Migrenin Nöralterapi İle Tedavisi

Migrenin Nöralterapi İle Tedavisi

Migrenin Nöralterapi İle Tedavisi

Bizi Takip Et


Baş ağrısı toplumun yüzde 80’inde görülen bir rahatsızlık. Baş ağrılarının önemli bir bölümünü migren ve gerilim tipi baş ağrısı oluşturuyor. Migren ve gerilim tipi baş ağrısının genellikle birlikte görüldüğünü ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Gökmen, “Lodos, hava değişimleri, güneşte fazla kalmak, stres gibi faktörler migreni tetikleyebilir” dedi.

Dr. Emel Gökmen, baş ağrısını durdurmak için bilinçsizce alınan ilaçların, ilaca bağımlı baş ağrısını ortaya çıkardığını ve ilaca bağımlı baş ağrısının tedavisinin çok zor olduğunu belirtti.

Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Gökmen, baş ağrısı tipleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

.Toplumda en fazla hangi baş ağrılarına rastlanıyor?

En yaygın yaşanan baş ağrısı tipi, gerilim tipi baş ağrısıdır. Yetişkinlerde oran yüzde 40’ları buluyor. Migren ise en bilineni. 30-40 yaş arasındaki 3 kadından birinde migren var.20-30 yaş arasında 4 kadından birinde var. Beyin tümörleri ve kanamalarının sebep olduğu baş ağrıları da var; bunların oranı neyseki çok düşük.

. Gerilim tipi baş ağrısı nasıl bir ağrıdır?
Bütün başta hissedilen, kişiyi günlük hayattan alıkoymayan ama yaşam kalitesini bozan, daha çok gün içinde artan, uyuyunca biraz azalan, stere çok doğrudan artan baş ağrısına gerilim tipi baş ağrısı denir. Beraberinde boyun kaslarında ağrı olur; tek taraflı değildir bütün başta hissedilir, sıkışma, basınç, ağırlık hissi verir. Migrenden ayıran özelliği de bulantının olmamasıdır.

“MİGREN, ATAKLARLA GELİR.”
. Migren, ataklarla gelen bir ağrı mıdır?

Migrenin özelliği, ataklarla gelmesi ve geldiği zaman sizi günlük hayattan alıkoymasıdır. Günlük hayatınıza devam etmekte zorluk çekersiniz, bulantı eşlik eder baş ağrısına. Genelde gerilim baş ağrısıyla migren birlikte görülür. 

. Migren hastaları sesten ve ışıktan rahatsız olurlar mı ve bazı gıdalar  migreni tetikler mi?
Evet, tipik özelliğidir bu migrenin. Migren atağı sırasında ışık, ses, koku rahatsız eder ve bunlar ağrıyı başlatabilir. Migrenin temelinde sinir sistemindeki hassasiyet vardır. 

Migren hastaları genetik olarak hassas bir grup. Ama bu hassasiyet kişiye göre değişiyor. Gıdaların migrene olan etkisi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Birisine iyi gelen, kimi hastaya kötü de gelebilir. Örneğin, bazı hastalarda incir, bazı hastalarda karpuz migreni tetikleyebiliyor.

“LODOS, HAVA DEĞİŞİMİ, STRES GİBİ UNSURLAR MİGRENİ TETİKLEYEBİLİR”
. Migreni tetikleyen başka neler var?

Lodos, hava değişimleri, ışık, güneşte fazla kalmak, stres gibi faktörler migreni tetikleyebilir. Haftasonu migrenleri var; birazcık fazla uyusun sabah işe gittiği saatte kalkmasın migreni tutar hastanın. Saati kurup hafta sonu o saate kalkan hastalarım var; başı ağrımaması için. Kadınlarda adet döneminde migren atakları  oluyor. Bu yüzden menopozu dört gözle bekleyen kadınlar var.

. Menopozla birlikte migren de azalıyor mu?
Kişiden kişiye değişiyor. Aylık hormon iniş çıkışınız ortadan kalkınca tetikleyici faktör azalıyor. Ama menopozdan sonra migreni artan, yeni başlayan, azalan hastalar da var.

. Hamilelik sırasında migren ataklarının geçtiği söyleniyor; doğru mu?


Bir kısmında geçiyor. Bir kısmında aynı kalıyor. Çok nadiren de hamilelikte migreni hiç yokken başlayanlar da var. Menopoza benzer. Çünkü burada da hormon iniş, çıkışı azalıyor. Tetikleyici faktör azalıyor. Ama genelde hamilelerin migreni 3ay sonrasında azalır. Üç ay yoğun olur, ondan sonra doğuruncaya kadar rahat edenler var.

TIP LİTERATÜRÜNDE “İNTİHAR ETTİREN AĞRI” DİYE TANIMLANIYOR
. Küme baş ağrısı nedir?

Küme baş ağrısı, ağrıyı yaşayanın hayatını karartan ve tıp literatüründe “intihar ettiren ağrı” diye tanımlanan bir tür baş ağrısıdır. Tıp literatüründe başka hiçbir ağrıya “intihar ettiren ağrı” denmiyor. Ağrıdan kurtulmak için kendini öldüren hastalar var. 

Migrenin daha şiddetli hali ve tek taraflısıdır küme baş ağrısı. Genelde yılın belli bir dönemi, özellikle mevsim değişikliklerinde gelir. 1-2 ay boyunca her gün belli saatlerde başlayarak yaklaşık 45 dakika süren bir ağrıdır. Ağrı bir anda giriyor, birden tavan yapıyor, birden bitiyor. Gözde sulanma, kızarma ve şişme ağrıya eşlik ediyor. Çıldırtacak derecede güçlü bir ağrı yaşıyor hasta.

. Migrenin tipleri var mıdır?

Evet migrenin tipleri vardır.
BASİT MİGREN: Başınız ağrıyor, genelde bulantı ve kusma yapıyor ve bitiyor. Ağrı gelmeden önce, ağrıyacağını hissediyorsunuz. En çok bilinen ve yaşanılanı migren tipi, basit migrendir. 

AURALI MİGREN: 
Ağrı başlamadan baş ağrısı şiddetlenmeden önce nörolojik bulgular varsa auralı migren yaşıyordur hasta. Uyuşukluk, konuşmanızda pelteklik ve baş dönmeniz olabilir. Geçici yarı felçler olabilir. O anda hasta kendini çok kötü hisseder. Ayrıca, gözünüzün önünde ışık gibi ipliksi şeyler varsa, noktalar uçuşuyorsa, arada hiçbir şey göremez gibi oluyorsanız yine auralı migrenden söz edilebilir.

“MİGREN BAŞ AĞRISI DEĞİL, SİNİR SİSTEMİNİN ÇALIŞMASININ AKSAMASIDIR.”
. Tam migren geçmek üzereyken aşırı bir idrara çıkma durumu oluyor hastalarda. Bu neden kaynaklanır?

Migren biyoelektriksel zeminde gerçekleşiyor. Bizim bütün vücudumuzu yöneten bir networkumuz var. Bu bizim hayat fonksiyonlarımızı yönetiyor. Kalbimizi, bağırsaklarımızı her hücremizi bir fabrika gibi çalıştırıyor. Bu sistem çalışırken sistemin bazı yerlerinde bozukluklar olabiliyor. 

Boğazımızdaki iltihap, dişimizdeki çürük veya sezaryen yerimiz buna örnek olabilir. Bu kaçaklar arada sistemin sigortasını attırıyor. Bizim sinir sistemimiz hassas olduğu için bütün sistem altüst oluyor. En çok damarlar genişliyor, migrendeki baş ağrısının nedeni o. Bölgedeki bütün damarlar etkileniyor bundan.

Bu yüzden damardaki geçirgenlik değişiyor. Vücut yaşamsal fonksiyonlarımız bozuluyor, damar içine sıvı sızıyor ve ödem oluyor. Bağırsak hareketlerinin kontrolü bozuluyor. Migren baş ağrısı değil, sinir sisteminin çalışmasının aksamasıdır.

NÖRALTERAPİ, SİNİR SİSTEMİNDEKİ KAÇAKLARI DÜZELTİYOR. 
Migren de ne tür tedavi seçenekleri var?

Migrende en yaygın bilinen ilaç tedavisi. İlaçlar; ağrı sıklığını azaltmak için bir de o anda atağı durdurmak içih kullanılıyor. Ama bunlar tedavi etmiyor sadece ağrıyı kontrol etmeye çalışıyor. Onun dışında cerrahi botoks uygulamaları var. Çok az hastada etkili oluyor. Ama ilaç yetersiz kaldığında başvuruyor hastalar. Ben akupunktur ve nöralterapi’yi öneririm. 

Akupunktur’un yüzde 50 başarısı. Nöralterapi’nin daha yüksektir başarısı; yüzde 80’dir. Çünkü sinir sistemini doğrudan düzeltiyor. Daha doğrusu kaçakları düzeltiyor. Enjeksiyon tedavisini cilde uyguluyorsunuz. Bazı hastalarda 3-5-10 seansa kadar sürebilir bu tedavi. Ancak deneyimlerimde nöralterapinin de tek başına yetmediğini gördüm. 

“SÜREKLİ AĞRI KESİCİ KULLANMAK İLACA BAĞIMLI BAŞ AĞRISINI ORTAYA ÇIKARIYOR.”
. Bilinçsizce alınan ağrı kesicilerin zararı nedir? Acilen bir nöroloğa gitmeyi gerektiren migrenden farklı olan baş ağrısı tipleri nelerdir?

Sürekli ağrı kesici kullanmak ilaca bağımlı baş ağrısını da ortaya çıkarıyor. Her gün ağrı kesici kullanmaktan kaçınmak gerekir. Böyle durumların tedavisi daha zor oluyor. 

Acil durumlarda da ani başlayan migreniniz, gerilim tipi baş ağrınız olabilir veya her gün başınız ağrıyabilir ama şimdiye kadar hiç başınıza gelmemiş şekilde beyninizde bir bomba patlıyor gibi, ani başlayan baş ağrısında mutlaka bir nöroloğa gitmek gerekiyor.


İçeriği Paylaşın