Morarmadan terlemeye, gelişme geriliğinden, bayılmaya… İşte kalp hastalıklarının belirtileri

Morarmadan terlemeye, gelişme geriliğinden, bayılmaya… İşte kalp hastalıklarının belirtileri

Morarmadan terlemeye, gelişme geriliğinden, bayılmaya… İşte kalp hastalıklarının belirtileri

Bizi Takip Et


Çocuklarda doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan kalp hastalıkları tedavi edilmesi gereken ciddi hastalıklar arasında yer alıyor. Ancak kalp hastalıkları belirtileri farklı hastalıklara bağlanabileceği için ailelerin dikkatine daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, bu nedenle çocuklarda aşırı terleme, morarma, bayılma gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden kalp hastalıkları açısından değerlendirilmek üzere bir hekime başvurması gerektiğine işaret ediyor.

Yetişkinleri olduğu gibi çocukları da etkileyen kalp hastalıkları birden fazla hastalığı içinde barındıran bir terim. Hastalıkların bazıları genetik geçişli ve de doğuştan olabileceği gibi, bazıları da kalbi etkileyen viral veya bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle sonradan da gelişebiliyor. Ancak nedeni ne olursa olsun erken tanı tedavinin başarısını direkt olarak etkiliyor. Çocuk kalp hastalıklarıyla ilgili söyleyebilecek en umut verici nokta ise hem tıbbi, hem de bilimsel anlamdaki gelişmelerle son derece yüz güldürücü sonuçlara ulaşılabilmesi. Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, tedavi sonrasında çocukların aktif yaşamlarına dönebildiklerini söylüyor.

HAMİLELİĞİN İLK 3 AYINA DİKKAT! 

Doğuştan kalp hastalıklarının nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik özellikler, hamilelik döneminde kullanılan bazı ilaçlar, geçirilen enfeksiyonlar, röntgen ışınlarına maruz kalınması, akraba evliliği, annenin diyabetik olması ve alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi bazı durumlarda bebeğin kalbinde anomali oluşabiliyor. Hamileliğin ilk üç ayında organ taslakları oluşmaya başladığından bu gibi kötü etkiler yapısal kalp hastalıklarına neden olabiliyor. Ciddi kalp kası hastalıkları ise hamileliğin son üç ayında oluşuyor.

EN YAYGIN BELİRTİ MORARMA

Bebeklerdeki en yaygın ve önemli belirtinin morarma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, nefes almakta zorluk, meme emerken yorulma ve aşırı terleme, beslenme güçlüğünün de kalp hastalıklarını gösterebileceğini anlatıyor. Ciddi doğuştan kalp hastalıkları doğumla birlikte fark edilip tedavisi yapılırken, bazı doğuştan kalp kusurları herhangi bir belirti vermediği için çocukluğun ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabiliyor. Prof. Dr. Lenk, daha büyük çocuklarda ise egzersiz sırasında çabuk yorulma, nefes almada güçlük, göğüs ağrısı ve çarpıntı, bayılma ile el ve ayak bileklerinde şişlik gibi belirtiler görüldüğünde kalp hastalıklarından şüphe edilerek hekime başvurulması gerektiğine dikkat çekiyor.

ENFEKSİYONLARA DİKKAT! 

Sağlıklı çocuklarda sonradan ortaya çıkan kalp hastalıkları ise bazı virüs ya da bakteriler (özellikle A Grubu beta hemolitik streptokoklar) ile oluşabilecek enfeksiyonlardan sonra gelişebiliyor. Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, özellikle bu etkenler ile gelişen enfeksiyonlardan 15-30 gün sonrasında hafif ateş, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi yakınmaların altında kalp hastalığının gelişmiş olabileceğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, ateş ve boğaz ağrısı yakınmaları olan çocuklarda hekime başvurulması ve boğaz kültürü alınarak gerekli incelemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

RİTİM BOZUKLUKLARI CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİYOR

Ritim bozuklukları da çocuklarda sonradan ortaya çıkan önemli bir kalp hastalığını oluşturuyor. Çocuklardaki ritim bozukluklarının birçok türü bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, her ne kadar yetişkinlerdeki kadar sık görülmese de ritim bozukluğunun yaratabileceği sorunlar nedeniyle ciddiye alınması gereken bir durum olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle, çocuklarda morarma, cilt renginde solgunluk, beslenme güçlüğü gibi belirtiler konusunda ailelerin dikkatli olmaları gerekiyor. Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, “Çocuklardaki ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, bayılma hatta yaşam kayıplarına kadar gidebilen ciddi sonuçlar doğurabiliyor” diyor.

NE ZAMAN FETAL EKO YAPILIR? 

  • Rutin hamilelik izlemlerinde anne karnındaki bebekte (fetus) kalp dışı anomalilerin bulunması,
  • Kromozom anomalisi saptanması,
  • Kalp ritim düzensizliği ve kalp hastalığından şüphelenilmesi,
  • Annede doğuştan kalp hastalığı bulunması,
  • Annede diyabet ve diğer metabolik hastalıkların olması
  • Ailede doğuştan kalp hastalığı öyküsünün bulunması.

HER 1000 BEBEKTEN 8’İNİN SORUNU 

Doğuştan kalp hastalıkları anne karnında en sık görülen anomaliler arasında ilk sırada yer alıyor. Yenidoğan döneminde bebek ölümlerinin yüzde 15’i doğuştan kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Her 1000 bebekten 8’i doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya geliyor (canlı doğumların yüzde 1’i). Bu hastalıklar doğumdan hemen sonra ya da bebeklik döneminin ilk birkaç ayında fark edilebiliyor.


İçeriği Paylaşın