Menide Kan Görülmesi Neyin İşareti?

Menide Kan Görülmesi Neyin İşareti?

Menide Kan Görülmesi Neyin İşareti?

Bizi Takip Et


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Yaman, menide kan görülmesinin yaygın görülen bir durum olduğunu belirtiyor. Nedenlerden bazılarını da şöyle anlatıyor, “Prostat biyopsileri sonrasında gelişebilir, aşırı cinsel ilişki ve boşalma sonrası görülebilir, bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir bulgusu olarak da karşımıza çıkabilir.”

Bu sorunun erkekleri endişelendirdiğini oysa çoğunlukla, hayatı tehdit eden bir hastalıkla ilişkili olmadığını belirten Prof. Dr. Önder Yaman menide kan görülmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

“MENİDE KAN GÖRÜLMESİ OLDUKÇA YAYGINDIR”
. Erkeklerde menide kan gelmesi normal bir durum mudur?

“Meni, prostat ve seminal vezikül adı verilen bezlerin hücrelerinin salgıladıkları sıvı ve spermlerin bir araya gelmeleri ile oluşan ve boşalma sırasında üretra denilen idrar yolundan dışarı atılan şeffaf beyaz renkte bir sıvıdır.

Normalde seminal sıvıda kan görülmez. Menide kan gelmesi, erkekler için korkutucu ve endişe verici bir durum olmakla beraber çoğunlukla hayatı tehdit eden bir hastalığa eşlik etmez. Bu durum Hipokrat’tan beri bilinmekte ve oldukça yaygın olduğu düşünülmektedir.”

“CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARIN BİR BULGUSU”
. Menide kan görülmesinin nedenleri nelerdir?
“Çoğu durumda sebep bilinmemektedir. Bunun yanında erkek üreme ve boşaltım (genitoüriner) sistemini etkileyebilecek birçok olay nedenler arasında sayılabilir. Prostat bezi ve seminal vezikül dediğimiz meni salgısına katılan bezlerin enfeksiyon ve yangılarında (iltihap), tıkanıklık, taş ve kistlerinde, nadiren kanserlerinde meniden kan gelmesi görülebilir. Son zamanlarda sıklığı artmış olan prostat biyopsileri sonrasında gelişebilir. Aşırı cinsel ilişki ve boşalma sonrası görülebildiği de bildirilmiştir. Bunun yanında bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir bulgusu olarak da karşımıza çıkabilir.”

“HASTALAR BU OLAYI HEMEN KANSERLE İLİŞKİLENDİRİYOR”
. Menide kan görülen erkekler Türkiye’de ne gibi yanlışlar yapıyorlar sizce?
“Hastalar, bu olayı hemen kanser ile ilişkilendirip, gereksiz korku ve endişeye kapılabiliyorlar. Evet, bu durum prostat veya diğer genitoüriner sistem kanserlerinin bir belirtisi olabilir ancak bu durum oldukça nadir görülmektedir. Bir diğer yanlış düşünce de bu durumun hastanın cinsel işlevleri üzerine olumsuz etkileri olacağıdır. Menide kan gelmesi şikayeti ile başvuran hastaların büyük kısmında kanser ihtimalinin düşük olduğu, cinsel işlev bozukluğunun söz konusu olmadığı yolunda ikna ve temel muayene ve tetkiklerin yapılması yeterli bir yaklaşım olacaktır.”

“TEKRARLAMA OLASILIĞI YÜZDE 80”
. Menide kan görülen erkeklere önerileriniz nelerdir?
“Öncelikle bunun büyük olasılıkla geçici bir durum olduğu, birkaç hafta içinde kendiliğinden sınırlanacağı bilinmelidir. Fakat bu durumun tekrarlama olasılığının yüzde 80 civarında olduğu unutulmamalıdır. Eğer sorun 2 aydan fazla devam ederse, ailede özellikle prostat kanseri öyküsü varsa ve hastanın yaşı 40’dan büyükse bir üroloğa başvurmak faydalı olacaktır.”

. Ne tür tanı yöntemlerine başvuruyorsunuz?
“Genelde hastanın hikayesi ve testisler, prostat ve dış genital organları içeren ayrıntılı bir fizik muayene tanı için yeterli olmaktadır. İdrar tetkiki, semen analizi ve kültürler enfeksiyon hakkında fikir verebilir. PSA testi prostat kanseri veya prostat yangısı (prostatit) tanısında yol gösterici olabilir.

2 aydan uzun süren ısrarcı durumlarda pıhtılaşma bozuklukları akla gelmelidir. Prostat ve seminal vezikül kistleri, taşlarının tanısında son zamanlarda TRUS (Trans Rektal Ultrason) yöntemi sıklıkla uygulanmaktadır. Ayrıca ileri tetkik olarak üriner tüberküloz ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar araştırılabilir.”

“ÖNCELİKLE HASTA RAHATLATILMALI”
. Altta yatan nedene göre ne tür tedavi seçenekleri bulunuyor?
“Bu gibi durumlarda ilk yapılacak, korku içindeki hastayı rahatlatmak ve endişesini azaltmak olmalıdır. Prostatitten şüphelenildiğinde 4–6 haftalık uygun antibiyotik-anti enflamatuar tedavisi planlanabilir.

Üriner enfeksiyonlarda uygun antibiyotikle tedavi edilmelidir. Genitoüriner yolda başka bir bozukluk düşünülüyorsa sistoskopi hem tanı hem de tedavide yardımcı olabilir. Nadir gözükse de prostat kanseri evresine göre tedavi edilmelidir.”


İçeriği Paylaşın