No Touch Lazer Tedavisi
No Touch Lazer Tedavisi
Bizi Takip Et
Göze dokunmadan lazer tedavisi nedir? Uygun bir vaka için no-touch lazerin yapılma süreci nasıl ilerliyor? Hastanın bu sırada gözünü oynatma riski var mı? Lazer ışını ile tedavinin yapılması ne kadar sürüyor? Göze dokunmadan yapılan lazer tedavisi için en uygun vakalar kimlerdir? Bu yöntemin hastaya getirdiği ne tür avantajlar oluyor? No-touch lazer kimlere uygun değildir? Bu tedaviye uygun olmayan kişiler için gözlükten ve lensten kurtulma çözümleri nelerdir?
Veni Vidi Göz Sağlığı Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı ve Medikal Direktörü Op. Dr. Ertan Sunay göze dokunmadan yapılan lazer ameliyatlarını Sağlığım İçin Herşey’e anlattı.
. Göze dokunmadan lazer tedavisi nedir?
“Lazer teknolojisinde yaşanan son gelişmelerden biri de göze dokunmadan lazer tedavisidir. Gözlükten kurtulmak için yapılan lazerlerde genellikle gözden bir zar kaldırılarak zarın altından lazer yapılır ve zar orijinal yerine yatırıldıktan sonra hastanın iyileşmesi beklenirdi. Uzun yıllar denenen ve hala geçerliliği olan başarılı bir tekniktir. Fakat gözünden bir katman kaldırılması ve tekrar yerine yatırılması gibi bir takım cerrahi işlemlerin yapılmasından ürken ve lazerden kaçan bir hasta grubu var. Sayıları hiç de az olmayan bu hasta grubu için yola çıkan araştırmaların geldiği son noktadır no-touch lazer. Göze herhangi bir cihaz teması olmadan göze direkt olarak lazer ışınlarının uygulanmasıyla yapılan modern bir lazer tekniğidir. 2010 senesinden itibaren çok yoğun olarak kullanılmaya başlandı.”
‘‘GÖZE CİHAZ TEMASI OLMUYOR’’
. Uygun bir vaka için no-touch lazerin yapılma süreci nasıl ilerliyor?
“Önce hastanın lazere uygun olup olmadığı iyi belirlenmelidir. Bu nedenle bir takım testler yapılır. Göze temas etmeden yapılan görüntüleme testleri vardır. Gözün önünde yer alan ve lazerin uygulandığı kornea kısmı işlem için uygun mudur diye bakılır. Kişinin gözü ve gözünün yapısı lazer tekniğine uygunsa hasta bir lazer adayı olarak belirlenir. İkinci aşamada gerçekten klasik tekniklerle gözden zar kaldırarak yapmak mı yoksa no-touch lazer mi daha uygun olduğuna karar verilir. Bu bilgi hastayla paylaşılır. Lazere uygunluğu olan her 100 kişinin en az 85’i temas etmeden yapılan yönteme zaten uygundur. Bu nedenle belli avantajları nedeniyle hastaya bu yöntem önerilir. Daha sonra lazerin türü ve ayrıntıları, sürecin nasıl olacağı konusunda hastaya detaylı bilgiler verilir. Hastanın da soruları cevaplanır. Hasta lazer odasında lazer yapılacak masaya uzanır; gözüne ışıktan ve başka şeylerden rahatsız olmasın diye uyuşturucu damla damlatılır. Sonra hastadan yukarıda yanıp sönen yeşil ışıklı odaklama noktasına bakması istenir. Hasta oraya bakarken gözüne hiçbir cihaz teması olmadan lazer ışını ile gözün görme kusuru giderilir.”
‘‘TEDAVİ SÜRESİ BİR DAKİKAYI BULMAZ”
. Hastanın bu sırada gözünü oynatma riski var mı?
“Bu cihazlar çok yüksek teknoloji ürünleridir. Otomatik olarak gözün merkezini takip eden dijital bir teknolojisi vardır. Bu nedenle hasta yukarıdaki yeşil ışığa bakmazsa veya gözünü kaçırırsa gözün hareketini cihaz robotik bir hareketle takip eder. Hasta gözünü çok fazla miktarlarda oynattıysa da lazer tedavisi saniyenin fraksiyonları düzeyinde durur. Hasta yeniden yeşil ışığa odaklandığında sistem otomatik olarak yeniden devreye girer.”
. Lazer ışını ile tedavinin yapılması ne kadar sürüyor?
“Düşük ve orta numaralarda yaklaşık 2-6 saniye sürer. Yüksek bir numara düzeltiliyorsa o zaman 50 saniyeye kadar uzayabilir. Ama her şekilde ne kadar yüksek bir numara düzeltilirse düzeltilsin 55 saniyenin altında bir işlem yapılır. Hiç kimsede tedavi süresi bir dakikayı bulmaz.”
HER TÜRLÜ GÖRME KUSURUNA UYGUN
. Göze dokunmadan yapılan lazer tedavisi için en uygun vakalar kimlerdir?
“Hemen hemen herkes ve her türlü görme kusuru bu yöntem için uygundur. Miyoplara yapıldığında iyileşme süresi daha hızlıdır. Lazerin etkisinde herhangi bir geriye dönüş, lazerin etkisinin zamanla azalması gibi bir sorun yaşanmaz. Astigmatlar da dört numaraya kadar bu yöntemle rahatlıkla düzeltilir. Hipermetroplarda da bu yöntem kullanılır. Yalnız hipermetroplarda iyileşme biraz daha uzun sürer. Hipermetrop hastalarının yaklaşık yüzde 10’unda belli bir süre sonra rötuş lazer gerekebilir. Ama memnuniyet açısından bakıldığında tedavi üzerinden belli bir süre geçtikten sonra karşılaşma yapıldığında bütün gözdeki kırma kusurlarında alınan sonuçlar yüz güldürücüdür.”
HASTAYA AVANTAJLARI
. Bu yöntemin hastaya getirdiği ne tür avantajlar oluyor?
“Avantajlardan bir tanesi dokunun yapısının bozulmamasıdır. Normalde bir zar kaldırma işlemi yapıldığında dokuya cerrahi bir müdahalede bulunulur ve dokunun bütünlüğü bozulur. Ama no-touch lazer yönteminde herhangi bir kesme ya da çizme, kazıma, zar kaldırma işlemi olmadığı için dokunun bütünlüğü ve orijinalliği korunur. Hastalar bu avantajı güven verici bulurlar. İnce bir korneada zar kaldırmak çok tehlikeli olabilirken no-touch yönteminde ince bir korneada da bu yöntem rahatlıkla ve güvenle yapılır.”
. No-touch lazer kimlere uygun değildir?
“No-touch lazer için uygun olmayan yüzde 15’lik grup genellikle diğer yöntemler için de pek uygun değildir. Gözün dışında problemleri olan kişilere bu yöntem uygulanmayabilir. Keratokonus adı verilen hastalığın tedavisinin bir kısmında kullanılabilir. Ancak amaç gözlüğü bırakmaksa, keratokonus denilen gözde sivrilme ve aşırı incelme olan bireylere lazer yapmamak gerekir. Lazer yapılmaması gereken bireylere no-touch lazer de yapılmamalıdır. Gebelere, hormonel olarak çok fazla çalışan guatrı olan kişilere de yapılmaz. Ayrıca ağır şeker hastalığı olan kişilere, özellikle gözde kanamalar yapmış bir şeker hastasına lazer yapılmaz.”
NO-TOUCH LAZER BAŞKA HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?
. Bu tedaviye uygun olmayan kişiler için gözlükten ve lensten kurtulma çözümleri nelerdir?
“Bu gruplarda genellikle gözlük ya da lensten kurtarma çabası önem sıramızın başında yer almaz. Hastanın o sırada sahip olduğu tıbbi problemin çözümüne odaklanılır. No-touch lazer gözlüğü bırakmak için kullanılan bir lazer iken bir yandan da keratokonus tedavisinde kullanılır. Keratokonus Türkiye’de çok sık görülür. Korneanın öne doğru konik şekilde incelmesiyle görmeyi bozan, dev astigmat numaralarının oluşmasına neden olan bir hastalıktır. 10-11 numara astigmat yapar. Genellikle gençlerde daha sık görülür. Tedavisi de çok problemlidir. Henüz fikir birliğine varılmış bir tedavisi yoktur. Ama son birkaç yıldır no-touch tedavisinin alt grubu, keratokonusun da tedavisinde kullanılır hale gelmiştir. O nedenle keratokonuslu bir hastada gözlük bıraktırmak için gözü sıfırlamak yerine, keratokonusun sebep olduğu görme bozukluğunu düzeltmek için no-touch tercih edilir. Bir şeker hastasında görme az ise ve nedeni de bir katarakt ise ameliyat yöntemleri düşünülür. Hastanın gözlüksüz bir şekilde iyi görmesini sağlamak için cerrahiden faydalanılır. Ama konu retinada bir kanama veya görme azalması göz içi kanamaya bağlı ise o zaman kanamayla ilgili sorunların giderilmesine çalışılır. Gözlüksüz olma kaygısına girmektense daha önemli sorunlar üzerine uğraşılır.”
. Yurtdışından veya Türkiye’nin çeşitli yerlerinden lazer olmaya gelecek bir kişi tedavi için kaç günü ayırmalıdır?
“Dört tam gününü ayırması yeterlidir. No-touch lazer yapılan hasta gözleri açık olarak hemen evine gider. Ama dört gün sonra kontrole çağırılır. Çünkü dört gün sonra lazerin ilk etki alanı olan korneadaki epitel doku kısmı iyileşmiş olur. Hastanın batma, yanma, ışıktan rahatsız olma gibi yakınmaları dördüncü gün tamamen sonlanır. Dolayısıyla hastayı dördüncü gün sabahı görmek yeterlidir. Aynı günün akşamı hasta uçağına binip yurtdışına dönebilir. Hasta evine, işine kaldığı yerden devam edebilir.”
İçeriği Paylaşın