Metastatik Meme Kanseri Hastaları Artık Yaşamın İçinde!

Metastatik Meme Kanseri Hastaları Artık Yaşamın İçinde!

Metastatik Meme Kanseri Hastaları Artık Yaşamın İçinde!

Bizi Takip Et


“Memede fiziksel herhangi bir değişiklik, meme başından akıntı ve memede ele gelen kitle meme kanserinin başlıca belirtileridir” diyen Acıbadem Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı, onkolojinin önemli kongrelerinden ESMO’da konuşma yapan Türk Onkolog Prof. Dr. Gül Başaran, meme kanserinde risk faktörleriyle ilgili şunları söyledi:

“Meme kanserinin erken adet görme, geç menopoz, menopoz sonrası hormon ilacı kullanma, geç doğum yapma veya hiç doğum yapmama gibi faktörlerle ilintili olduğu biliniyor. Bunun dışında radyasyona maruz kalmak, alkol kullanımı, obezite de risk faktörleri arasındadır. Meme kanserinin yüzde 5-10’u ise kalıtsal gen bozukluklarından gelişebiliyor. Unutulmamalıdır ki, yukarıda sayılan faktörlerden birine sahip olunca hemen meme kanseri olunmuyor, meme kanseri pek çok faktörün etkisiyle ortaya çıkıyor.”

Prof. Dr. Gül Başaran

MEMEDE NORMALDEN FARKLI GELİŞEN DURUMLARA DİKKAT!

“Mamaografi başta olmak üzere meme ultrasonu ve meme MR’ı tanıda başvurduğumuz radyolojik yöntemlerdir” diyen Prof. Dr. Gül Başaran, meme kanserinin tipleri konusunda şu bilgiyi verdi:

“Memede normalden farklı olan her durumda farkındalığın yüksek olması, şikâyetin ertelenmemesi, özellikle aile hikâyesi olanların yıllık tetkiklerini aksatmaması önemli. Tümörün patolojik incelemesinde bakılan östrojen ve progesteron reseptörleri ve HER-2 adlı bir proteinin varlığına göre meme kanseri üç alt tipe ayrılmaktadır. Birinci grupta hormon reseptörleri pozitif (östrojen ve progesteron reseptörleri), ikinci grupta hormon reseptörleri ve HER-2 negatif (üçlü negatif grup) ve üçüncü grupta ise HER-2’nin pozitif olduğu (HER-2 pozitif) grup meme kanserleri bulunmaktadır. Meme kanserinde her alt tipe uygun tedavi seçenekleri vardır ve hastanın hekimi tarafından kişiye en uygun tedavi planlanması yapılmaktadır.”

METASTATİK HASTALIK BİR KRONİK HASTALIK GİBİ DÜŞÜNÜLMELİ”

Metastatik meme kanserinin; kanserin kemik, karaciğer, akciğer, beyin gibi meme dışında başka organlara yayıldığı anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Gül Başaran, şunları söyledi:

“Metastatik hastalık bir kronik hastalık gibi düşünülebilir, zaman zaman uzun ve sorunsuz dönemlerin yaşandığı, zaman zaman ise uygulanan tedaviye karşı gelişen direnç nedeni ile hastalığın tekrar ilerleyebildiği bilinmelidir. Metastatik hastalıkta tedavinin ana amaçları hastalığın tekrar yinelemesine ve ilerlemesine kadar geçen süreyi uzatmak, hastanın şikâyetlerini azaltmak, hastanın yaşam kalitesini korumak ve yaşam süresini uzatmaktır.”

Metastatik meme kanseri hastalarının hastalıklarına bağlı şikâyetler ve tedavilerin yan etkileri izin verdiği sürece yaşamın içinde olduklarının altını çizen Prof. Dr. Gül Başaran “Hastalar, yeni daha kişiye özel ve daha az yan etkili tedaviler sayesinde sosyal hayata katılabilir duruma geldiler. Ayrıca herkesin stresli durumlarla baş edebilme yeteneği farklı, hepimizin zor zamanlarda psikolojik desteğe ihtiyacımız oluyor. Bu noktada psikolojik destek çok önem kazanıyor” diye konuştu.

COVID-19 DÖNEMİNDE BU ÖNERİLERE DİKKAT!

Covid-19 dönemine de değinen Prof. Dr. Başaran, “Hastaların kişisel korunma tedbirlerine dikkat etmelerini, kalabalık yerlerden uzak durmalarını, sahip oldukları risk grubuna göre aşılarını yaptırmalarını öneriyorum” dedi.

MEME KANSERİNE ÖZEL İNSTAGRAM SAYFASI

Violet Aroyo (Europa Donna Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı)

Violet Aroyo (Europa Donna Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı)

“Europa Donna Türkiye olarak 47 ülkede bulunan uluslararası bir derneğin Türkiye ayağı olarak 2001 yılından beri faaliyet gösteriyoruz. Kuruluş amacımız meme kanseri konusunda bilinç ve farkındalık yaratmak. Meme Kanseri alanında farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında sağlık çalışanlarının eğitimi, tanı almış kişilere destek programları, bilgilendirici seminerler, kermesler gibi çalışmalar yapmaktayız.

Şu anda metastatik meme kanseri hastaları için devam eden psikolojik destek projemiz var. Bunun dışında Europa Donna Meme Sağlığı adında bilinçlendirmeye yönelik bir Instagram sayfası açtık, sosyal medya çalışmalarımız ekim ayında da aktif şekilde devam ediyor. 17-18 Ekim’de gerçekleşen ortağı olduğumuz bir uluslararası kongre projemizi de başarıyla geride bıraktık.

MEME KANSERİ HASTALARININ PSİKOLOJİK DESTEĞE İHTİYACI VAR

Şu anda metastatik meme kanseri kronik bir hastalık gibi tedavi edilebilmekte ve bununla uzun yıllar yaşama şansı olmaktadır.  Ancak bu dönemde hastanın çok ciddi psikolojik desteğe ve iyi bir tedaviye takibe ihtiyacı vardır. Bu nedenle bunun programlanmasında hastalarımızın yanında olmalıyız ve onları yalnız bırakmamalıyız. Meme kanseri ile mücadele eden hasta ve yakınları bize sosyal medyadan ya da 0 (212) 240 49 09 numaralı telefondan ulaşabilirler.”


İçeriği Paylaşın