Neden Öfkeleniriz?

Neden Öfkeleniriz?

Neden Öfkeleniriz?

Bizi Takip Et


Öfkenizi görmezden gelmeyin çünkü öfkeniz, yolunda gitmeyen bir şeyleri işaret ediyor olabilir. Doğumumuzdan beri bizimle olan ve yok sayılmaması gereken duygulardan “öfke”nin nedenlerini Hisar Intercontinental Hospital Uzman Psikoloğu Gülşah Yahşi anlattı.

•    Öfke, bazen karşınızdakine kırıldığınızın, incindiğinizin ve üzüldüğünüzün göstergesi olabilir. 
•    Haklarınızın ihlal edildiğini anlatabilir. Hakların ihlali, sınırlarımıza girilmesi bizi öfkelendirir.
•    Gereksinimlerimizin doğru bir şekilde karşılanmaması durumunda ortaya çıkabilir.
•    Bazen sadece işlerin yolunda gitmediğini gösterebilir. Bu, aynı zamanda yolunda gitmeyen meseleyi görmenin güçlüğünü de ortaya koyar.
•    Yaşamınızdaki önemli bir duygusal sorunu ihmal ettiğinizi anlatabilir. Çünkü kendimizle ilgili her şeyin her zaman farkında olamayız.
•    İlişkinizde kendinizden çok şey feda ettiğinizin sinyalini verebilir. İnançlarımıza, arzularımıza ters düşen durumlar içinde olmak bizi öfkelendirir.
•    Kendi gelişiminizi destekliyor gibi görünse de, bazen başkalarının bizim için çok fazla şey yaptıklarına; ‘Artık ben olmak istiyorum’a dair bir uyarı olabilir. 
•    Öfke, değişimin gerekli olduğunu da gösterebilir. Değişim bizde ya da karşımızdakinde olmalıdır. Değişimin güçlüğü bazen duygularımızı yok saymaya ya da meseleyi başka sebeplere yormaya yönlendirebilir.
•    Öfkenin doğurduğu iyi sonuçlar da olabilir hayatımızda. Kimi zaman öfkemiz, başkalarının hakkımızdaki tanımlama şekline “hayır” ve kendi benliğimizin isteklerine “evet” demeye yönlendirir bizi. Öfkemizi kabul eder ve anlamaya çalışırsak, bu bizim için ruhsal anlamda ilerletici olabilir.

ÖFKENİZİ DEĞİL, NEDEN ÖFKELENDİĞİNİZİ SORGULAYIN…

Çoğunlukla öfkemizden korkar, bu duygumuzu bastırmaya çabalarız. Bunlar hepimizin zaman zaman taşıdığı ortak kaygılardır. Öfke, onaylanmama tehlikesiyle bizi karşı karşıya getirir. Öfkemde haklı mıyım? Öfkelenmeye hakkım var mı? Öfkelenmemin ne yararı olacak? gibi öfke ile ilgili bazı sorularımız hayatımızı zorlaştırır tarzdadır. Öfkemiz haklı- haksız, yararlı-yararsız, gerekli-gereksiz, doğru-yanlış değildir. Öfke sadece vardır! Ve öfkenin yanlış ya da yetersiz kontrolünün sebep olduğu birtakım sorunlar baş gösteriyorsa, öfke sebebi ve sonuçlarıyla beraber anlaşılmalıdır. 

Önemli olan öfkeden kaçmak, onu yok saymak değil; bu duygumuzun sebeplerini anlamak, sonuçlarını kavramak ve öfkeyi uygun bir dil ile diğerlerine aktarmayı öğrenmektir


İçeriği Paylaşın