Kulak Çınlamasının Nedenleri

Kulak Çınlamasının Nedenleri

Kulak Çınlamasının Nedenleri

Bizi Takip Et


Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Pata, “Kulak çınlamaları çok masum olabileceği gibi bir beyin tümörünün ilk belirtisi bile olabilir, bu yüzden ihmal edilmemelidir” diyor. Doç. Dr. Pata, kulak çınlamasıyla ilgili soruları yanıtladı.

. Kulak çınlaması ne demektir?
Kişinin kulağında duyduğu rahatsız edici sestir. Kulak çınlaması objektif ve subjektif olarak ikiye ayrılır. Objektif kulak çınlaması dışarıdaki diğer insanların da duyabileceği kulak çınlamasıdır. Kulağınızı hastanın kulağına yaklaştırdığınızda bu çınlamayı siz de duyarsınız. Bu tip kulak çınlamaları çok nadirdir. Sübjektif olanlar ise dışarıdan duyulmayan kişinin kendisinin duyduğu seslerdir.

. Kulak çınlaması neden olur?
Kulak anatomik olarak üç bölgeye ayrılır: Dış kulak, orta kulak, iç kulak. Çınlama, iç kulakta salyangoz olarak tarif edilen işitme merkezi dediğimiz kokleadan kaynaklanan bir sestir. Genellikle de kokleanın bir alarmıdır. Koklea, bende bir sıkıntı var demek ister. Örneğin fazla gürültülü ortamlarda ya da yüksek sesle müzik dinlendiğinde kokleadaki hücre ve sinirler tahrip olur. İç kulaktaki kokleada oluşan harabiyet sonucunda da çınlama olur. Ya da kokleanın iyi beslenememesi yani oradaki damarların kan akışında sorun olması da çınlama nedeni olabilir. O bölgenin kanlanması tek bir ince damar ile sağlanır. O damardaki daralmalar veya tıkanmalarda işitme merkezimiz yani kokleanın kanlanması bozulacak ve bu da çınlamaya sebep olabilecektir.

Bir diğer neden kokleaya kan getiren damarın işitme sinirine veya işitme merkezine yakın olmasıdır. Bazen stres bazen de enfeksiyonlar çınlamaya neden olabilirler. Yine boyundaki bazı problemlerde özellikle beyne ve kulağa giden kan akımını azaltmak suretiyle çınlamaya neden olabilir. Tansiyondaki değişikliklerde de çınlama olabileceği unutulmamalıdır. Basit bir kulak kiri bile kulak çınlamasına sebep olabilir.

TEK KULAKTA ÇINLAMA TEHLİKELİ OLABİLİR
. Kulak çınlamasında teşhis ve tedavi nasıldır?
Kulak çınlaması pek çok nedene bağlı olabildiğinden doğru tanıyı koymak ve nedeni bulabilmek amacı ile birtakım testler yapıyoruz. Yeditepe Üniversite Hastanesi’ nde biz bu tip hastalarımızı genellikle Nöroloji ekibiyle beraber değerlendiriyoruz. Özellikle tek kulakta çınlama varsa bu bizim için önemlidir. Çünkü çift kulaktaki çınlama genellikle daha masumdur. Hastanın ve kulak çınlamasının geçmişi, Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji muayenesi ve işitme testi yapılması gereken temel işlemlerdir. Bunlardan elde edilecek bilgilerle tedavi aşamasına geçilir.

Tedavide kulak çınlamasının sebebine bağlı olarak ilaç kullanırız. Enfeksiyondan kaynaklanıyorsa ona göre, damarlarla ilgiliyse ona göre ilaç vererek tedaviye başlarız. Bütün araştırmalara rağmen sebep bulunamamışsa o zaman çınlamayı azaltıcı genel bir tedavi uygularız. Bunlardan da sonuç alamazsak işitme cihazı kullanılabilir. Sık olmamakla birlikte çınlama tedavisinde cerrahi yöntemler de uygulanabilir.

. Kulak çınlaması hangi durumlarda dikkate alınmalı ve doktora gidilmelidir?
Eğer kulak çınlaması günde 1–2 defa ve birkaç saniye süre ile oluyorsa eşlik eden işitme kaybı başdönmesi gibi ek problemler yoksa bu çok önemli değildir. Ancak gündüz duyulmasa bile en azından gece sessizlikte fark edilen sürekli bir çınlama varsa ve günlerdir devam ediyorsa o zaman bir sorun olma ihtimali fazladır ve doktora başvurulmasında yarar vardır.

KULAK ÇINLAMASI NEDENLERİ
– İç kulaktaki damarların tıkanıklığı
– İç kulaktaki hastalıklar
– Yaşlılık
– Bazı enfeksiyonlar
– Aşırı gürültülü ortam
– Boyundaki damarların tıkanması
– Kulak kirlenmesi
– Tansiyon, şeker, damar sertliği gibi sistemik bazı hastalıklar


İçeriği Paylaşın