Ordulular’a Diyabet Eğitimi
Ordulular’a Diyabet Eğitimi
Bizi Takip Et
Özellikle çocuk ve gençlere okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül himayesinde başlatılan ‘Konuşan Kitap Şenliği’nin dördüncüsü Ordu’da yapıldı. Hayrünnisa Gül’ün açılışını yaptığı şenlikte edebiyat, sanat ve spor camiasından da tanınmış isimler biraraya geldi.
Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen şenlikte, Cumhurbaşkanlığı himayesinde diyabet konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla mart ayında başlatılan ‘Diyabeti Durduralım’ projesi kapsamında halka diyabet konusunda eğitimler verildi. Rıdvan Dilmen, Salih Memecan, Furkan Kızılay, Gürkan Uygun, Ahmet Yenilmez, Metin Yıldız gibi ünlü isimlerin de ziyaret ettiği Türkiye Diyabet Vakfı tarafından kurulan stantta şenliğe katılan kitapseverlere ücretsiz şeker ölçümü yapıldı. Ardından broşür ve dergilerle diyabetle mücadele yolları anlatıldı.
“DİYABETLE MÜCADELE BİLİNÇLENMEYLE BAŞLAR”
Diyabeti Durduralım projesinin koordinatörü Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, çağın hastalığı diyabetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek yaygınlaştığını, diyabetle mücadele etme yolunun halkı bu hastalığa karşı bilinçlendirmekle başladığını ifade etti. Prof. Dr. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de 5 milyonu aktif ilaç kullanan yaklaşık 10 milyon diyabet hastası var. Sağlık personelinin tüm bu hastalara ulaşıp eğitmesi mümkün değil. ‘Diyabeti Durduralım’ projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle bu 5 milyon diyabet hastasına ulaşmayı hedefliyoruz.”
BİLİNÇLİ HASTADA ORGAN HASARI YÜZDE 50 AZ
Diyabetin neden olduğu hasarları diyabet hastalarını eğiterek en aza indirabileceklerini belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Diyabetle nasıl mücadele edeceği konusunda eğitim alan hastalarda organ hasarı yüzde 40-50 oranında daha az oluyor. Çünkü bilinçli diyabet hastaları ne yemeleri gerektiğini, egzersiz yapmanın önemini, ilaçlarını nasıl kullanacaklarını daha iyi biliyorlar. Eğitim almayan hastalar bu saydıklarımız konusunda çok da bilinçli olmadıkları için, hastalıkta oluşan komplikasyonları daha fazla yaşıyor. Diyabet konusunda bilinç sahibi olmayan hastalarda ölüm oranı da daha fazla oluyor maalesef” dedi.
DİYABETİ DURDURALIM PROJESİ HAKKINDA
Diyabeti Durduralım projesi, yaşamın her alanında diyabetin gündem konusu haline getirilmesi ve yaşam boyu diyabetten korunma bilincinin geliştirilebilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde, Türkiye Diyabet Vakfı’nın koordinatörlüğünde ve Dörtok&Bersay Sağlık ve İyi Yaşam İletişim Danışmanlığı’nın iletişim sponsorluğunda başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi.
‘Diyabeti Durduralım’ projesinin üç yıllık yoğun bir uygulama takvimi var. Proje çerçevesinde 23 ilde başlatılacak bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra, çalışanların diyabete karşı duyarlı bir şekilde beslenmeleri için iş yerlerinde bilgilendirme etkinlikleri düzenlenecek. Ofislerde ve park alanlarında spor ve egzersiz alanları oluşturulacak.
Anne adaylarına gebelikten itibaren kendilerini ve bebeklerini diyabetten koruyucu önlemler ve bilgiler konusunda eğitim verilecek. İlköğretim öğrencilerine ve gençlere çağdaş sosyal medya uygulamaları ile ulaşılacak. Yöresel mutfakların diyabetten korunma bilinciyle revizyonu için çalışmaları da kapsayan proje çerçevesinde aileler ve işyerleri için diyabete karşı sağlıklı menü önerileri içeren yayınlar hazırlanacak.
İçeriği Paylaşın