Lazerle Varis Tedavisi

Lazerle Varis Tedavisi

Lazerle Varis Tedavisi

Bizi Takip Et


Günlük yaşamda uzun süre ayakta kalmak kaçınılmaz ancak buna bağlı gelişen sorunlar hem bacak sağlığımızı etkiliyor, ağrılara neden oluyor hem de estetik açıdan hoşlanmadığımız sonuçlar doğuruyor.  Bacaklarımızda görülen ve hiç hoşlanmadığımız varislerin asıl nedeni toplardamar yetmezliğidir (venöz yetmezlik). Bacaklarımızdaki kirli kan, biz hareket ederken bacak kaslarımızın kasılmasıyla yukarı doğru pompalanır ve kalbe ulaştıktan sonra akciğere giderek temiz kan haline dönüşür. Toplardamarlarımızdaki kapakçıklar sayesinde bacaklarımızdaki kirli kan yerçekimiyle tekrar geriye kaçmaz. Bazen bu kapakçıklar verimli çalışamaz, hasar görür ya da yükü kaldıramaz, bu durumda akciğere gitmesi gereken kirli kan yerçekimi etkisiyle geri kaçar, bacak toplardamarlarında birikir ve istemediğimiz varisler ortaya çıkar.

Bacaklarımızdaki varisler en sık olarak  “vena safena magna” adı verilen ana yüzeyel toplardamarımızın yetersizliği ve kanının geri kaçması ile oluşur.

Varislerin başarıyla tedavi edilmesi için ayrıntılı bir Doppler ultrason incelemesi ile sorunların ortaya konulması gereklidir. Bu incelemede öncelikle bacak toplardamar sistemleri Radyoloji hekimi tarafından incelenir, yüzeyel damarlara doğru olan kaçaklar, ana dallardaki geriye kaçışlar belirlenir, işaretlenir ve dereceleri saptanır.

Teknolojik ilerlemeler ile varis tedavisi için hasta açısından daha konforlu tedavi seçenekleri geliştirilmektedir ve bunlar içerisinde en yaygın kullanım alanı bulan “Endovenöz Lazer” (Toplardamar-içi Lazer) yöntemi olmuştur. Bu tedavide girişimi yapan hekim öncelikle Doppler ultrasonla planlayarak ve birebir görerek “vena safena magna” adı verilen ana yüzeyel toplardamarımıza ince bir iğne ile ulaşır ve kateter yerleştirerek lazer telini ilerletir. Doktor toplardamar boyunca ultrasonla görerek damar çevresini lokal anestezi ile uyuşturur ve göz koruyucu gözlükler takılarak lazer cihazını çalıştırır. Daha sonra yetmezliği olan toplardamar kasıktan diz seviyesine kadar lazer ile kapatılır.
Lazer tedavisi ile temel sorun bittikten sonra özellikle diz altındaki sınırlı varis bölgeleri için gerekirse ince bir iğne ile köpük skleroterapi tedavisi uygulanır. Günümüzde çeşitli cerrahi yöntemlerin yerine hasta açısından daha konforlu, güvenli ve hızlı iyileşme sağlıyan cilt-üzerinden tedaviler geliştirilmektedir. Endovenöz lazer tedavisi de bu tip yöntemlerdendir ve klasik cerrahi varis ameliyatına göre çeşitli avantajlara sahiptir: Öncelikle Endovenöz Lazerle Varis Tedavisine hasta yürüyerek gelir, işlem sonrası yürüyerek evine gider, hastanede yatması gerekmez. Lazer işlemi tamamen lokal anestezi ile yapılır, hasta birkaç kez iğne batması dışında ağrı hissetmez. Girişim Doppler ultrason ile birebir görerek yapıldığı için hasta güvenliği ve işlem başarısı yüksektir, yara izi yoktur. Batı ülkelerinde son yıllarda giderek artan sıklıkta kullanılan bu yöntem ülkemizde sınırlı sayıda merkezde uygulanmakta ve yaygın hasta memnuniyeti ile karşılaşmaktadır.

Prof.Dr. A.Yiğit Göktay
Kent Hastanesi
Girişimsel Radyoloji Uzmanı

(http://www.kenthospital.com)


İçeriği Paylaşın