Moderna, Covid-19 Aşısının Ardından mRNA Tabanlı Grip Aşısı Üretti
Moderna, Covid-19 aşısında kullanılan mRNA teknolojisini yeni bir grip aşısında denedi. mRNA tekniğiyle hazırlanan grip aşısının yüzde 90 etkili olması bekleniyor.
Bizi Takip Et
Moderna firması, Covid-19 aşısında kullanılan mRNA tekniğini yeni bir grip aşısında kullandığını duyurdu. Grip aşısının insanlar üzerinde denenmeye başlandığını duyuran yetkililer, aşının grip vakalarında en az yüzde 90 etkili olacağını düşünüyor.
mRNA AŞI NEDİR?
mRNA aslında virüsün genetik yapısının kopyalanmasına dayanan bir yöntem. Bu teknikle virüsün genetik kodunun bir bölümü alınır ve hücrelere nüfuz edilmesi için yağ ile kaplanır. Bu sıvı, insanlara enjekte edilir ve virüsten alınan genetik kod insan hücrelerine ulaştırılır. Aşı, hücrelerin mikrobun hücreye girmesini sağlayan dikensi proteinin kopyasını üretmesini sağlar. Böylece, bağışıklık sistemi de antikor üretir ve T hücreleri de vücudun zararlı olarak algıladığı bu yapılarla mücadele etmeye başlar. Yani mRNA tabanlı aşı üretiminde eski üretim aşılardaki gibi vücuda ölü virüs verilmiyor.
Forbes'de yer alan habere göre, bilim insanları, mRNA tekniğiyle geliştirilmiş aşıların Covid-19 için kullanılmasının ardından birçok hastalık için de çığır açıcı bir gelişme olabileceğini söylemişti. Moderna, daha iyi bir grip aşısı geliştirme yarışındaki tek şirket değil. Sanofi ve Translate Bio, geçen ay mevsimlik bir mRNA grip aşısı adayı üzerinde kendi denemelerine başladı.
Moderna'dan yapılan açıklamada da mRNA tekniğiyle oluşturulan grip aşılarının gönüllü insanlara uygulandığı kamuoyu ile paylaşıldı.
Normal şartlarda grip aşılarının yapımının yaklaşık altı ay sürdüğü ve mevsimsel hastalıkları önlemede aşıların sadece %30-60 kadar etkili olduğu biliniyordu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün rakamlarına göre, küresel bazda her yıl yaklaşık 290.000 ila 650.000 kişi gripten ölüyor.
mRNA tekniğiyle hazırlanan grip aşılarının ise %90 veya daha fazla etkili olabileceği düşünülüyor.
İçeriği Paylaşın