Lazer Epilasyon Nedir, Kimlere Uygulanır?
Lazer Epilasyon Nedir, Kimlere Uygulanır?
Bizi Takip Et
Rahşan ÖZYAKIŞIR
Ağdaydı, tüy dökücüydü derken tüylerden kurtulmak için birçok yönteme başvuruyoruz. Geleneksel yöntemlerin kalıcı bir çözüm olmadığı herkesçe biliniyor. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Günay, lazer epilasyonun tüylerin bir daha çıkmaması açısından kesin çözüm olduğunu söylüyor. Dr. Ahmet Günay, lazer epilasyon yöntemini hem aşırı tüylü kadınlara hem de normal tüylü kadınlara öneriyor.
“Cilt tipine ve kılın kaynağına göre uygulanan farklı lazer çeşitleri vardır. Hekimin hangi lazer tipinin hangi cilt tipine uygun olduğunu saptaması ve o tekniği uygulaması gerekir” diyen Dr. Ahmet Günay, lazer epilasyonla ilgili sorularımızı yanıtladı.
. Lazer epilasyon nedir?
Lazer bir ışıktır. Bir kaynaktan (katı, sıvı, gaz) güç alan bu ışık çeşitli optiklerden geçtikten sonra bir başlıkta toplanıyor. Dalga boyuna göre lazer ışınları çeşitli renkler tarafından emiliyor. Örneğin, kırmızı renk tarafından tutulan ışınlar var. Bu ışınlar kırmızı, ince kılcal damarların tedavisinde kullanılıyor. Su tarafından emileni de var bu, cildin soyulmasında kullanılıyor. Bir de siyah ve koyu renk tarafından tutulan ışınlar var. Bu da lazer epilasyonda kullanılıyor.
Deriye ışın vurulduğu zaman sağlam deriye hiçbir yakıcı, termal etkisi olmuyor. Siyah renk, bu ışını emiyor. Siyah renkte deride tüy de var. O yüzden kıl olan bölge bu ışınları emiyor. Siyah renk tarafından tutulan bu ışın, kıl kökünü patlatmaya yönelik olarak kullanılıyor. Koyu renk kıl, lazer ışınını emdikten sonra kıl kökü patlıyor. Çeşitli kıl kökleri milimetrelerle ölçülen çeşitli derinliktedirler. Birinci seansta en üstekilerin kökü gidiyor.
Hekim daha derinlikteki kıl kökleri için ışını ona göre ayarlar. Siyah renk sadece kıl köklerinde değil dövmelerin çıkartılmasında da kullanılabiliyor. Ben olan bölgede de çok dikkatli uygulanması gerekiyor. Hatta bazı benlerde uygulanmaması gerekiyor, aksi takdirde kansere yol açabiliyor. Cilt tipi çok önemlidir. Açık renkler daha avantajlıdır iz kalmaması açısından zira koyu renklerde iz kalma riski daha fazladır.
. Aşırı tüylü kadınlara normal tüylü kadınlardan daha farklı bir lazer epilasyon yöntemi mi uygulamak gerekiyor? Aşırı tüylü kadınlara hangi yöntemi öneriyorsunuz?
Eğer bir hormonal bozukluğu yoksa her şey yolundaysa her ikisine de aynı yöntemi uyguluyoruz. Lazer epilasyon yöntemini hem aşırı tüylü kadınlara hem de normal tüylü kadınlara öneriyoruz. Zaten lazer epilasyon işlemine başlamadan önce mutlaka endokrin testleri yaptırıyoruz.
. Her cilt ve tüy köküne göre farklı bir çözüm mü gerekir?
Her cilt ve tüy tipine lazer tedavisi uygulanır ancak tüy ve cilt tipine göre farklı lazer tipleri uygulanması gerekiyor. Örneğin benim kliniğimde üç farklı tip lazer aleti var.
. Sık sık ağda yapmak, tıraş etmek gibi yöntemler cilde zararlı mıdır?
Bu yöntemler bir travmadır; iritasyon etkisi vardır. Bu yöntemleri sık sık uygulamak son derece zararlıdır. Ciltte yanıklara, tahrişlere, egzamalara, leke kalması gibi birçok zarara neden olabilir. Bu yöntemleri güvenilir tekniklerle ve bilinçli bir şekilde uygulamak gerekiyor.
. Lazer epilasyon uygulanmasının yan etkileri var mıdır?
Yanlış kullanılırsa her cihazda olduğu gibi lazer epilasyonda da yan etkileri olabiliyor. Yanıklara, lekelere sebep olur.
. Lazer çeşitleri nelerdir?
Cilt tipine ve kılın kaynağına göre uygulanacak lazer çeşitleri vardır. Hekimin hangi lazer tipinin hangi cilt tipine uygun olduğunu saptaması ve o tekniği uygulaması gerekir.
LAZER EPİLASYON ÇAĞDAŞ BİR ÇÖZÜMDÜR
. İğneli epilasyonunun diğer lazer türünden farkı nedir?
Her ikisi de epilasyon yapan yöntemlerdir. İğneli epilasyonda da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İğnenin steril olması gerekiyor. Lazer de ışın direkt renk tarafından emilirken iğneli epilasyonda yanlış bir yere iğne batırıldığında enfeksiyon kaynağı yaratılabiliyor. Yara olabilir, iz kalabilir hastalık da bulaşabilir. Lazer epilasyon çok daha çağdaş bir çözümdür.
. Açık renk tüyler için sadece iğneli lazer mi uygulanabiliyor, bu anlamda yeni bir teknoloji var mı?
Lazer ışınında koyu renkler emiliyor. Açık renk tüyler için şu anda iğneli epilasyondan başka bir lazer yöntemi yok.
. Lazer epilasyon öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Bronz ten olmamasına dikkat edilmelidir. Solaryumdan çıktıktan sonra ya da güneşlendikten sonra lazer yaptırmamak gerekir. Yazın kullanılan lazerler var ama yine de tavsiyem lazere girmeden ve lazerden sonra araya süre girmesi gerekir.
Yazın uygulanmaz diye bir şey söz konusu değil ama güneşten korunmak gerekir. Lazer yapılmadan önce bölge hekim tarafından kimyasal parfüm, makyaj gibi ürünlerden arındırılır. Bazen ağrı eşiği düşük kişiler acı duyduklarını söyler. Onun için lazer öncesi anestezi yapan kremler sürülebilir.
. Herkese lazer epilasyon uygulayabilir mi?
Gebelerde ve küçük çocuklarda kullanılmasını doğru bulmuyorum. Ama bazen tıbbi endikasyon yaşayan aşırı tüylenme yaşayan çocuklarda kullandığımız oluyor. Hemen hemen herkeste lazer epilasyon uygulanabilir. Çok koyu renk tenlilerde seçerek kullanılması gerekiyor. Tüylerin çıkış zamanı uygulayıcı kişi tarafından hastayla birlikte belirlenmelidir ve tüylerin büyüme fazı bulunarak lazer uygulanmalıdır.
. Lazer epilasyonu kimler uygulayabilir, bu anlamda uzman kişiler kimlerdir?
Lazer uygulamasını sadece deri hastalıkları uzmanı yani dermatolog hekim yapabilir. Dolayısıyla bu hekimlerin bulunduğu kliniklerde lazer epilasyon yapılması gerekiyor. Lazer epilasyon çok ciddi bir iştir. Dünyada da bu böyle ama maalesef Türkiye’de bu ciddiyetle ilgilenilmiyor. Lazer epilasyon makinesi alan bu işi yaptığını söylüyor.
Lazerin tekniğini, etkisini bilmeden, hangi lazerin hangi tüy tipine hangi insan tipine gittiğini bilmeden herkes lazer uyguluyor. Kuaförlerde bile uygulandığını duyuyoruz, bunlar çok yanlış. Bu tip yerlerde yapılan işlem sonrası hastalar bize şikâyetle geliyorlar. Lazerden yandıklarını, izlerin kaldığını, lekelerin oluştuğunu söylüyorlar. Lazer epilasyon işleminin, bu işlemi bilen dermatolog hekim tarafından yapılması gerekiyor veya dermatolog hekimin gözetiminde yapılması gerekiyor. Aksi takdirde bu şikâyetler kaçınılmazdır. Dermatolog hekim, endokrinolog hekimle testler yaparak hastayı konsülte ettikten sonra lazer kararı verir.
. Lazer yöntemiyle kaç seansta tüylerden kurtulmak mümkün, lazerle işlem yapıldıktan sonra bir daha ömür boyu tüylenme olmaz mı?
Seans arasındaki farklar kişiye göre ve tüyün uzama hızına göre değişir. Ortalama bir buçuk ay seans aralığıdır ama bu bir kural değildir. Kişinin hem hormonal yapısıyla hem de tüylerin derinliğiyle ilgili bir şeydir.
Kimi hasta 30 seansta sonuç alabiliyor kimi hasta 2 seansta. Normal şartlarda bir daha tüylenme olmaz. Bundan kastımız yüzde 85’tir. Hiçbir zaman yüzde 100 sonuç beklenmemeli. Hormonal bir problem yoksa rahatça lazer epilasyon yaptırılabilir. İleride yaşanabilecek bir hormonal sorunda bile diğer bölgelerde tüylenmeler görülebilir ama lazer yapılan bölgeden tüy çıkmaz.
İçeriği Paylaşın