Obezite Tedavisi Bir Ekip İşidir!

Obezite Tedavisi Bir Ekip İşidir!

Obezite Tedavisi Bir Ekip İşidir!

Bizi Takip Et


Çoğu kişi obeziteyi, sağlık probleminden çok estetik bir sorun olarak nitelendirir.  Oysa obezite, kalp damar hastalıklarından uyku apnesine kadar kadar çeşitli  hastalıklara yol açan ve yaşam kalitesini düşüren kronik bir hastalık, önemli bir sağlık problemidir. Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Volkan Demirhan Yumuk, aşırı kiloyla gelen sağlık problemleri ve obezitenin tedavi yöntemleri konusunda şu bilgileri veriyor:

“Obezite, başta Tip 2 diyabet olmak üzere, hipertansiyon, kalp hastalığı, yağlı karaciğer gibi birçok kronik kardiyometabolik hastalığa zemin oluşturur. Obeziteli bireylerde kanser gelişimi, safra taşları, kısırlık, astım ve solunum yolu hastalıkları ve uyku apnesi gibi sağlık problemlerine daha sık rastlanır. Ayrıca kas iskelet sistemine ait pek çok mekanik yakınma, depresyon, duygu durum bozuklukları gibi ruhsal hastalıklar da görülür.

Beden Kütle İndeksi 30’un üzerindeki kişilerde normal kilolu bireylere göre kalp yetersizliği riski iki kat daha yüksektir. Her 5 kanser ölümünden 1’i obezite kaynaklıdır. Çocukluk çağı obezitesi de önemli bir sağlık problemidir. Okul öncesi çağlarda  obez olan çocukların ileri yaşlarda da obez olma ihtimali normal kilodaki çocuklardan 5 kat daha fazladır. Çocukluk çağı obezitesi Tip 2 diyabet ve yüksek kolesterol gibi kronik hastalıklara neden olmaktadır. Tip 2 diyabet obezitenin önemli bir komplikasyonudur.

Obezite problemi olan kişilerde yüzde 5-10’luk kilo kaybıyla obezitenin komplikasyonlarındaki iyileşmeler de dahil, sağlık açısından anlamlı yararlar elde edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre 1 kilo vermek kan basıncını yaklaşık 1 mm/Hg düşürmektedir. 5 kilo vermek diyabet riskini yüzde 55, osteoartrit riskini ise yüzde 50 azaltmaktadır. 11 kilo verenlerde obstrüktif uyku apnesi riskinin yüzde 76 azaldığı gösterilmiştir.

OBEZİTE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Obezite tedavisi bireyin kararlılığını ve etkin olarak katılımını gerektiren, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Obezitede pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesini ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle obezite tedavisine obezite hekimi (aile hekimi, iç hastalıkları uzmanı, endokrinolog), bariyatrik cerrah, diyetisyen, egzersiz uzmanı ve klinik psikologtan oluşan bir ekip karar vermelidir. Obezite tedavisine, hastanın beden kütle indeksine, bel çevresi ölçümüne, sahip olduğu ek hastalıklara ve genel durumuna göre değerlendirilerek bu ekip tarafından başlanmalıdır.

Fazla kilo ve obezite, ilk aşamada diyet ve egzersizle, gerekiyorsa ilaç eklenerek ve/veya uygun bireylerde bariyatrik cerrahiyle tedavi edilmektedir. Diyet ve egzersiz obezite tedavisinin olmazsa olmazıdır. Diyet ve egzersizle beraber uygun kişilerde onaylı antiobezite ilaçları ile etkili ve sürdürülebilir kilo verilmesi mümkündür.

OBEZİTEDE BESLENME VE DİYET TEDAVİSİ

Herkesin günlük kalori ihtiyacı birbirinden farklıdır. Yaş, cinsiyet, boy, kilo ve fiziksel aktivite, enerji ihtiyacını etkileyen faktörlerdir. Sağlıklı kiloya erişebilmenin ve zinde bir bedene sahip olmanın en iyi yolu bireysel alışkanlıklara uygun bir yeme düzeni benimsenmesidir.Beslenme tedavisi, fiziksel aktivite ve davranış değişikliğinin birlikte sürdürüldüğü yaşam tarzı değişikliği, hem ağırlık kaybını sağlamada hem de kaybedilen ağırlığın korunmasında en etkili yöntemdir.”


İçeriği Paylaşın