Metastatik Meme Kanseri Hastalarına Yönelik Psikolojik Destek

Metastatik Meme Kanseri Hastalarına Yönelik Psikolojik Destek

Metastatik Meme Kanseri Hastalarına Yönelik Psikolojik Destek

Bizi Takip Et


Meme kanserinin en ileri evresinde olan metastatik meme kanseri teşhisi alan kadınların tıbbi tedavilerinin yanı sıra alması gereken en önemli destek, psikolojik destektir. Bu kanserle birlikte yaşayan kadınların mücadelesi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Bir Tıkla, Dinle, Umutlar Çiçek Açsın” projesi, daha fazla metastatik meme kanserli kadının ücretsiz psikolojik desteğe ulaşması için hayata geçirildi.

Europa Donna ve Kanserle Dans hasta dernekleri ve Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) tarafından başlatılan ve Pfizer’in koşulsuz desteği ile gerçekleşen projeye ünlü müzisyen Kalben de proje için özel olarak bestelediği “Yaşamak Var Ya” şarkısıyla destek verdi.

TEDAVİLERLE, BİRLİKTE YAŞANABİLİR BİR HASTALIK HALİNE GELEBİLİR

Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri hakkında bilgi veren Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, “Tıbbi onkoloji kliniklerindeki toplam kanser hastalarının yaklaşık yüzde 20-25’ini meme kanseri hastaları oluşturur. Yaklaşık olarak her yıl 100.000 kişide 40 kişi meme kanseri tanısı alıyor. Neyse ki bunların ancak yüzde 10-15’i başlangıçta metastatik olarak başvuruyor. İnsanların bu konudaki farkındalıklarının artması ve tarama yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte hastalarımızın yüzde 85’i erken evrede tanı alabiliyor. Yalnızca yüzde 15’lik kısmı metastatik evrede geliyor. Bu hastalığın tamamen yok olması zor; ancak tedavilerle, birlikte yaşanabilir bir hastalık haline getirebiliriz.” dedi.

METASTATİK MEME KANSERİ HASTALARI İÇİN PSİKOLOJİK DESTEK HATTI

Metastatik meme kanseri hastalarının psikolojik destek ihtiyacından yola çıkılarak İstanbul’da başlatılan Psikolojik Destek Programı’nın, bu yıl İzmir ve Ankara’da da sürdürülmesi planlanıyor. Programın devamı niteliğindeki “Bir Tıkla, Dinle, Umutlar Çiçek Açsın” projesinin ise, daha fazla sayıda metastatik meme kanserli kadının ücretsiz psikolojik desteğe ulaşmasını sağlaması hedefleniyor. Projeyle ayrıca, toplum ve hatta hasta yakınları tarafından psikolojik etkileri tam olarak anlaşılamadığı bilinen metastatik meme kanseri ile ilgili farkındalığın artırılması da amaçlanıyor. Proje kapsamında, TTOD tarafından da onaylanmış iki psikolog projeye destek veriyor. “0530 969 39 33” numaralı Psikolojik Destek Randevu Hattı’nı arayarak uzman bir psikologdan randevu alan hastalara, psikolog ile yapacakları ilk görüşme sonrasında, ihtiyaçları doğrultusunda beş seansa kadar ücretsiz yüz yüze görüşme imkanı sağlanabiliyor.

METASTATİK MEME KANSERİ HASTALARI YALNIZ DEĞİL

Metastatik meme kanserli kadınların ve yakınlarının tanı ve tedavi süreçlerinde kendilerini yalnız hissettiğini belirten Europa Donna Türkiye Başkanı Violet Aroyo, bu süreçte hasta ile sağlık personelinin çok iyi bir iletişim kurup hastaya ve yakınlarına tüm süreci anlatması ve hastanın, gerekirse de hasta yakınlarının profesyonel destek alması gerekmekte olduğunu söyledi. Toplantıda konuşan Kanserle Dans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Figen Ar, “Bu süreç, zorlu ancak yönetilebilir bir süreçtir, tıpkı zor bir dansı öğrenmek gibi. Kimi zaman karmaşık, kimi zaman durağan, kimi zaman deli dolu. Kanser kelimesi çok ürkütücü bir kelime. Ben de doktorumdan ilk duyduğumda dünya başıma yıkıldı, her şey anlamsızlaştı. Tam 2 yıl sürdü bu, ta ki Kanserle Dans Derneği’nin psikoterapi grubuna girinceye kadar. Bu psikolojik destek sayesinde tekrar yaşamayı seçtim. İşime geri döndüm, sosyal hayatım kaldığı yerden devam etti.” diye belitti.

PSİKOLOJİK DESTEK KANSER HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRIYOR

Uzman Klinik Psikolog M.A. Pınar Serbest Günay ise proje hakkındaki görüşlerini şöyle özetledi: “Kanser teşhisi ve tedavisi hiç kimsenin önceden hazırlıklı olamayacağı zorlu bir süreçtir. Bu nedenle, kanser teşhisi almış kişilerin tanı, tedavi ve tedavi sonrası dönemlerde duygusal olarak zorlandıkları görülmektedir. Yaşanan duygusal zorlanmalar teşhisin tipi, evresi, nüks yapıp yapmadığı kadar, kişinin hayatın hangi evresinde olduğuna, başa çıkma biçimlerine, onu destekleyen yakın bir çevresi olup olmadığına bağlı olarak da değişiklik gösterir. Tüm bu değişkenleri hesaba katan, kişisel ihtiyaçlara duyarlı bir psikososyal müdahale programı temel olarak kişinin bireysel başa çıkma biçimlerini ve yaşam kalitesini iyileştirmeye odaklanır. Teşhisi alan kişiyi “kanser hastası” gibi bir role hapsetmeden, onu hayatının tüm yönleri ile ele alan bir yaklaşım; teşhisi kabullenmeyi, tedaviye uyumu, yan etkileri ile başa çıkmayı ve tedavi sonrası hayat kalitesine katkı sağlamayı hedefler.”

Şarkı için hazırlanan dijital videonun izlenme sayısı arttıkça, daha fazla hastanın Psikolojik Destek Programı’ndan yararlanma olanağı bulması ve bu yıl tam 100 hastanın bu desteği alabilmesi hedefleniyor. “Yaşamak Var Ya” şarkısına ve proje detaylarına www.umutlarcicekacsin.org adresinden ulaşılabiliyor.


İçeriği Paylaşın