Mevsim Geçişlerinde Beslenmeye ve Uykuya Özen Gösterin

Mevsim Geçişlerinde Beslenmeye ve Uykuya Özen Gösterin

Mevsim Geçişlerinde Beslenmeye ve Uykuya Özen Gösterin

Bizi Takip Et


Soğuk kış günlerinin ardından güneşin sıcaklığını hissettirdiği bahar aylarında hızlı biçimde ortaya çıkan mevsimsel değişiklikler tüm canlılarda olduğu gibi insanlarda da bedensel ve ruhsal dengede değişikliklere yol açabiliyor. Mevsimsel değişiklikleri daha rahat atlatmak için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zafer Atasoy “Olası bedensel zorlanmalar ruhsal sıkıntılara yataklık edebilir. Giyim, beslenme, uyku alanlarında daha özenli olmak gerekir. Ortaya çıkan belirtiler kısa zaman dilimi içinde kaybolmamışlar ve şiddetini artırır bir biçimde olurlarsa tıbbi yardım almak için zaman geçirmemek gerekir” dedi.

Mevsimler, coğrafi şartlar arasındadır. Çok büyük uyum kapasitesine sahip olan insan; mevsimsel değişikliklere hızla uyum sağlamakla birlikte koşullarda önemli değişiklik olmadan da son yaptığı uyumu sürdürür. Hızlı bir biçimde ortaya çıkan değişiklikler kişinin bedensel ve ruhsal dengesinde değişikliklere yol açabilir. Göreceli olarak duygusal cevaplarda şiddetlenme, kendini huzursuz hissetme, iştahta oynamalar, uyku düzensizlikleri, çalışma ve verimde düşüşlerin sıkça görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zafer Atasoy “Kişinin yeni koşullara uyum süresi ve becerisi, etkilenmenin şiddetini belirler. Mevsimsel değişimlerde giyim, beslenme, uyku alanlarında daha özenli olmak gerekir. Ortaya çıkan belirtiler kısa zaman dilimi içinde kaybolmamışlar ve şiddetini artırır bir biçimde olurlarsa tıbbi yardım almak için zaman geçirmemek gerekir” açıklamasında bulundu.

EN ÇOK ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR ETKİLENİYOR

Özellikle uyum becerileri yeterince gelişmemiş bebeklerin, çocukların ve uyum yetilerinde azalma olmaya başlamış olan yaşlı kişilerin mevsim değişimlerinden fazla etkilendiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zafer Atasoy “Öncelikle ileri yaştaki kişiler daha zorlanırlar. Bu gruptaki kişilerin uyum kapasiteleri göreceli olarak azalmıştır. Bedenlerinin uyum esnekliğindeki azalma rahatsızlanmalarına neden olur. Diğer yandan her ne kadar bedensel esneklik bakımdan en üst düzeyde performans sergileseler de özellikle bebekler ve küçük çocuklar hızlı değişen koşulların ilk günlerinde narin yapıları nedeniyle zorlanabilirler. Bedensel sağlık sorunları yaşayan her yaşlı kişi de, doğal olarak en fazla etkilenecek olanlar arasındadır. Uyum süresi sorunsuz geçirildikten ve yeni duruma uyum yapıldıktan sonra etkilenme de doğal olarak ortadan kalkacaktır” dedi.

Belirtileri;
Zafer Atasoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Duygusal oynaklık, kırılgan olma öncelikli ruhsal yanıtı oluşturur. Duygusal ve ruhsal durumumuz ile at başı giden uyku, beslenme, çalışma ve üretme alanları belirtilerin sık görüldüğü alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. İleri durumlarda, göreceli olarak silik olan bu belirtiler şiddetlenip öncelikle çökkünlük (depresyon) tablosunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Mevsim değişikliklerinden korunmak için öncelikle fiziki geçişlere karşı bedensel sorun yaşamamak için gerekli tedbirleri almak gerekir. Ortaya çıkan belirtiler kısa zaman dilimi içinde kaybolmamışlar ve şiddetini artırır bir biçimde olurlarsa tıbbi yardım almak için zaman geçirmemek gerekir.”


İçeriği Paylaşın