Obezite Kanser Riskini Artırıyor

Obezite Kanser Riskini Artırıyor

Obezite Kanser Riskini Artırıyor

Bizi Takip Et


Çağın vebası olarak adlandırılan obezite, yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri nedeniyle gün geçtikçe artıyor.  Obezite vücuttaki dengeleri altüst ederek pek çok ciddi hastalığa ve kansere neden oluyor.  Yapılan araştırmalar, obezitenin görülme sıklığının son 10 yılda erkeklerde 2 kat arttığını ve Türk erkeklerinin dörtte birinin obezite sorunu ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Obezite erkeklerde sperm kalitesini düşürüyor ve tedavi edilmediği takdirde kısırlığa bile neden olabiliyor. Memorial Antalya Hastaneleri Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, obezite hakkında bilgi verdi.

OBEZİTE KANSER, DİYABET VE KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR

Obezite; besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18’i, kadınlarda ise yüzde 20-25’ini yağ dokusu oluşturur. Bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üstüne çıkması obeziteye neden olur. Yapılan araştırmalar, diyet ve egzersizle kilo verebilen kişi sayısının yüzde 3- 10’u geçmediğini göstermektedir. Geriye kalan yüzde 90, kanser, diyabet ve kalp hastalığı riski altındadır. Obezite gençlerin yaşamını da önemli ölçüde etkilemektedir. 20 yaşındaki bir gencin yaşam beklentisi, yaşıtlarına oranla 12 yıl azalmaktadır.

KISIRLIĞA NEDEN OLABİLİR

Yapılan çalışmalar, şişman erkeklerin obezite nedeniyle sperm kalitelerinin düştüğünü göstermektedir. Normalde erkeklerde yağ dokusundan ostrojen hormonu az miktarda salgılanmaktadır. Obez erkeklerde yağ dokusunda testesteronun östrojene dönüşmesi artar ve dolayısıyla testesteron azalır ve buna bağlı olarak da sperm kalitesi düşer.  Fazla kilosu olan erkeklerde hormon düzensizlikleri ideal kiloya sahip olanlara göre daha yüksektir. Ayrıca obezite erkeklerde kolon ve prostat kanserleri görülme sıklığını artırmaktadır.

1 KİLO VERMEK YILDA 100 BİN VAKAYI ENGELLEYEBİLİR

Kanserlerin yüzde 7’sininin oluşumunda obezitenin doğrudan etkisi vardır. Pek çok kronik hastalığın en önemli nedeni olan aşırı kiloların kontrol altına alınması, yalnızca estetik değil sağlık açısından da büyük önem taşımaktadır. Eğer bir kişi vücut kitle indeksini yüzde 1 azaltırsa ya da yaklaşık olarak 1 kilo kaybederse, dünyadaki yıllık 100 bin kanser vakası engellenebilir. Obezite tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok ciddi bir sağlık problemidir. Obezite bir estetik veya duruş problemi değil, hastalıktır. Yapılan araştırmalar 2030 yılında obezitenin yılda 500 bin kanser vakasına neden olacağını göstermektedir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de bu tablodan payını alması kaçınılmazdır. O nedenle hem kişisel hem de toplumsal olarak gerekli tedbirlerin vakit kaybedilmeden alınması gerekmektedir.

CERRAHİ TEDAVİ HAYAT KURTARIYOR

Obezite cerrahisi kişinin sadece estetik görünümünü iyileştirmekle kalmayıp, yaşam kalitesini arttırır. İnsanların yaşamları boyunca kilo almaları, kanser konusunda her zaman risk oluşturmaktadır. Her 3 kişiden birinin yaşamını aşırı kilolu olarak sürdürdüğü ABD’de mide ve bağırsak kanserine yakalanan hastaların önemli bir bölümü obez bireylerdir. Kanser nasıl ciddiyetle ele alınan ve tedavi edilen bir hastalıksa, obezite de aynı şekilde tedavi edilmelidir. Tedavide en etkili ve kalıcı yöntem cerrahidir. Diyet ve egzersizle daha düşük oranda başarı sağlanırken, cerrahide bu oran çok daha yüksektir. Dolayısıyla obezite hastalarının kalp damar sistemi hastalıklarına yakalanmaması, psikolojik bozukluklar ve uyku apnesi gibi rahatsızlıklar oluşmaması için vakit kaybetmeden tedavi olması çok önemlidir. Obezite cerrahisinde yöntem kişiye özel olarak belirlenmektedir. Hastalar konforlu bir ameliyat sürecinin ardından kısa sürede iş ve sosyal yaşamlarına dönebilme ve uygun planlama ile ideal kilolarına kavuşabilmektedir.


İçeriği Paylaşın