Medikal Estetik Alanında Son Yenilikler
Medikal Estetik Alanında Son Yenilikler
Bizi Takip Et
Medikal estetik alanında en zengin bilimsel programa sahip olan “Ulusal Medikal ve Estetik Kongresi’nin ikincisi bu sene 19-22 Ocak 2018 tarihinde Antalya’da gerçekleştirildi. MESTDER (Medikal Estetik Derneği) ev sahipliği ile düzenlenen kongre, 400’ün üzerinde sağlık profesyonelini bir araya getirdi. Basın toplantısında Kongre ve MESTDER Başkanı Dr. Devrim Gürsoy, MESTDER Genel Sekreteri Dr. Ayşegül Girgin, Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Umut Topal, Dermataloji Uzmanı Dr. Ali Şahan hızla gelişen medikal estetik alanındaki yenilikleri ve süreçte yaşanan sıkıntıları aktardı.
YANLIŞ UYGULAMALAR SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR
MESTDER Başkanı ve Medikal Estetik Hekimi Dr. Devrim Gürsoy konuşmasında, “Medikal estetik alanında yenilikleri paylaştığımız bu kongrede bilimsel paylaşımların yanı sıra bu alanda yaşanan en önemli problemlerden biri olan merdiven altı uygulamalarına karşı neler yapabileceğimizi de değerlendirdik. Günümüzde sıkça rastladığımız ve ehil kişiler tarafından yapılmayan bu etik dışı uygulamalar, aynı zamanda sağlığı tehdit eden önemli bir tehlikedir. Bugün medikal estetik uygulamalarının neredeyse yüzde 70’nin ruhsatsız olduğunu biliyoruz. Bu uygulamaların Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlandırdığı yasal alanlarda, yetkili hekimler tarafından hayata geçirilmesi alanın büyümesi için kaçınılmaz bir gerekliliktir. MESTDER ile Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği plastik cerrah, dermatolog ve medikal estetik hekimlerinin bir araya gelmesi, ilerleyen dönemde bu konuda öncü görevler üstlenme şansı yaratacaktır.” dedi.
DOLGU YERİNE BEBE YAĞI ENJEKTE EDİLİYOR
Uygulamaların yetkisiz kişiler tarafından yapılmasının kamu sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Dr. Gürsoy, “Bu alanda yetkisi olmayan bazı mecralarda dudağa dolgu yerine sanayi silikonu ya da bebe yağı; botulinum toksin yerine “at dopingi” gibi maddeler enjekte ediliyor. Başta sadece ucuz olduğu için tercih edilen bu mecralar diğer bir taraftan telafisi mümkün olmayan sağlık problemleri yaratarak kişiye daha ağır bir maliyet yaratıyor. Ülkemizin coğrafi konumu ve başarılı hekimleri ile sağlık turizmi açısından dünyanın önde gelen merkezlerinden olabilme fırsatı bu kadar yakınken merdiven altı uygulamaların yaygınlığı ve maalesef komplikasyonların artması ülkemizin aleyhine işliyor.” diye belirti.
DOĞAL GÜZELLİK İÇİN BÜTÜNSEL YAKLAŞIM GEREKLİ
Doğal bir güzellik için bütünsel yaklaşımın gerekliliğini vurgulayan ve medikal estetiğin bütünsel tedavi yaklaşımları ile önemini her geçen gün arttırdığını belirten MESTDER Genel Sekreteri ve Medikal Estetik Hekimi Dr. Ayşegül Girgin medikal estetik uygulamalarındaki yenilikleri sıraladı:
- Tedavisi güç ve uzun süreli olan cilt lekelerinin tedavileri için “thulium” ve “pico” lazerler
- İğneli müdahalelerden çekinen hastalar için iğnesiz cilt yenileme ürün ve yöntemleri
- Göz etrafında hyalüronikasid mikro iğnelere sahip özel bantlarla yapılan göz çevresi yenileme tedavileri
- Gözaltı torbalarının ultrasound, radyofrekans, plazma enerjisi ve çeşitli peptitlerle cerrahisiz tedaviler
- Yüz, boyun ve dekolte bölgelerindeki ince kırışıklar için hyatox uygulamaları
- Cilt canlandırma ve yenileme için mannitol, süksinikasid, hidrojen peroksit gibi yeni tedaviler
DOKTOR OLMAYAN KİŞİLERE CİLDİNİZİ EMANET ETMEYİN!
İğne, lazer gibi uygulamalarla cildi canlandırmanın yalnız bir doktor tarafından yapılabileceğini aktaran Dermatoloji Uzmanı Dr. Ali Şahan, eğitim almamış kişilerce yapılan uygulamaların tehlikelerine dikkat çekerek, “Son zamanlarda doktor olmayan yetkisiz kişiler maalesef iğne, lazer işlemleri yapıyor ve sonuç olarak yanlış lazer uygulaması sonucu yanıklar, ağızdan alınan vitaminlerin yüze uygulanması sonucu şişen ve kızaran yüzler ile karşı karşıya kalıyoruz. Yine FDA ve Dünya Sağlık Örgütü onayı olmayan birçok cihaz da güzellik salonlarında kullanılıyor. Halkın bu konuda bilinçli davranarak, medikal estetik alanında özel eğitim almış ve sağlık bakanlığınca uygulama yetkisi olan dermatoloji uzmanları, plastik cerrahlar ve medikal estetik hekimlerine başvurması gerekiyor. Aksi takdirde yüzde kalıcı izler, fonksiyon kayıpları oluşabilir ve bir ömür boyu aynaya bakamayacak hale gelebilirler.” dedi.
UYGUN OLMAYAN YAŞLARDA ESTETİK CERRAHİ YAPILMAMALI
Estetik cerrahi ve medikal estetik uygulamalarında etik kurallara dikkat edilmesi gerektiğini aksi takdirde çok ağır sonuçlar olabileceğini belirten Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Umut Topal, “Özellikle uygun olmayan yaş grubundaki hastalara botoks, dolgu, silikon ameliyatı, yüz germe ameliyatları yapılabiliyor. Bu işlemleri yaparken etik kurallara göre deontolojiye kesinlikle uyulması gerekiyor. Örneğin 23 yaşında yüz germe ameliyatı olan ve sonrasında 3 kez de yağ enjeksiyonu yapılan vakalarda, 10 yıl sonra yüz bölgesinde ciddi deformiteler görebilmekteyiz. Yüz germe işlemlerinin, gelişimini tamamlamamış kas ve iskelet sistemi üzerinde baskılayıcı özelliği olur. Yağ enjeksiyonu da genç yaş grubu için fazla travmatik bir işlemdir. Yağ alınacak yerde cerrahi disseksiyonuna bağlı travma etkisi yaratır. Böyle bir durum hem teknik olarak hem de sonuçları açısından başarısızlıkla sonuçlanır. Bir başka suistimale açık konu da saç ekimidir. İstanbul’da kaportacı dahil birçok iş grubunda insan maalesef saç ekimi yapabiliyor. Saç ekimi bir ameliyattır ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekir. Yetkisi olmayan mecralarda uygulanan saç ekimleri, ciddi komplikasyonlarla hayati risk yaratabilir. Bu konuda halkın dikkatli olunması gerekir.” diye konuştu.
MERDİVEN ALTI UYGULAMALARINI İHBAR EDİN
Son dönemde estetik ve güzellik amaçlı tedaviler konusunda ehil olmayan kişilerce yapılan hatalı uygulamalar nedeniyle hasta şikayetlerinde yoğun artışlar olduğunu söyleyen Medikal Estetik Tıp Derneği yetkilileri, estetik ve güzellik uygulamalarının insan sağlığı bakımından son derece önemli sonuçlar doğurabileceğini, bu sebeple de Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş fiziki koşulları sağlayan uygun ortamlarda ve konuyla ilgili sertifika sahibi hekimler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. Botoks, dolgu, PRP, saç ekimi, dövme silme, leke tedavisi ve lazer tedavilerinin de bulunduğu estetik ve güzellik amaçlı uygulamaların yasa gereği ‘tıbbi işlem’ olarak sayıldığını aktaran dernek yetkilileri; yasal düzenlemelere aykırı hareket ederek, halk sağlığını hiçe sayan kişi ve/veya iş yerlerini, gerekli yasal işlemler başlatılmak üzere derneklerine bildirilmesini istedi.
Medikal Estetik Tıp Derneği
Whatsapp İhbar Hattı:
0 543 266 63 78
İçeriği Paylaşın