Kornea Nakli Nedir, Nasıl Yapılır?

Kornea Nakli Nedir, Nasıl Yapılır?

Kornea Nakli Nedir, Nasıl Yapılır?

Bizi Takip Et


Halk arasında göz nakli olarak bilinen, aslında gözün sadece çeşitli hastalıklar sonucu bozulmuş olan en ön saydam tabakasının Ex bir kişiden alınan sağlıklı kornea dokusuyla değiştirildiği ameliyattır.
Kornea nakli ameliyatında bağışlanan sağlıklı korneadan 6–9 mm çapında, daire şeklinde bir parça çıkartılır. Alıcının (hastanın) korneasından da aynı büyüklükte bir parça çıkartılarak aynı bölgeye ameliyat ile dikilir. Gelişen teknoloji ile birlikte kornea ameliyatları artık Intralase Lazer teknolojisi kullanılarak yapılabilmektedir. Bu ameliyatta korneanın hasta tabakası lazer ile kesilir. Gözün sağlıklı alanları hasar görmez. Aynı şekilde nakil yapılacak gözün ihtiyacına göre yeni ve sağlıklı kornea tabakası lazer ile kesilerek göze yerleştirilir. Intralase ile yapılan kornea naklinde (Intralase Keratoplasti) sağlıklı- hasta doku ayrımının yapılabilmesinin en büyük avantajı organ reddi olasılığının neredeyse olmayışıdır.

Kornea nakli genel anestezi altında yapılır

Kornea nakli olan hastalar özellikle ilk zamanlarda gözlerini kuvvetli ovuşturmaktan kaçınmalı, vurma çarpma gibi travmalardan korunmalı ve hijyene çok fazla dikkat etmelidirler.

Ameliyat sonrası hastaların gözlerinde ağrı, kızarıklık, görme bulanıklığı, ışığa karşı hassasiyet hissettiklerinde en yakın göz doktoruna müracaat etmelidirler. Bu saydığımız belirtiler red reaksiyonunun belirtileri olabilir ve acil tedavi gerektirir.
Kornea nakli olan hasta ile doktoru arasında sıkı bir işbirliği olmalıdır. Sadece operasyonun iyi olması yeterli değildir; operasyon sonrası özellikle ilk 1- 2 sene takip ve tedavide ameliyatın başarısında etkilidir.
Kornea nakli tedavileri bazı merkezlerde Intralase teknolojisini ile yapılmaktadır. Intalase teknolojisi ile korneada sadece hastalıklı kısım ayrılmakta, verici korneadan ise aynı ölçüde doku alınabilmektedir. Intralase Keratoplastide sağlıklı- hasta doku ayrımının yapılabilmesinin en büyük avantajı organ reddi olasılığının düşürmesidir. Lazerle kornea naklinin bir diğer avantajı ise kornea dikişlerinin daha kısa sürede alınması ve ilaç kullanım süresinin standart yönteme göre daha kısa olmasıdır. Lazerle kornea nakli genel anestezi olmadan tamamen lokal anestezi altında yapılabilir.

Kornea Nakli Gerektiren Hastalıklar
.Kornea Distrofileri (halk arasında beneklenme hastalığı diye bilinir) kalıtsaldır,
.Keratokonus (Korneanın kronik olarak bozulması),
.Kornea yaralanmalarından sonra,
.Kornea enfeksiyonu,
.Kimyasal yaralardan sonra,

ÖNEMLİ
Bu saydığımız hastalıklarda kornea nakli sonrası kişinin tekrar görmesini kazanması için mutlaka gözün arkasındaki yapıların (damar ve sinir) sağlam olması gerekmektedir. Dünyagöz Hastanesi İle En Kısa Zamanda Uygun Kornea Dünyagöz’de kornea nakli olmak için gelen hiçbir hastamız aylarca hatta yıllarca sıraya girip beklemek zorunda kalmamaktadır. Hastalarımız için gerekli olan kornea en kısa zamanda bulunup tedavileri zamanında ve başarıyla gerçekleştirilmektedir.

Kornea Nakli İçin Gerekli Kornea Nereden Alınır?

Kornea nakli için gerekli saydam tabaka ex kişilerin gözlerinden sağlanmaktadır. Ancak her ölen kişinin korneası bu amaç için uygun olmamaktadır. Öncelikle kornea naklinden sağlıklı sonuç alınabilmesi için; korneanın önceki sahibinde olmaması gereken durumları belirtelim;
.Ex kişide herhangi bir göz rahatsızlığı bulunması
.Herhangi bir göz ameliyatı geçirmemiş olması
.Kornea tabakası tamamen sağlam ve saydam olması
.Ex kişide mikrobik, virütik kanser türü hastalıkların bulunmaması
.Hastanın uzun süre komada kalmamış olması gerekmektedir.
.Ex kişilerden özel eğitimli göz bankası elemanları tarafından alınan kornea, göz bankasında    değişik incelemelerden geçirilerek kornea nakli için uygun kalitede olup olmadığı belirlenir.   İstenen niteliklere uygun kornealar özel saklama kapları içine konularak ameliyatın yapılacağı merkezlere ulaştırılır.

Kaynak: Dünya Göz Hastanesi web sitesi
(http://www.dunyagoz.com/)


İçeriği Paylaşın