Notes Yöntemi İle Vajinadan Böbrek Nakli
Notes Yöntemi İle Vajinadan Böbrek Nakli
Bizi Takip Et
Acıbadem Sağlık Grubu International Hospital Genel Cerrahi ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan ve ekibi, Doğal Açıklık Cerrahisi olarak adlandırılan NOTES yöntemiyle Ayşe Bulut’un böbreğini vajinadan çıkartarak kızı Merve Bulut’a nakletti.
Dünyada 2 yıldır uygulanan Doğal Açıklık Cerrahisi (NOTES) yöntemi Türkiye’de 35 yaşındaki Ayşe Bulut’a uygulandı. 35 yaşındaki anneden vajinal yolla çıkardığı böbreği, Ayşe Bulut’un 7 yaşındaki kızı Merve’ye nakleden Acıbadem Sağlık Grubu International Hospital Genel Cerrahi ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, bu operasyonun Türk tıp tarihinde bir ilk olduğunu belirtti ve yöntem hakkında şu bilgileri verdi:
“Bir şey çıkartmak için neden vücudu keselim! Bu yöntemle vajina ile rahmin yerleştiği yerdeki yumuşak dokuda 2-3 cm’lik bir kesi yapıyor ve böbreğe buradan erişip vajina kanalından dışarı çıkarıyoruz. Vericinin vücudunda kesik oluşmuyor, pansuman gerekmiyor ve iyileşme çok hızlı sağlanıyor. Bu yöntemle dalağı, safrakesesini ya da istenen her organı rahatlıkla çıkartabiliyoruz.”
BÖBREK NAKLİ YAPILAN 7 YAŞINDAKİ MERVE 4 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK KADARDI
Cengiz Bulut ile Ayşe Bulut’un 7 yaşındaki kızları Merve’nin böbrek yetmezliği sorunu olduğu henüz anne karnındayken tespit edildi. Ayşe Bulut 6 aylık hamileyken doktorlar bebeğin böbreklerinde küçülme olduğunu söylediler. Doğduğu günden bugüne böbrek yetmezliği nedeniyle birçok sorun yaşayan küçük Merve, yaşıtlarıyla koşup oynayamıyor ve onlar gibi gelişemiyordu. 7 yaşında olmasına rağmen 4 yaşındaki bir çocuk görünümünde ve 13 kilo olan Merve’nin tedavisi için tek şansı böbrek nakliydi.
Böbrek nakli söz konusu olunca hem annesi hem de babası böbreklerini Merve’ye vermek istedi. Ayşe Bulut’un dokuları kızıyla tam uyuştu. Bu nedenle naklin anneden kızına yapılmasına karar verildi. Operasyon çok özel bir yöntemle gerçekleşti. “NOTES” denilen yöntemle Ayşe Bulut’un böbreği vajinal yoldan çıkartıldı ve kızına nakledildi. Hayatının en anlamlı Anneler Günü’nü yaşadığını söyleyen Ayşe Bulut, “Kızım 7 yıl önce doğdu diyordum ama artık, onu bir kez daha doğurdum diyorum. Sanki kızımı ikinci kez dünyaya getirdim.
Benden çıkarılan böbrekle onun hayatına sağlıklı devam etmesi benim için dünyalara bedel. Yaşadığımız tüm acılar geride kaldı. Artık benim kızım da arkadaşlarıyla gönlünce koşup oynayabilecek. Onun yeniden hayata dönüşü, hayatım boyunca alabileceğim en güzel anneler günü hediyesi oldu” diye konuştu.
Operasyonu gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, organ bağışı konusunda da annelerin bir adım önde olduğunu söyleyerek “Gözlemlerim şunu gösteriyor ki, çocuklarına organ gerektiğinde ilk gönüllü anneler oluyor. Anne karnında bebeğiyle kurduğu kordon bağı, doğum sonrası da devam ediyor adeta” dedi.
PROF. DR. ALİHAN GÜRKAN: CERRAHİDE TIBBIN SON NOKTASI
Prof. Dr. Alihan Gürkan operasyon dünyadaki örneklerinden bahsederken, “Bu yöntemle ilk operasyon ABD’de yapıldı. ABD’deki bu ameliyat 3 saat sürdü. Böbrek 3 dakika boyunca oksijensiz kaldı. 5 dakikadan fazla böbrek oksijensiz kalırsa yaşayamıyor. Merve’nin ameliyatı ise 2 saat 30 dakika sürdü. Böbrek 2 dakika 30 saniye oksijensiz kaldı. Merve’nin işlevini yitiren 3 cm’lik böbreğin yerine takılan böbrek 10 cm. Yaptığımız işlem sıkışık otobüste dirsek atmak. Merve’nin iç organlarını yerine iterek böbreği yerleştirdik” diye konuştu.
Organ bağışlayan insanların, bir hayat bağışladıklarını söyleyen Prof. Dr. Alihan Gürkan, bu kişiler için en iyi yöntemi sunmak istediklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Onlar bir hayat bağışlıyorlar, biz de ekip olarak onlara tıbbın en son, en konforlu olanaklarını sunmak istiyoruz. Bu bütün modern organ nakli merkezlerinin canlı vericilere karşı olan borcudur. Ayşe Bulut’un böbreğini çıkarırken kullandığımız yöntem de, cerrahi de tıbbın son noktası. Türk insanına da bu konforu yaşatmak istedik” dedi.
ANNE AYŞE BULUT, DÜNDEN BUGÜNE YAŞADIĞI DUYGULARI ANLATIYOR:
“6 aylık hamileyken testler yapıldı ve ‘Merve’nin böbreklerinde küçülme var’ dediler. Doğar doğmaz tedavisi başladı. Diyalize girecek dediler. 7 yıl tedavi gördü. Akçabat’tan ayda bir Trabzon’a üniversite hastanesine gidiyorduk tedavi için Merve için de bizim için de zordu. Merve hassas bir çocuktu, ben üzülmeyeyim diye ağrıdığı yeri bile söylemezdi. Yıllarca uğraştık en sonunda böbreklerinin bittiğini söylediler. Bir doktor daha önce niye getirmediniz, böbrek nakli olabilirdi dedi ve burayı tavsiye etti. Her zaman Merve’ye bir hayat vermek istedim. Sonunda gerçekleşti, sonunda mutlu oldum. Bir kez daha dünyaya getirmiş oldum kızımı. Allah’ıma çok yalvarıyordum canımdan can gitse Merve ye, Allah dualarımı kabul etti.”
İçeriği Paylaşın