Omurga Cerrahisi ve Omurga Deformiteleri

Omurga Cerrahisi ve Omurga Deformiteleri

Omurga Cerrahisi ve Omurga Deformiteleri

Bizi Takip Et


Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler’den Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tuncay Kaner, omurga deformiteleri ve omurga cerrahisi hakkında bilgi verdi.

SKOLYOZ VE KİFOZ

Omurgada oluşabilen deformiteler nelerdir?
Omurgada iki şekilde deformite vardır. İlki hastaya önden veya arkadan bakııldığında omurgada olan eğiklik; yani skolyozdur. Bir de hastaya yandan bakıldığında kamburluk tarzında, vücudun öne doğru bükülmesi tarzında olan bir deformite; yani kifoz vardır.

Omurga deformiteleri daha çok kimlerde görülür?
Omurga deformiteleri geniş bir konudur. Bu deformitelerin bir kısmı ergenlik çağında görülebilmektedir. İdeobatik adelosans skolyoz denilen bir hastalık vardır. Bu hastalık, genellikle kız çocuklarında daha sıklıkla ve ergenlik döneminde görülebilen bir deformite şeklidir. Bunun dışında deformiteye sebebiyet verecek birçok durum olabilir. Özellikle omurga kırıkları, omurga enfeksiyonları, omurgada meydana gelen tümörler, ankilozan skondilit gibi durumlar ya da bazı ameliyatlar deformitelere yol açabilmektedir.

SKOLYOZ VE KİFOZUN BELİRTİLERİ

Skolyoz ve kifoz nasıl belirtiler verir?
Hastaya önden bakıldığında omurgada görülen eğiklikler skolyozu işaret eden deformitelerdir. Bu skolyoz deformitesinde genellikle omuzun bir tanesini yukarıda bir tanesini aşağıdadır. Sırt bölgesinde bir tümsek şeklinde bir çıkıntı vardır. Bunun dışında kifoz tarzı deformitelerde ise hastanın öne doğru büküldüğü, kamburluk tarzında bir görünüm olur.  Kişi karşıya bakarken de zorlanır.

Skolyoz ve kifozun tedavisi mümkün mü?
Öncelikle bir hastaya skolyoz denilebilmesi için için önden ve arkadan bakıldığında deformite bozukluğu; yani koronal plan deformitesi olmalıdır. 10 derecenin üzerinde bir omurga eğriliği varsa skolyoz tanısı konulur. Skolyoz ve kifoz deformitelerinde cerrahi dışı tedaviler vardır. Bu tedaviler korseyle yapılabilen tedavilerdir. İlaçlarla yapılabilen bir kısım ağrı giderici tedaviler de vardır. Korse ve fizik tedavi egzersiz tedavileri cerrahi alternatifinin öncesinde kullanılabilen tedavilerdir.

Doç. Dr. Tuncay Kaner

SKOLYOZ VE KİFOZUN TEDAVİSİ

Skolyoz ve kifozda cerrahiye nasıl karar verilir?
Hastadaki omurga eğriliği eğer 25-30 ile 45 derece arasında ise ve hastanın kemik gelişimi daha tamamlanmadıysa korse ve egzersizle tedavi sağlanır. Ama adelosan idiopatik skolyozda eğrilik 45 derece üzerinde ise tedavi cerrahidir.  İleri yaşta görülen omurlar arasındaki diskin dejenerasyonu ile birlikte başlayan ve ilerleyen, omurilik kanalında darlık ve daha da ilerlediğin zaman yetişkin skolyozu dediğimiz durumlar ayrı bir durumdur. Bu tür durumlarda, omurilik kanalında daralma, disk dejenerasyonu, omurga eğriliği beraberinde görülür. Bu tür durumlarda da ilaç ve fizik tedavi yetersiz kalırsa yine aynı şekilde cerrahi tedaviler uygulanabilir.

Omurga cerrahisi nedir?
Omurga cerrahisi, kafa tabanından itibaren kuyruk sokumuna kadar olan tüm bölgeyi, omurganın birçok hastalıklarını içeren ve bunların tedavilerini kapsayan bir cerrahi alanıdır. Omurga kırıkları, omurga deformiteleri, omurgadaki bel ve boyun fıtığı tarzındaki disk dejenerasyonuna bağlı hastalıkları kapsamaktadır. 55 yaş üzerindeki hastalarda omurilik kanalındaki daralmalar da aynı şekilde omurga cerrahisinin alanına girmektedir. Omurların birbiri üzerinde kayması spondoliztezi veya omurga kemiklerinin kayması da cerrahi tedavi gerektiren durumlardır. Bunlarla beraber omurganın iltihabi hastalıkları, kırıkları, kemik erimesine bağlı olan kırıklar da yine omurga cerrahisinin alanına girer. Omurga deformiteleri olan skolyoz ve kifoz da omurga cerrahisi ile tedavisi sağlanan hastalıklardır.

OMURGA CERRAHİSİNDE UYGULANAN TEKNİKLER

Omurga cerrahisinde uygulanan teknikler nelerdir?
Omurga cerrahisinde hastalığın tanısına göre uygulanan birçok cerrahi teknik vardır. Günümüzde mikro cerrahi teknikler, bel ya da boyun fıtığı cerrahisine uygulanabildiği gibi omurilik kanalındaki darlık durumlarında da uygulanabilmektedir. Aynı şekilde omurga tümörlerinde ve diğer omurga cerrahisinin birçok alanında kullanılabilmektedir. Omurgadaki deformitelerde, instabilite dediğimiz omurganın ağrılı ve stabilitesinin kaybettiği durumlarda uygulanan cerrahilerden bir tanesi de stabilitasyon teknikleridir. Yine son dönemde güncel olarak uygulanan omurga cerrahisi teknikleri içinde minimal invaziv dediğimiz daha küçük kesilerle yapılan cerrahi teknikler de vardır.


İçeriği Paylaşın