Omuz Ağrılarının 6 Nedenine Dikkat!

Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Murad Pepe, kronikleşen omuz ağrıları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. 

Omuz Ağrılarının 6 Nedenine Dikkat!

Bizi Takip Et


Omuz eklemi, vücudun en hareketli eklemidir. Omuz, geniş hareket açıklığı sayesinde sportif hareketlerde ve günlük işlerde büyük avantaj sağlar. Ancak geniş hareket açıklığı aynı zamanda omuzun travmalara ve yaralanmalara da açık hale gelmesine yol açabilir.

Omuz yırtıkları, gençlerde ve sporcularda ani bir harekette omuzun aşırı yüklenmesi sonucunda oluşabileceği gibi, zaman içinde tekrarlayıcı omuz hareketleri sonucunda da ortaya çıkabilir.

Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Murad Pepe, kronikleşen omuz ağrıları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. 

OMUZ AĞRILARININ 6 NEDENİNE DİKKAT 

Tendon yırtıkları ve tendinitler (iltihaplanma): Omuz eklemini hareket ettiren kas-tendon grubu rotator kılıf olarak adlandırılır. Bu kılıftaki aşırı kullanım, kılıfın oluğunda sıkışması veya travmalar kılıfı oluşturan tendonlarda iltihaplanma ve yırtıklara neden olabilir. 

İnstabilite (eklem sıkılığının kaybı): Omuz eklemini yerinde tutan kapsül ve dokulardaki yırtıklar eklemin hareketi sırasında güvensizlik, takıma hissi ve eklem çıkıklarına neden olabilir. 

Kıkırdak aşınmaları ve kireçlenme: Omuz eklemindeki farklı nedenlerle oluşan kıkırdak aşınmaları eklemde ağrı, kısıtlılık ve takılma hisleri oluşturur. Gecikmiş hastalarda aşınma kireçlenmeye dönüşür. 

Sinir sıkışmaları (boyun fıtıkları, nöropatiler, çıkış darlıkları): Omuz eklemindeki kasları hareket ettiren ve duyusunu alan sinirlerde boyun omurgası seviyesinde (boyun fıtığı) veya ekleme yakın olan seviyelerde (torasik outlet sendromu, brakial pleksus hasarı) meydana gelen sıkışmalar omuz ağrılarının temel sebebi olabilir. 

Kas ağrıları (fibromyalji, myofasiyal ağrı): Duruş (postür) bozukluğu, tekrarlayan kas zorlanmaları, stresli yaşam, mesleksel aktiviteler omuz çevresindeki kas gruplarında ağrılı tetik noktaların oluşmasına veya gezici karakterde ağrılara neden olabilir. 

Kırıklar: Düşme ve yüksek enerjili yaralanmalar (trafik kazaları, spor yaralanmaları) omuz eklemini oluşturan kemiklerde kırıklara neden olabilir. 

OMUZ AĞRISINDA ERKEN DÖNEMDE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ

Omuz ağrılarının tanı ve tedavilerinin geciktirilmesi erken dönemde basit tedavi ile çözülebilecek problemlerim daha komplike hale gelmesine neden olabilir.

Geçmeyen omuz ağrılarında en yakın zamanda ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurulması gerekir. Omuz yırtıklarının tedavisi her zaman cerrahi değildir. İltihaplanma, Aşınma (yırtık öncesinde tendondaki aşınma dönemi) ve küçük yırtılma dönemlerinde cerrahi dışı yöntemler tedavide önerilebilir.

OMUZ AĞRILARINI RAHATLATACAK CERRAHİ DIŞI YÖNTEMLER

  1. Ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltmak için kullanılan ilaç tedavileri (ağrı kesiciler, iltihap gidericiler)
  2. Aşınan veya yırtılan tendonun eski gücüne dönebilmesi için kullanılan destekleyici tedaviler (kollajen, c vitamini, aminoasit ve peptid türevleri) 
  3. Omuz içi iğne tedavileri: Bunlardan en önemli ve popüleri PRP ve CGF tedavileridir. Hastanın kendi kanından üretilen iyileştirici hücreler hasarlı tendon çevresine enjekte edilerek iyileşme hızlandırılır, ağrı azaltılır.
  4. Fizyoterapi: Fizyoterapide amaç omuz ekleminin azalmış hareket açıklığını artırmak ve omuz çevresindeki kasları güçlendirerek hasarlanmış tendonun iyileşmesini hızlandırmaktır. Hangi tip fizyoterapiye başlanacağına hekim, hasta ve fizyoterapist arasında ekip odaklı yaklaşım ile karar verilmelidir.

KONFORLU BİR CERRAHİ İLE TAM İYİLEŞME MÜMKÜN

Omuz kas ve tendon yırtıklarının cerrahi tedavisinde günümüzde altın standart artroskopik (kapalı) yöntemdir. Bu yöntemde, omuz eklemi içine küçük deliklerden (1cm) girilerek kameralı görüntüleme elde edilir.

Açık ve büyük kesiler olmadığı için daha az enfeksiyon ve daha hızlı iyileşme sağlanırken, eklem içinin tümü büyütülmüş şekilde görüntülenir. Yırtık olan dokular özel enstrümanlarla tutularak güçlendirilmiş iplerle yerlerine dikilir. Operasyondan sonra yaklaşık 2-3 hafta boyunca yerlerine dikilen dokuların kaynaşması için omuz askıda tutulur.

Bu süre zarfında günde 3-5 defa pasif omuz hareketlerine izin verilir. Askıdan çıkartıldıktan sonraki dönemde aktif hareketlere başlanarak omuz çevresindeki kaslar güçlendirilir. Yırtığın tipine, büyüklüğüne ve hastanın yaşına göre iyileşme 1-3 ay arasında tamamlanır. 

 


İçeriği Paylaşın