Migren Tedavisi ve Migren Aşısı
Migren Tedavisi ve Migren Aşısı
Bizi Takip Et
Migren tanısı nasıl konur? Migrenin ilaçla tedavisinde nelere dikkkat edilmelidir? Migrende botoks tedavisinin etkisi var mıdır? Migren aşısı nedir?
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, merak edilen bu soruları Sağlığım İçin Herşey’de yanıtladı.
. Migren tanısı nasıl konur?
“Migren sadece bir klinik tanıdır. Hekimin hastayı dinlediği, baş ağrısını sorguladığı, baş ağrıları hakkında bilgi edindiği bir tanıdır. Bunun dışında başka hiçbir tetkik veya tahlil gerekmez. Oysa çoğu hasta baş ağrısının kötü bir şey olduğunu ve bir film, MR, tahlil, tetkik yaptırması gerektiğini düşünür. Eğer hekimi düşünmüyorsa hiçbir şekilde tetkike, filme gerek yoktur.”
İLAÇLA TEDAVİDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
. Migrenin ilaçla tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?
“Migrenin ilaçla tedavisi iki bölüme ayrılır. İlk bölüm, ağrıyı geçirmeye yönelik olan atak tedavisidir. İkinci bölüm ise koruyucu tedavidir. Atak tedavisi, ağrı sırasında ağrıyı geçirmeye yönelik kullanılan ağrı kesiciler veya bazı durumlarda migrene özel ağrı kesicilerdir. Koruyucu tedavi de ayda 3 veya 4 günden fazla baş ağrısı, migren ağrısı çeken hastalara uygulanır. Bu tedavi sıklıkla 6 ay ila 12 ay arasında süren ve hastanın her gün ilaç kullanmasını gerektiren bir tedavi tipidir. Bu tedavinin özelliği migren ağrısının gelmesini engellemek, beyindeki ağrı merkezlerini düzenlemek, onları aktive etmek ve hastayı ağrıdan korumaktır.”
BOTOKS TEDAVİSİ ETKİLİ Mİ?
. Migrende botoks tedavisinin etkisi var mıdır?
“Migrende botoks tedavisi önemli tedavilerden bir tanesidir. Ama uygulama alanı son derece kısıtlıdır. Migren hastalarının yalnızca yüzde 3-4’üne botoks tedavisi uygulanabilir. Bunun için de hastanın ağrısı ayda 15 gün veya daha fazla olmalıdır. 15 günden az baş ağrısı, migren ağrısı olan hastalarda botulinum toksin tedavisi adı verilen botoks tedavisi etkisizdir. Yapılan çalışmalar ayda en az 15 gün veya daha fazla baş ağrısı olan hastalarda etkin olduğunu göstermiştir. Bunun için mutlaka bir nöroloji uzmanının hastayı görüp değerlendirmesi ve kronik migren tanısı koyması gerekir. Kronik migren tipi, ayda en az 15 gün baş ağrısı olan hastalara koyulan bir tanıdır. Bu tanı konduktan sonra diğer tedaviler etkisizse (ilaçlı koruyucu tedavi) ancak o zaman botulinum toksin tedavisi veya botoks tedavisi uygulanabilir. Mutlaka ehil ellerde uygulanmak zorundadır. Botoks tedavisi migrende alın, şakaklar, ense ve boyunda yaklaşık 31 noktaya yapılan bir tedaviyi içerir. Bu tedavi en az 3 ayda bir tekrarlanabilir ve kronik migrende tekrarlanabilir. Bunun için mutlaka bir nöroloji uzmanının botoks tedavisi açısından hastayı değerlendirmesi gerekir.”
MİGREN AŞISI NEDİR?
. Migren aşısı nedir?
“Migren aşısı çok etkili ve gelecek vaat eden bir tedavi şeklidir. Koruyucu tedaviler sınıfına girer. Migrende birebir kullanılabilecek bilimsel ilk ilaçtır. Migrende bazı moleküller, maddeler migren ağrısını tetikler. Migren aşısı bu molekülleri bağlayarak tamamen etkisiz hale getirir. Bazen de moleküllerin bağlandığı noktalarda blokaj yapar. Onların bağlanmasını engelleyerek etki eder. Migren aşısı 2-4 haftada bir uygulanabilir ve uygulandığı hastalarda yaklaşık yüzde 70-80 oranında bir etkinlik gösterir. Ama bunun için bütün diğer tedavilerin öncesinde kullanılması gerekir. Şu an migren aşısı çalışmalarının büyük bir bölümü sonlandı. Bundan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde sonlanan bu çalışmalar resmi kurumlara sunulacak ve onay alındıktan sonra da ülkemize de gelmesini bekliyoruz. Bu süreç de yaklaşık 1 yıl sürecektir. Şu an için bu aşıların etkinliği yapılan çalışmalarda 2-4 hafta olarak gösterilmiştir. Ama ilerleyen dönemlerde bu aşıların 6 aylık veya 1 yıllık sürelerle etkin olması için de çalışmalar devam etmektedir. Migren aşısı etkinlik açısından ne kadar iyiyse yan etki açısından da o kadar iyidir. Migren koruyucu tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkilerinin hemen hemen hiçbirini göstermez.”
İçeriği Paylaşın