Madde Bağımlılık Tedavisinde Neurofeedback Yöntemi

Madde Bağımlılık Tedavisinde Neurofeedback Yöntemi

Madde Bağımlılık Tedavisinde Neurofeedback Yöntemi

Bizi Takip Et


2017 Avrupa Uyuşturucu Raporuna göre;  2015 yılında, Türkiye de dahil olmak üzere tüm Avrupa’da, eroin ve diğer uyuşturuculardan toplam 8 bin 441 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar, her geçen gün artan ölümleri önlemek ve madde bağımlılığı konusunda başarılı tedaviler geliştirmek amacıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.  Yapılan açıklamaya göre; bağımlılığa neden olan temel sorun beyindeki kayıt noktaları. Uyuşturucu maddeyi hatırlatan beyindeki  kayıtların tespiti ve silinmesi sonucu madde bağımlısı kişi, hayatının sonuna kadar uyuşturucuyu unutarak bu bağımlılığından kısa sürede, kalıcı olarak kurtulabiliyor.

Günümüzde her türlü uyuşturucu maddeye kolay ulaşılabilmesi sebebiyle, hemen her gün sokaklarda uyuşturucu maddenin etkisinde gençler görür hale geldik. Özellikle ailesi ve çevresiyle sağlıklı iletişim kuramayan, duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanan gençlerin uyuşturucu kullanımına yöneldiğini söyleyen uzmanlar, yaygınlaşan uyuşturucu madde kullanımının beyin bağlantılarına zarar vererek, hafızayı zayıflattığını, öğrenme ve davranış becerilerine kalıcı hasarlar verdiğini belirtiyor. Madde bağımlılığı nedeni ile beyinde hasar gören noktaların tespit edilip değiştirilmesi ile gerçekleşen Neurofeedback Bilimsel klinik araştırmalar sonucu 3 önemli psikiyatrik tedavi yöntemi arasında sayılmaktadır. Harvard üniversitesinde çalışmalarını sürdüren Psikiyatri Uzmanı Dr. Tanju Sürmeli, ülkemizde de gündemden düşmeyen bağımlılık tedavisiyle ilgili son gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

MADDEYE BAĞIMLI HALE GELEN KİŞİ DEĞİL BEYİN

Bilinçaltına farkında olmadan alınan kayıtların, sorun olarak yaşadığımız her şeyin temelini oluşturabildiğini belirten Dr. Tanju Sürmeli, “Maddeye bağımlı hale gelen kişi değil, aslında beynimiz. Beyin kayıtları kişiye otomatik olarak maddeyi hatırlatıyor ve yönlenmesini sağlıyor. Beyindeki bu noktaların tespit edilip bağlantıların onarılmaması ve kayıtların değiştirilmemesi halinde tedaviler (ayakta, yatarak, psikoterapi ve ilaç tedavisi gibi) kesin sonuca götürmeyebiliyor. Madde bağımlılığı beyindeki bağlantı noktalarının düzeltip, kişiyi bağımlı kılan ve zarar veren kayıtların değiştirilmesini sağlayan ilaçsız Neurofeedback tedavi yöntemi ile genelde kalıcı olarak tedavi edilebiliyor” açıklamasında bulundu.

BAŞARI ORANI YÜZDE 78

Uyuşturucu madde kullanımının beynin yapısını değiştirdiğini belirten Dr. Tanju Sürmeli, “Madde bağımlılığı olan insanlarda yapılan çalışmalar sonucu, beyni rahatlatan alfa beyin dalgalarının eksik ya da hiç olmadığı veya beyne gerginlik veren beta dalgalarının çok fazla olduğu tespit edildi. Beyin kendisine zevk veren maddeyi denedikten sonra alfa beyin dalgalarında geçici artış oluyor. Bu durumu kayıt eden beyin, otomatik bir davranış sistemi geliştirerek, iradesi dışında kişiyi kendisine mutluluk veren bu maddeye yöneltir. Kullanılan diğer yöntemler ve ilaç tedavisi sonrası hastaların yüzde 80’i uyuşturucu kullanımına tekrar başlıyor. İlaçsız tedavi olan Neurofeedback ile alfa dalgası artırılıp beta dalgası azaltılınca, kişiyi maddeye yönelten kayıtlar değişiyor, genelde kalıcı olarak beyin maddeyi istemiyor veya unutuyor. Uyuşturucu ve Alkol bağımlılarına ilaç kullanılmadan veya kullanılan ilaçlara ek tedavi olarak Neurofeedback uygulandığında başarı oranı yüzde 78’dir”dedi.


İçeriği Paylaşın