Meme Sağlığınız İçin Ayda 10 Dakika…
Bizi Takip Et
Esra Kazancıbaşı İle Sağlık
Uzmanlar, 20 yaşından itibaren her kadının ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmasının önemine dikkat çekiyorlar.
Oysa, çoğu kadın memesinin elle muayenesini ihmal ediyor. Kimi, çocuğunun yemeği, dersi, evin çamaşırı, ütüsü derken kendi sağlığını hiçe sayıyor. Kimi memesine, kendi vücuduna dokunmaya çekiniyor. Kimi de “Ya kötü bir şey çıkarsa!” endişesiyle bunu yapmıyor.
İşte, çoğu kadının en büyük hatası bu. Meme muayenelerini ve doktor kontrollerini hep yarınlara ertelemek.
MEME KANSERİNE KARŞI FARKINDALIK ÇALIŞMASI…
Her 8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Kadınlarda görülen kanserlerin dörtte birini meme kanseri oluşturuyor. Türkiye’deki meme kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 43’ü 15-49 yaşları arasında.
Her ay kendi kendine meme muayenesi ve düzenli doktor kontrolleri meme kanseri gibi önemli bir hastalığın erken teşhisini ve tedavisini sağlıyor.
Geçtiğimiz günlerde toplantı için gittiğim Liv Hastanesi’nin meme kanseriyle ilgili çok yaratıcı bir farkındalık çalışmasına imza attığını gördüm. Hastanenin girişine kurulan pembe peruklar, şallar, gözlükler, bileklikler ve balonlarla dolu özel bölümde hastalar, hasta yakınları, doktorlar, hemşireler meme kanserinde erken teşhisin ve kendi kendini muayenenin önemini vurgulamak amacıyla fotoğraf çektirip sosyal medyada paylaşıyorlardı. Bu anlamlı farkındalık çalışmasını görünce ben de geçtim kameranın karşısına.
MEME KONTROLÜNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Peki, meme muayenesi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanların bu konudaki önerileri şöyle:
Kitle: Ele gelen bir kitle olup olmadığını dikkatle inceleyin.
Şekil: İki memenizi birbirleriyle karşılaştırın. Bir meme diğerinden büyük olabilir. Ancak iki meme arasındaki ani şekil değişiklikleri önemlidir.
Meme Cildi: Kızarıklık, portakal kabuğu görünümü, çekinti ve iyileşmeyen yara var mı diye meme cildine dikkatle bakın.
Meme Ucu: Meme başında çökme, içe çekilme, pullanma, kızarma gibi fiziksel değişimler olup olmadığını kontrol edin.
Damarlanma: Damarların sayı ve büyüklüğünü, iki meme arasında değişim olup olmadığını inceleyin.
Eğer memenizde ele gelen bir kitle veya değişiklik fark ederseniz, yapmamanız gereken iki şey var: Biri paniğe kapılmak… Diğeri ise ihmalkar davranmamak…Böyle bir durumda öncelikle hekiminizden randevu almalısınız.
Kendi kendinize yapacağınız meme kontrolü ayda 10 dakikanızı almaz. Ne acıdır ki, çoğu kadın bu süreyi kendi sağlığından esirgiyor. Buna karşın saçlarının bakımı, komşusunun belki de yüzüncü kez anlattığı şeyleri sabırla dinlemek, başkalarını kırmamak adına katıldığı yemekler derken meme sağlığını ihmal ediyor.
Meme sağlığı için ayda 10 dakikayı çok görmeyin kendinize!
Esra Kazancıbaşı Öztekin
sagligimicin@gmail.com
Not: Bu yazı 9 Ekim 2016 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.
İçeriği Paylaşın