Menopoz döneminde pek çok kadının dile getirdiği terleme, sıkıntı hissi, sinirlilik, kilo alma şikayetlerin başında geliyor. Ama kadınları asıl endişelendiren, ‘kadınlığın bitişi’ algısı. Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Ece Orhon bu algının yanlış olduğuna dikkat çekerek, menopoz dönemi kadınlığın bitişi değil, yeni bir hayatın başlangıcı. Biten tek şeyin, yalnızca doğurganlık özelliği olduğunu söylüyor. Doç. Dr. Ece Orhon, kadınların bu dönemi rahat geçirmeleri için önerileri ise şöyle sıralıyor:
“BU DÖNEMİ İÇİNİZE SİNDİRİN”
Menopoz dönemi kadının daha huzurlu olduğu, hoşgörüsünün arttığı ve deneyimlerin biriktiği bilgeleşme yılları olarak tanımlanıyor. Bu durumun farkına varın ve menopoz dönemini hayatınızın doğal bir geçiş dönemi olduğunu benimseyerek yaşayın.
“ARKADAŞLARINIZLA DAHA SIK BİR ARAYA GELİN”
Bu dönemde yaşama sevincinizi ve hayata bağlılığınızı artırıcı faaliyetlerinizi sürdürün. Çocuklarınız büyüdüğüne göre artık kendinize daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Hayata dört elle sarılın ve arkadaşlarınızla sık sık beraber olun.
“HAYALLERİNİZİN PEŞİNDEN GİDİN”
Gençken yapmaya fırsat bulamadığınız isteklerinizi bu dönemde gerçekleştirebilirsiniz. Seyahat etmek, ilgi duyduğunuz bir konuyu öğrenmek, farklı etkinlik gruplarına dahil olmak için bu dönemin en uygun zaman olduğunu unutmayın.
“ÇALIŞMAYA DEVAM EDİN”
Sosyalleşme bu dönem için çok gerekli ve yararlı. Beynin yaşlanmaması için sosyalleşmenin, insanlarla iletişim içinde olmanın önemi son yıllarda bilimsel olarak vurgulanıyor. Eğer çalışıyorsanız bu kimliğinizi koruyun, çalışmaya devam edin.
“HER YAŞIN AYRI BİR GÜZELLİĞİ OLDUĞUNU FARK EDİN”
Her yaş güzeldir ve hakkı verilerek yaşanmalıdır. Biraz kilo almayı ve yüzünüzdeki değişiklikleri, yılların getirdiği deneyimlerin izleri olarak kabul edin ve benimseyin.
“BEDENİZE ÖZEN GÖSTERİN”
Vücudunuzdaki değişimleri olduğu gibi kabul ederken, onlarla gerektiği kadar mücadeleden de vazgeçmeyin. Bedeninize bakın. Sağlıklı beslenme kurallarını uygulayın ve egzersiz yapmaya özen gösterin.
“PSİKOLOG DESTEĞİ ALIN”
Bedensel ve psikolojik bazı değişimleri yaşayabileceğiniz bu dönemde şikayetlerinizi azaltabilmek adına jinekolog, psikolog ve psikiyatriste başvurabilirsiniz. Bu tıbbi destekler daha sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilmeniz için gerekiyorsa ertelemeden yardım alınız.
Portalımız daha iyi bir deneyim için çerez kullanmaktadır. Portalımızda ziyaretinize devam etmeniz durumunda çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.