Nörolojik (Sinir Sistemi) Hastalıkları Rehabilitasyonu
Nörolojik (Sinir Sistemi) Hastalıkları Rehabilitasyonu
Bizi Takip Et
Felçli hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon
Beyin kan akımının azalması, durması veya beyin damarlarında kanama sonucu ortaya çıkan tabloya inme deniliyor. İnme geçiren hastada hareket kaybı, denge bozukluğu, konuşma ve anlama bozukluğu ve hatta koma gelişebilir. İnmenin akut tıbbi müdahalesi nöroloji uzmanları tarafından yapılıyor. Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları inme tedavisini anlattılar.
İnmede fizik tedavi ve rehabilitasyonun yeri nedir?
İnmede fizik tedavi ve rehabilitasyon ekibinin görevi inme sonrası erken dönemde başlar. Rehabilitasyon, erken dönem sonrasında günlük yaşam etkinliklerine, topluma, işe dönüş aşamalarında ve gerektiğinde yaşam boyunca devam eder. fizik tedavi ve rehabilitasyon ekibi Nörolojik Bilimler Bölümü ile birlikte inme hastasını izleyerek hastanın günlük yaşamına en kısa zamanda ve en az nörolojik sekelle dönmesine yardımcı olur. fizik tedavi ve rehabilitasyon sırasında inmeli hastanın erken dönemde ayağa kalkması için gerekli denge ve yürüme eğitimleri verilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile inmenin komplikasyonları (bası yaraları, derin ven trombozu, postural hipotansiyon, eklem hareket kısıtlılıkları, omuz ağrısı, spastisite vb) önlenebilir ve tedavi edilebilir.
· Travmatik beyin yaralanmaları rehabilitasyonu.
· Spinal kord (Omurilik) yaralanmaları rehabilitasyonu.
· Multipl skleroz rehabilitasyonu.
· Polio (Çocuk felci) sekeli ve postpolio sendromu rehabilitasyonu.
· Periferik sinir hastalıkları, sinir sıkışmaları ve yaralanmaları rehabilitasyonu.
· Serebral palsi rehabilitasyonu.
· Spastisite’de fizik tedavi,rehabilitasyon ve botulinum (Botox) toksin uygulaması.
Omurilik yaralanması nedir?
Omurilik beynin alt bölümünden bele kadar uzanan, beyinden vücudumuza gelen duyusal ve motor uyarıların iletimini sağlar. Merkezi sinir sisteminin bir parçasıdır. Omurilik yaralanması çeşitli nedenlerle olabilir.
· Trafik kazaları
· Yüksekten düşme
· Ateşli veya delici, kesici alet yaralanmaları
· Spor kazaları (Suya dalma vb.)
· Disk hastalıkları
· Enfeksiyonlar
· Tümörler vb.
Omurilik yaralanması sonrasında yaralanma seviyesinin (Boyun, sırt, bel) altında kalan vücut alanlarında felç (deride duyu kusuru, kaslarda istemli hareketlerde güçlük, idrar ve büyük abdest tutamama vb.) meydana gelir. Meydana gelen felcin şiddeti omuriliğin etkilenme oranına göre değişir.
Omurilik yaralanmalı hastalarda rehabilitasyon
Omurilik yaralanması sonrasında yaralanma seviyesinin (Boyun, sırt, bel) altında kalan vücut alanlarında felç (deride duyu kusuru, kaslarda istemli hareketlerde güçlük, idrar ve büyük abdest tutamama vb.) meydana gelir. Meydana gelen felcin şiddeti omuriliğin etkilenme oranına göre değişir.
Omurilik yaralanması rehabilitasyonu nedir?
Omurilik yaralanmalarında rehabilitasyon hastanın genel durumunun sabitleşmesinden sonra yoğun bakımda başlar. Öncelikle hastada beklenen işlevsel hedefler belirlenerek rehabilitasyon programına başlanır. Amaç hastanın omurilik yaralanmasına bağlı gelişebilecek veya gelişmiş komplikasyonları (eklemlerde hareket kısıtlılığı, bası yaraları, kaslarda sertleşme, toplar damar tıkanıklığı, idrar yapamama, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek ve mesane taşı, osteoporoz vb) en aza indirmek veya tedavi etmektir. Hastanın işlevsel kapasitesini en iyi şekilde kullanıp günlük yaşamda bağımsız hale getirilmesi ve bunun sonucunda yaşam kalitesinin yükseltilerek engelli durumunun aşılması hedeflenir. Omurilik yaralanmalı hastanın rehabilitasyonu ömür boyu sürer.
Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)
İçeriği Paylaşın