Migren Nedir?
Migren Nedir?
Bizi Takip Et
Migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Nasıl ortaya çıkar? Migrenin farklı çeşitleri var mıdır? Migreni tetikleyen nedenler nelerdir? Migrenin tedavisi mümkün müdür?
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, migren ve tedavisini Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.
. Migren nedir?
“Migren sadece bir baş ağrısı değildir; bir sendromlar (belirtiler) topluluğudur. Ama baş ağrısı migrenin en önemli belirtisidir. Hastayı en çok rahatsız eden bir belirtidir. Bununla birlikte ağrı öncesinde veya ağrı sırasında sinirlilik, konsantrasyon kaybı, sık idrara çıkma, öğrenme güçlüğü, kimi zaman el ve ayaklarda şişlik, uyku problemleri veya uykuya meyil gibi çeşitli belirtiler olabilir. Genetik olarak eğilimli kişilerde ortaya çıkan bir baş ağrısıdır. Genler, bazı beyin hücrelerini ağrıya, migrene eğilimli hale getirir ve çeşitli faktörler bu hücreleri tetikleyerek de migrene neden olur.”
NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?
. Migren belirtileri nelerdir? Nasıl ortaya çıkar?
“Migrenin en önemli belirtisi baş ağrısıdır. Ama önemli olan baş ağrısının karakteridir . Migren baş ağrısı; sıklıkla yarım baş ağrısı, zonklayıcı ve orta şiddette veya şiddetli bir baş ağrısıdır. Bu baş ağrısı sıklıkla 4-72 saat arasında devam eder. Bir de baş ağrısına eşlik eden bazı belirtiler vardır. Örneğin ağrı sırasında kişi ışıktan ve sesten rahatsızlık duyar. Bir diğer belirti kişinin midesinde bir rahatsızlık hissinin olması veya bulantı hissinin olmasıdır. Hatta bazı hastalarda bulantı hisssi kusmaya dönüşebilir. Fizik aktiviteyle baş ağrısının şiddeti, zonklayıcılık artabilir.”
MİGREN ÇEŞİTLERİ
. Migrenin farklı çeşitleri var mıdır?
“Migrenin farklı çeşitleri vardır. En sık görülen çeşidi aurasız migren tipidir. Aurasız migren yarım, zonklayıcı, bulantının, ışıktan sesten rahatsızlığın olduğu bir baş ağrısıdır. Bir saat öncesinde herhangi bir belirti görülmez. Ama auralı migren tipinde ağrı öncesi kişinin gözünün önünde şekiller, renkler, ışıklar, zikzak çizgiler veya baktığı yerin bir bölümünü görememe, sisli, buzlu cam arkasından görme gibi şikayetleri olabilir. Bu şikayetler baş ağrısından önceki bir saat içerisinde görülür ve baş ağrısıyla birlikte ortadan kalkar.”
MİGRENİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER
. Migreni tetikleyen nedenler nelerdir?
“Migreni tetikleyen faktörler kişiden kişiye değişebildiği gibi kadınlar ve erkekler arasında da değişebilir. Ama kadın veya erkek olsun en sık görülen tetik faktör psikolojik faktörlerdir. Sinirlenme, sıkıntı, üzüntü, stres gibi faktörler migren hastalarının yüzde 80’inde baş ağrısını tetikler. Uyku düzeninin bozulması da migren için çok önemli bir tetik faktördür. Her gün 6-7 saat uyuyan bir kişinin 8-10 saat uyku uyuması bile migreni tetikleyebilir. Bunun yanısıra özellikle kadınlarda adet dönemi, rüzgar, hava değişiklikleri (örneğin lodos), sigara dumanının olduğu yerler veya bazı yiyecekler (bazı hastalarda alkol veya peynir gibi mayalı yiyecekler) migreni tetikleyen en önemli faktörler arasında yer alır.”
TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
. Migrenin tedavisi mümkün müdür?
“Migreni tamamen kesmek çok mümkün değildir. Uygulanan tedaviler migren ağrısını azaltır veya ortadan kaldırabilir. Ama ortadan kaldırdığı süre kişiye göre değişir. Örneğin tedaviden sonra kimi hastada 3-5 yıl migren atağı olmazken kimilerinde 6 ay, 1 yıl sonra migren atağı ortaya çıkar. Hatta bazı hastalarda tedavi uygulanmasına rağmen ağrı sayısı ve sıklığı azalmakla birlikte ağrılar devam eder. Tedavide önemli olan hastayla iletişimi iyi kurup beklentileri ve tedavi olasılıkları arasında ortak bir yol bulup bu plana göre hareket etmektir.”
İçeriği Paylaşın