Kolon Kanserinde Erken Tanı
Kolon Kanserinde Erken Tanı
Bizi Takip Et
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, kolon kanserini yenerek beşinci yılını dolduran hepsi birer gerçek kanser survivorı olan kişileri biraraya getirdi.
Gerçekleştirilen toplantıda kanseri yenen eski hastalar, "Kanser, eğer moral gücümüz olmazsa sadece ilaçlarla yenemeyeceğiniz bir hastalık. O nedenle kanser hastalarının birbiri ile dayanışması çok önemli" diyerek bu şekildeki dayanışma toplantılarının çoğalmasını istediler.
Toplantıda bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aykan, kolon kanserinin tarama testleri ile kolaylıkla saptanabilen ve poliplerin çıkarılması ile de büyük ölçüde önlenebilen bir hastalık olduğunu belirtti.
Önemli olanın hastalıktan haberdar olmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aykan, "ABD`de her yıl yaklaşık olarak 30 bin kişinin hayatı kurtarılabiliyor. Erken tanı konulduğunda şifa oranı yüzde 95`lere ulaşıyor. Ancak ülkemizdeki hastaların sadece 5`te 1`inde erken devrede tanı konulabiliyor" dedi.
DÜNYADA HER YIL 1 MİLYON İNSAN KOLON KANSERİNE YAKALANIYOR
Kanser türleri arasında en yaygın olanlardan biri olan kolon kanserine dünyada her yıl 1 milyon kişinin, Türkiye`de ise 6 bin kişinin bu hastalığa yakalandığını belirten Prof. Dr. Aykan, "Kolon kanseri ülkemizde erkeklerde akciğer, prostat ve mesane kanserinden sonra 4. sırada, kadınlarda ise meme kanserinden sonra 2. sırada görülmektedir. Ülkemizde kolon kanserine yakalananların maalesef yarısı hayatını kaybediyor.
Vakaların yüzde 61`i erkek, yüzde 39!u kadındır. Kolon kanseri herhangi bir yaşta ortaya çıkabileceği gibi hastaların yüzde 90`ından fazlasında 40 yaşın üzerinde ortaya çıkıyor. Hastalığı en sık görüldüğü yaş ise 60’lı yaşladır" diye konuştu.
AİLESİNDE KANSER HASTASI OLANLAR RİSK ALTINDA
Kolon kanserinin erken teşhisle önlenebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Faruk Akyan şöyle konuştu:
"50 yaşından itibaren yapılan tarama testleriyle bağırsak kanser öncüsü poliplerin saptanarak çıkarılması hayat kurtarıcıdır. Düzenli sağlık taramaları yapıldığında toplumlarda kolon kanserinde ciddi bir azalma olduğu ortaya çıkmıştır.
50 yaşından itibaren toplumdaki herkesin bir kez kolonoskopi ve daha sonra her yıl dışkıda kan testi yaptırması gerekiyor. Ailesinde kolon kanseri geçirmiş olanlar tarama testlerine daha erken yaşta başlamalıdırlar. Sigara ve alkol kullanımı her kanser türünde olduğu gibi kolon kanserinde de önemli oranda riski arttırmaktadır."
İçeriği Paylaşın