Mevsimine Göre Beslenmenin 5 Faydası

Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Şefi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, mevsimine göre beslenmenin faydalarını anlattı.

Mevsimine Göre Beslenmenin 5 Faydası

Bizi Takip Et


Yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Anne karnından başlayarak hayatın sonuna kadar süren en temel ihtiyaç olan beslenme ihtiyacının karşılanması için doğanın sunduğu besin kaynaklarından en iyi şekilde yararlanılması gerektiğinin altını çizen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Şefi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Mevsimin kendi koşullarında yetişen, güneşinde olgunlaşan, zamanında hasat edilen ve kısa süre içinde tüketilen mevsim sebze ve meyvelerinin  besin içeriği hem daha yüksek hem de mevsim koşullarına uygun  beslenme ihtiyacımızı karşılamak için en uygun haldedir. Örneğin; kış mevsiminde yetişen sebze ve meyveler içerdikleri yüksek A ve C vitamini ile bağışıklık sistemimizin güçlü olmasını sağlarlar ve başta soğuk algınlığı olmak üzere pek çok enfeksiyon karşı vücudumuzu korurlar. Ya da yaz mevsiminde yetişen karpuz, salatalık, domates, kabak gibi sebze ve meyveler, yüksek su içerikleriyle vücudunuzun artan sıvı ihtiyacını karşılamada önemli yere sahiptirler” dedi.

Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler zaten o mevsimin koşullarına uygun sıcaklık, nem ve güneş ışığında yetiştikleri  için kendi kendilerine olgunlaşırlar.  Hasat edildiklerinde ise uzun yolculuklarda hızla bozulacakları için, genelde yakın çiftliklerden ve yerel üreticilerden satın alınırlar. Bu da hem küçük işletmelerin desteklenmesini hem de besin içeriği daha zengin yiyeceklere kolay, hızlı ve daha ucuz ulaşılmasını sağlar.

Yaşanılan yer dışından temin edilen tüm besinlerin sofraya ulaşana dek katedilen yola bağlı olarak fosil yakıt kullanımının da arttığını belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Şefi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bu da gezegene daha fazla karbon gazı salınması demektir. Mesela tropik sebze ve meyveler genellikle hava yolu ile taşınır ve taşıma sırsında atmosfere çok fazla karbon gazı salınır. Ya da sebze ve meyvelerin mevsimi dışında yetiştirilmesi için daha fazla enerji ve doğal kaynak kullanımı gerekir. Tüm bunlar mevsimi dışındaki sebze ve meyvelerin karbon ayak izlerinin de yüksek olduğu anlamına gelir. İşte mevsime uygun beslenme, aynı zamanda iklim sorunlarının en önemli sebeplerinden biri olan karbon gazı salınımını azaltılması yanında doğal kaynakların gereksiz kullanımını da önler, doğa daha az kirlenir ve sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlar” açıklamasında bulundu.

MEVSİMİNE GÖRE BESLENMENİN 5 FAYDASI 

  • Mevsiminde yetişen besinler bağışıklık sistemimizi güçlendiren antioksidan bileşikler, vitamin, mineraller ve lif yönünden çok daha zengindirler. Doğanın doğal döngüsünde yetiştikleri için daha lezzetlidirler. 
  • Yetiştirilirken daha az doğal kaynak kullanıldığı için karbon ayak izleri düşüktür. Bu da gelecek nesiller için kaynakların korunmasında büyük katkı sağlar.  Mevsiminde ve yaşadığımız coğrafyaya ait sebze-meyve tercih etmek aynı zamanda yerel ürünlerin korunmasını, bölgedeki yerel tarımın desteklenmesini de sağlar. Ayrıca mevsiminde yetişen sebze meyvelerin üretim ve lojistik maliyetleri de düşüktür. Bu nedenle mevsiminde olmayan besinleri tüketmemeye özen gösterin. Günümüzde her mevsim her çeşit sebze meyve bulunabiliyor olsa da örneğin patlıcan, kabak, çilek kış mevsimine ait değildir. Bunların yerine karnabahar, lahana, pırasa, portakal gibi mevsime ait olanları tercih edin.
  • Sebze meyve alışverişlerinizi yerel üreticilerden, köy pazarlarından, semt pazarlarından yapamaya çalışın. Böylece mevsiminde ürün yetiştiren küçük üreticilerin ve çiftçilerin desteklenmesine katkı sağlayın.
  • Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme için hayvansal ve endüstriyel gıda tüketiminizi azaltıp daha az doğal kaynak kullanıldığı için karbon ayak izi de düşük olan mevsim sebze ve meyvelerinin tüketimini artırın.
  • Yerel olarak bölgenizde olan, az bilinen ve sıklıkla tüketilmeyen sebze, meyve, tahıl ve bakliyatları da tüketmeyi deneyin.

İçeriği Paylaşın