısı ortaya çıkar. Gece uykudan uyandıran, uyutmayan nefes darlığı şekline ilerler. Kişi, nefes darlığından dolayı günlük işlerini yaparken dahi zorlanır, başkalarının desteğine ihtiyaç duyar. Tüm bunlar KOAH belirtisidir.

Nefes ölçüm testinde hava yolu tıkanıklığının saptanması ile teşhis eden KOAH her ne kadar ilerleyici bir hastalık olsa da önlenebilir ve tedavi edilebilir. Tedavide ilk yapılması gereken sigaranın bırakılması ve kapalı veya açık alanlarda sigaraya maruz kalmaktan kaçınılmasıdır.

SİGARA CAN YAKIYOR

Türkiye nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin ediliyor. Dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan eden Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanıyor. Sigara içme, akciğer kanserinin oluşumunda en önemli faktör olarak bildiriliyor. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybediyor.

YEŞİLAY, BAĞIMLILIKTAN KORUNMA EĞİTİMLERİ MİLYONLARA ULAŞTI

Yeşilay’ın sigara, alkol, uyuşturucu, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam alanlarında yaş gruplarına göre özelleştirilmiş ve alan uzmanları tarafından hazırlanmış içeriklerle öğrencilere ulaştırılan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) eğitimleri 11 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye ulaştı. Bu eğitimler kapsamında ilkokul, ortaokul, lise ve yetişkin modüllerinde sigara bağımlılığı, sebepleri, koruyucu önlemler ve bırakma yöntemleri eğitimleri de Türkiye’nin dört bir yanında TBM formatörü ve rehber öğretmenler vasıtasıyla yediden yetmişe herkese ulaştırılıyor.


İçeriği Paylaşın