Nefes Alışkanlıkları ve Astım İlişkisi
Nefes Alışkanlıkları ve Astım İlişkisi
Bizi Takip Et
“Astım hastaları nefesi bırakmadıkları, dışarı tam vermedikleri için yeni nefese yer kalmaz” diyen Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah Karamehmet, nefes alışkanlıklarının astım hastalarını nasıl etkilediği konusunda açıklamalarda bulundu.
“NEFES ALAMIYORUM ENDİŞESİYLE NEFES TAM BIRAKILMIYOR”
Kronik bir solunum yolu hastalığı olan astım, nefes darlığı, öksürük, hırıltı, göğüste tıkanma şikayetleriyle kendini gösteriyor ve kişilerin yaşam kalitesini etkiliyor. Astım hastalığında “nefes alamıyorum” endişesinin negatif düşünceye neden olduğunun altını çizen Nefes Uzmanı Nevşah Karamehmet, “Derin bir nefes alın. Hepsini vermeyin, bir bölümünü içinizde tutun ve üstüne tekrar nefes almaya çalışın. İşte astım krizi yaşayan kişilerin, ‘nefes alamıyorum’ dedikleri anda hissettiklerini şimdi siz de tecrübe ettiniz!” diyerek nefesi tam bırakmadan nefes almanın ne kadar zor olduğunu açıklıyor.
DÜŞÜNCE SİSTEMİ NEFES ALIŞKANLIKLARINA YANSIYOR
Astım hastalarının birçoğunun “nefesimi bırakırsam ve bir sonraki nefeste yeterince hava olmazsa” kaygısını yaşadığını belirten Nevşah Karamehmet, “Astım hastalarının nefes alışkanlıkları düşünce sistemlerine, düşünce sistemleri de nefes alışkanlıklarına yansıyor. Astım hastalarının düşünce yapılarında geleceğe güvensizlik hâkim. Gelecek korkusu ve sahip olduklarının ellerinden gideceği düşüncesi ile alışkanlıklarından vazgeçmiyorlar” diyor.
Nefes açıcı çalışmalar ne olmalı?
Nevşah Karamehmet, profesyonel bir nefes terapisti ile çalışmanın yanı sıra zihinde bu hastalığı yaratan düşünce sistemini düzeltmek için olumlamalardan da yardım alınabileceğini belirterek, şu cümleleri sık sık tekrar etmeyi öneriyor:
“Yaşamı kendi akışına bırakıyorum. Bırakmak güvenli.”
“Yeniyi, geleceği, yeni güzellikleri, fırsatları, taze nefesi kabul ediyorum. Nefes vermek kolay ve güvenli.”
“Bana ve herkese her zaman yeteri kadar yaşam, nefes, bolluk, bereket, sağlık, sevgi, huzur, mutluluk var.”
İçeriği Paylaşın