Motorize Çivi Yöntemiyle Bacağı 4 Santim Uzatıldı

Motorize Çivi Yöntemiyle Bacağı 4 Santim Uzatıldı

Motorize Çivi Yöntemiyle Bacağı 4 Santim Uzatıldı

Bizi Takip Et


SÖYLEŞİ: Demet Demirkır

Doğuştan kalça çıkığı olan 31 yaşındaki Yasemin Karakaya’nın bir bacağı diğerinden 4 santimetre daha kısaydı. Bacaklarındaki orantısızlık estetik açıdan onu düşündürmese de son zamanlarda dengesizlikten kaynaklanan düşmeler, kısa bacağın uzatılması fikrini de beraberinde getirdi. Prof. Dr. Metin Küçükkaya’nın gerçekleştirdiği motorize çivi yöntemiyle bacağı dört santim uzatılan Yasemin Karakaya “31 yıl sonra dengede durmak güzel” diyor.

Yasemin Karakaya ile hastalığını ve tedavi sürecini konuştuk:

.Bacağınızdaki kısalık neden kaynaklanıyordu?
“Doğuştan kalça çıkıklığı vardı. Bir bacağım diğerinden dört santimetre kısaydı. Motorlu çiviyle uzatma yöntemiyle bacağımdaki bu kısalık tedavi edildi.  Dizimde de bozukluk vardı. Şimdi dizime takılan fiksatörle 20 derece çevrilecek ve açı düzeltilecek.”

“BEL VE KALÇA AĞRILARI ORTAYA ÇIKTI”
.Bu durum yaşamınızı nasıl zorlaştırıyordu?
“Öncelikle dengede duramıyorsunuz ve sürekli bir tarafa aksayarak yürümeye başlıyorsunuz. Dolayısıyla dengesiz olduğunuz için belde birtakım ağrılar oluşuyor. Aynı zamanda bir kalçaya daha fazla yüklendiğiniz için, o kalçada da ağrılar ortaya çıkıyor. Kısacası çektiğim ağrılar yaşamımı olumsuz etkiliyordu.”

.Peki, ya psikolojiniz nasıl etkileniyordu? Neler hissediyor, neler düşünüyordunuz?
“Aslında ben normal yaşantıma devam ettim. Sadece ağrılarım olduğu zaman böyle bir rahatsızlığım olduğunu hatırladım. Bunun haricinde “Ben niye böyleyim” diyerek hayata ara vermedim; tam tersi sadece ameliyat dönemlerimde hayatıma ara verdim, diğer insanlar gibi yaşamımı idame ettirdim.”

.Ameliyat olmaya nasıl karar verdiniz?
“Benim hikayem merdivenlerden düşmemle başladı, sık sık düşmeye başlamıştım. Bu düşmelerin dengesizlikten kaynaklandığını öğrendim. Sonra bacağımın uzatılmasına gerek görüldü.”

GÜNDE BİR MİLİM UZADI
.Bacağınız ne kadar zamanda kaç santim uzadı?

“Toplam dört santim uzadı. Her gün bir milimetre uzadı. Beklenen zaten 4 santimdi. O süreç 40 günde tamamlandı. Bacağımın içindeki motorize çivi bir yıl kalacak ve sonra çıkacak, Ocak ayından bu yana bacağımda. Ameliyattan 5,5 ay sonra normal hayata döndüm. ”

.Bu yöntemi nasıl duydunuz?
“Bu yöntemi aslında duymamıştım. Doktorum motorize çivi yönteminden bahsetti. Bana faydalı olacağını belirtti. Prof. Dr. Metin Küçükkaya’ya muayene olmamı önerdi. Sonra tedavi sürecim başladı.”

.Şimdi hayatınız ne yönde değişti, psikolojiniz ne durumda?
“Gayet iyiyim. Sadece daha keyifli bir yaşam sürmeyi amaçlıyordum ve hedefim dengede durmaktı. Şimdi dengede duruyorum, bunun için çok mutluyum. 31 yıl sonra dengede durmak güzel bir duygu.”

KOL VE BACAKLARDAKİ KISALIĞIN AMELİYATLA TEDAVİSİNDE YAŞ ÖNEMLİ
Yasemin Karakaya’nın motorize çivi yöntemiyle bacak uzatma ameliyatını gerçekleştiren Florence Nightingale Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji’den Prof. Dr. Metin Küçükkaya, kol ve bacaktaki kısalıklar ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

.Koldaki ya da bacaktaki kısalık neden kaynaklanır?
“Bu durumun çok çeşitli nedenleri olabilir. Kırıkların kısalık ile kaynaması, kaynamış kırıklar, cücelikler, Konjenital tibia psödoartrozu, Blount hastalığı, Fibüler hemimeli, Raşitizm-D-vitamini  eksikliğini bunlar arasında sayabiliriz. Ayrıca kalça çıkığı sekelleri ve çocuk felci sekelleri de bir risk faktörüdür.  Perthes hastalığı da bir etkendir.”

.Bu tip kısalıklarda ne gibi teknikler kullanıyorsunuz?
“Genel olarak koldaki kısalık 5 santimden, bacaktaki kısalık 2,5 santimden fazla ise kişiye sorun çıkartabilir. Bacak kısalığı bu miktardan fazla ise telafi edilmesi gerekir. Kol kısalıklarında uzatma için eksternal fiksatör kullanılır. Bacak kısalıklarında ise dört santime kadar ayakkabı içi tabanlık kullanılabilir. Daha büyük ayakkabı içi yükselticilerin pratikte kullanılması kolay değildir. Eğer hastanın kısalığı 2-2,5 santimden fazla ise ve yaşı küçük ise uzatma ameliyatı ön plana çıkar. Bacak kısalıklarında küçük çocuklarda eksternal fiksatörler kullanılırken, 12 yaşından sonra uzayan intramedüller çiviler (motorlu, mekanik) tercih edilir. Bacak eğriliklerinde ise bilgisayar yardımlı eksternal fiksatörleri kullanıyoruz.”

.Bu gibi kısalıklarda ameliyat süresi ne kadardır?
“Eksternal fiksatör ameliyatları 1-1,5  saat, uzayabilen intramedüller çivi ameliyatları 3 saat sürer.”

.Ameliyat sonrasında ağrı oluyor mu?
“Bu tür ameliyatlardan sonra 2-5 gün süre ile hastanede kalmak gerekli. Uzatma döneminde ise uzatma hızı günde 1 mm vücut hissetmiyor.”

.Ameliyatın ardından hastalar bir süre de olsa yatağa mahkum oluyor mu?
“Ertesi gün ayağa kaldırılıyor ve tedavi süresince koltuk değneği ile yürümeleri teşvik ediliyor. Uzayabilen intramedüller çivilerde belirli bir kemik iyileşmesi sonrası tamamen basarak yürüyorlar. Eksternal fiksatör kullanılan durumlarda ise ameliyattan hemen sonra tam yük vererek yürüyebiliyorlar.”

.Hastalara egzersiz veriyor musunuz?
“Tedavi süresince rehabilitasyon egzersizlerinin yapılması gerekli.”

.Kol veya bacak kısalıklarında müdahahe edilemeyecek durumlar var mı?
“Hasta erişkin yaşa ulaşmış ve kısalık farkı 15 cm’ye ulaşmış ise başarı çok düşük oluyor.”


İçeriği Paylaşın