“Menopoza Girmeye Ramak Kala Anne Oldu”
“Menopoza Girmeye Ramak Kala Anne Oldu”
Bizi Takip Et
2006 yılında evlenen Serap-Selami Durak çifti aradan geçen 10 yıllık süreye rağmen çocuk sahibi olamadı. İstanbul’da yaşayan çift, anne-baba olabilmek için çeşitli tedavi yollarına başvurdu. 3 kez aşılama ve 1 kez tüp bebek tedavisi gören çiftin her çabası olumsuz sonuçlandı. Bahçeci Sağlık Grubu doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Müstecep Kavrut ile tanışan çifte gerekli tüm testler yapıldı ve o yıllarda 35 yaşında olan Serap Hanım’ın aslında erken menopoz sürecine girdiği ve bu sebeple çocuk sahibi olma konusunda problem yaşadıkları tespit edildi. Çift hızlıca tedaviye alındı ve Serap Hanım’ın “altın yumurta” olarak tabir edilen son 2 yumurtası dondurularak embriyo oluşturuldu. Oluşturulan embriyoların transferi sonrasında hamilelik haberini alan çiftin minik mucizeleri “Defnesu Miray” geçtiğimiz yıl Mart ayında doğdu. Mutlu çift; “Menopoz sürecini duyduğumuzda inanamadık, çok kritik bir durumdaydık .Uygulanan tedavi son şansımızdı. Şükürler olsun ki şimdi kızımız kucağımızda ve 1 Mart’ta doğum gününü kutlayacağız. Mutluluğumuzu tarif etmek imkansız” dedi.
SERAP DURAK: ÇOCUK HASRETİNİ BAKICILIK YAPTIĞIM BEBEKLERLE DİNDİRMEYE ÇALIŞTIM”
Serap-Selami Durak çifti evliliklerinin ilk yıllarında mutlu giden birlikteliklerini bir bebekle taçlandırmak istedi ama beklenmeyen sağlık problemleri bu hayallerinin önüne geçti. İstanbul’da yaşayan çift tedavi olmak amacıyla çok sayıda doktora gitti ve erkek kaynaklı bir sorun sebebiyle Selami Durak varikosel ameliyatı oldu. Operasyon sonrası sorunun tamamen ortadan kalktığını düşünen çift bir yıl geçmesine rağmen çocuk sahibi olamadı. Olumsuz denemelerin ardından Serap Durak hem psikolojik anlamda bir nebze rahatlamak hem de kaynak ustası olan eşine maddi olarak destek olmak için çocuk bakıcılığı yapmaya başladı.
Baktığım çocuklar da tüp bebek tedavisiyle dünyaya gelmiş ikizlerdi, onlarla ilgilenerek çocuk hasretimi dindirmeye çalışıyordum” diyen Serap Durak; tedaviye verdiğimiz beş yıllık aradan sonra tekrar şansımızı denemek istedik. Yakınlarımız vasıtasıyla Op. Dr. Müstecep Kavrut’un kapısını çaldık. Şimdiye kadar yapılan tüm tedavilerde sorunun yalnızca erkek kaynaklı olduğunu zannediyorduk, hâlbuki temel sorun bambaşkaymış ve erken menopoz sürecine girmişim” dedi.
Hızlıca başlanan tedaviyle elde edilen embriyolar 2016 yılında Serap Durak’a transfer edildi ve çift yıllarca hayalini kurdukları bebeklerini 1 Mart 2017 yılında kucaklarına aldılar. Şu günlerde kızları “Defnesu Miray” ın birinci yaş günü heyecanını yaşamakta olan çift; Umutsuzluğa kapılmıştık, inanmak çok zordu ama çok dua ettik, evliliğimizin 10. Yılında bebeğimize kavuştuk. Bu süreçte sorun kimde? Neden olmuyor? Gibi tepkilerde karşılaştık ama önemli olan sorun değil çözümü bulmaktı, mutluluğumuzu tarif etmek imkansız” dedi.
YUMURTA REZERVİ AZ OLAN HASTALARDA HAVUZ YÖNTEMİ UYGULANARAK BAŞARI ŞANSI ARTIRILIYOR
Geçirilen bazı ameliyatlar, hastalıklar ya da bilinmeyen çeşitli sebeplerle bazı kadınların yumurta rezervlerinde azalmalar görülmektedir. 20’li yaşlarda bile görülebilen bu sorunla karşı karşıya kalan kadınlar erken menopoz sürecine girmektedir. Aynı şekilde erken menopoz teşhisi konulan Serap Durak’ın tedavi sürecini başarıyla yürüten Op. Dr. Müstecep Kavrut; “Yumurta rezervi az olan hastalarımızda başarı şansını ve embriyo sayısını artırmak adına onlara daha iyi kalitede embriyo transfer edebilmek için havuz yöntemi uyguluyoruz. Birden fazla embriyo oluşturup havuz yapıyoruz ve böylelikle daha iyi kalitede olanları görüp onları transfer edebiliyoruz. Yöntemi uyguladığımız çiftlerimizden biri Serap-Selami Durak çifti oldu. Çift merkezimize başvurduğunda yumurtalık rezervi ileri derecede azalmış erken menopoz bulguları mevcuttu. Adetin 3. günü FSH değeri 40 olmakla birlikte ultrason muayenesinde yumurtalıklarda birer folikül izleniyordu. Çifte FSH değerinin erken menopoz ile uyumlu olduğunu ancak kendilerine bir deneme şansı vereceğimi ilettim. Havuz yöntemi uygulayarak iki tedaviden birer yumurta alıp birer embriyo dondurduk. Üçüncü kez havuz tedavisine almak istediğimizde artık menopoz bulguları tam oturmuştu ve tedaviye yanıt vermedi, ilaçlara rağmen yumurta gelişmedi. Menopoza girdikten sonra havuz yöntemi ile elde ettiğimiz 2 embriyoyu rahmi hazırlayarak transfer ettik. Böylelikle başarıya ulaşarak kızlarını sağlıklı bir şekilde kucaklarına almalarını sağladık” dedi.
ERKEN MENOPOZ RİSKİ TAŞIYAN KADINLAR YUMURTA DONDURARAK ANNE OLMA İMKANINI KORUMUŞ OLUYOR
Menopoz, bir kadının yaşamının en önemli dönüm noktalarından biri. Doğurganlığın bittiği anlamına gelen bu dönemin genç yaşlarda da ortaya çıktığı sıkça görülüyor. Anne olmak her kadının hayali olduğu gibi erken yaşta menopoz riski taşıyan kadınlar için bebek fikri kişilerde kaygı uyandırıyor. Bu gibi durumlarda yumurta dondurmak gelecekte anne olma şansını korumak adına düşünebilecek en geçerli seçenek.
İçeriği Paylaşın