Meri İstiroti “Sağlık Sektöründe Kadınlar Daha Misafirperver”

Meri İstiroti “Sağlık Sektöründe Kadınlar Daha Misafirperver”

Meri İstiroti “Sağlık Sektöründe Kadınlar Daha Misafirperver”

Bizi Takip Et


Yıllardan 1990. Çiçeği burnunda bir sağlık muhabiri olduğum o yıllarda, profesyonel olarak hastane yöneticiliği yapan bir kadınla ilk kez tanışıyorum. İsmi: Meri İstiroti. Haber yapmak için gittiğim hastanedeki ilk karşılaşmamızda; güler yüzü, dik ve kendinden emin duruşu, eğitimi, yabancı dil bilgisi ile sağlık sektöründe bir açığı kapatacağını düşünüyorum. O günden bu yana geçen 29 yılda da çizgisinden hiç ödün vermeden hastane yöneticiliğinde var olmayı başarıyor. International Hospital ile tanıştığı ve yönetici olarak girdiği sağlık sektöründe, Türkiye’nin önde gelen sağlık gruplarının büyüme süreçlerine imzasını atan, bir çok sağlık kuruluşunun “marka annesi” olarak bilinen Meri İstiroti, şimdi 150 yatak ve 24 yoğun bakım kapasitesine sahip Liv Hospital Grup Koordinatörü olarak görev yapıyor.

Meri İstiroti, “Şu anda hastanemizde 140 hekim, 200’e yakın hemşire ve tüm çalışanlarla 850 kişilik bir aileyiz” diyor. İşte, kadın yöneticilerin farkını gösteren bir kelime; “aileyiz”. Anaçlığın, koruma duygusunun, sahip çıkmanın ve biraz da otoritenin ifadesi “aile olmak” kavramı, kadınların yönetim anlayışlarına da yansıyor.

Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi İcra Kurulu Başkanı da olan Meri İstiroti, “Sağlık sektöründe Mc Kinsey’in denetimleri sonucunda KAGİDER tarafından ‘kadın çalışanı yüzde 51 olan bir kurum olarak’ ‘Fırsat eşitliği sertifikası’  alan halen tek sağlık kuruluşuyuz” diyor. İşte, Meri İstiroti ile sağlık alanındaki kadın liderle ilgili sohbetimiz:

“İŞ VE EV KOŞTURMACASI İÇİNDE SOSYAL ETKİLEŞİMLERDEN UZAK KALDIM”

Kadınlar iş ve ev hayatında karar verici, yönlendirici, aileyi derleyen toparlayan kişi olduğundan dolayı, haftanın altı günü çalışmak benim açımdan özellikle ilk zamanlarda çok zorlayıcı oldu. Ama ülkemizde özel sektörde bu tempoyu tutturmak başarıyı getirdiği için hep ayak uydurmaya çalıştım. Hastanelere gelen misafirlerimizin memnuniyeti için hekim, yönetici ve tüm çalışanların bu tempoda ilerleyebilmesi için elele olmak gerekiyordu. İş ve ev koşturması içinde sosyal iletişimlerde geride kaldım. İş arkadaşlarımızla sosyal anlamda bağlarımız daha zayıf kaldı. Bunlar dışında sağlık yöneticiliği yaparken bir kadın olarak zorluk yaşamadım.  Tepe yönetimlerdeki kadın sayısı bu ağır tempodan dolayı  az. Daha uygun zaman dilimleri ve çalışma temposuyla; yaratıcılığa ve sonuca odaklı kadınların fırsat eşitliğinde öne çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.

“KADINLARIN ARA BULUCU ÖZELLİKLERİ DAHA FAZLA”

Kadınlar daha detaycı, planlayıcı ve pratik çözüme sahipler. Zaman ve hedef odaklılar. Bir hizmet sektörü olan sağlıkta  arabulucu kimliklerinin kadınlara bir avantaj getirdiği kanısındayım. Kadınların daha misafirperver olduklarını ve süreçleri bu ayrıntıda planladıklarını düşünüyorum. Yaratıcı yönlerinin ve duygusal zekalarının firmada sorunları çözmeye, bireyler arasındaki anlaşmazlıklarda yapıştıcı olmaya yardımcı olduğuna inanıyorum.

“AÇLIK VE STRESİMİ KURUYEMİŞLE BASTIRIYORUM”

Hastane binasında olmamıza rağman, yoğun iş temposu nedeni ile bazı sağlık şikayetleri son noktaya gelmeden danışmayı önceliklendirmiyorum. Ayrıca hasta olmayı kendime yakıştırmadığımdan dolayı çok fazla araştırmayı da sevmiyorum.  Ancak jinekolojik muayene ve meme kontrollerimi asla ihmal etmem. Sağlık sektöründe olup da, bu tip hassas taramalarda zamansızlığın gölgesine sığınmak  çok yanlış olur. Bazı kontrolleri düzenli yaptırmamın kendime ve aileme karşı en önemli sorumluluğum olduğunu düşünüyorum. Ne kadar yoğun bir tempoda çalışsam da; Öğün atlamamaya özen gösteriyorum. Elimden geldiği kadar dengeli beslenmeye ve sporu günlük tempomun içinde tutmaya gayret ediyorum.

Stresi bastırmak için en fazla kafeinle arkadaşım. Ara öğünlerde açlık ve stresi olabildiği kadar kuruyemişle bastırmaya çalışıyorum. Aslına bakarsanız, daha fazla hareket edebilmeyi ve ruhen dinlenebilmeyi arzu ederdim. En çok da doğada olmayı özlüyorum. Herkesten önce mesaiye başlamak, alanda olmak, ekibe örnek olmak, taahüt edilen işi zamanında bitirmek gibi özelliklerim olduğundan zaman kısıtlılığı içinde herseyi elimden geldiğince sıkıştımaya çalışıyorum.

“RUHUMA İYİ GELEN DOSTLAR BANA KENDİMİ İYİ HİSSETTİRİYOR”

Sağlık dünyasında yönetici olmanın getirdiği yoğun ve stresli tempoda ruhen ve bedenen sağlıklı kalmak için yaptığım şeylerin başında pazar yürüyüşleri geliyor. Bunun dışında  aileme vakit ayırmak ve onlardan beslenmek, gerçekten görmek istediğim ve ruhuma iyi gelen dostlarla buluşmak, mecbur olduğun için değil ama yürekten istediğin kişilerle biraraya gelmek, ara ara latin dansı yapmak bana kendimi iyi hissettiriyor. Fırsat buldukça, mesleki ve popüler kitapları okuyorum. Bir yerlerden beslenmek, kendime ve çalıştığım firmaya yararlı olabilmek için bunlar bence son derece gerekli.”

MERİ İSTİROTİ’DEN BAŞARILI İŞ YAŞAMI İÇİN ÖNERİLER

. Öncelikle pratik ve sonuç odaklı olun.

. Mutlaka yabancı dil bilin.

. Sebat edin.

. Çalıştığınız alanda veya kıyas yapabileceğiniz sektörlerdeki yurt dışı örnekleri iyi  inceleyin.

Hayatın günlük akışı içinde planlı ve çok şey yetiştirme refleksine sahip olun.


İçeriği Paylaşın