Organ Naklinde Dünyaya Umut Veren Başarı!
Organ Naklinde Dünyaya Umut Veren Başarı!
Bizi Takip Et
Medicana Sağlık Grubu Organ Nakli Ekibi, sağlık alanında tüm dünyaya umut veren tarihi bir nakil operasyonuna imza attı. “Domino nakil” olarak adlandırılan ve bugüne kadarki en yüksek sayıda çapraz nakil olan 7’li çapraz böbrek naklini, Medicana International İstanbul Hastanesi’nde gerçekleştirdi. Medicana Organ Nakli Merkezi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki YALE Üniversitesi ile birlikte dünyada bu tür ameliyatları yapabilen yegane merkez oldu. Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk domino ameliyatları, Prof. Dr. Murat Tuncer ve Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar önderliğinde planlandı. 23 hekim ve çok sayıda uzmanın katıldığı ve eş zamanlı olarak 7 ameliyathanede yapılan operasyonlar ile 14 hayat birbirine çapraz bağlandı. Medicana Organ Nakli Ekibi, Eylül 2018’de Türkiye’nin ikinci dörtlü çapraz böbrek nakli operasyonuna da imza atmıştı.
7 AMELİYATHANEDE EŞ ZAMANLI OLARAK YAPILDI
Medicana Sağlık Grubu Organ Nakli Ekibi’nin gerçekleştirdiği domino 7’li böbrek nakli, Prof. Dr. Murat Tuncer’in önderliğinde titizlikle planlandı. Eş zamanlı olarak 7 farklı ameliyathanede yapılan operasyonlara; Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar başkanlığında Medicana Sağlık Grubu’nun İstanbul hastanelerinde görevli hekimler katıldı. Prof. Dr. Hasan Taşçı, Yrd. Doç. Dr. Volkan Turunç, Doç. Dr. Gökhan Çipe, Op. Dr. Sarper Işıksel, Doç. Dr. Hüseyin Kadıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Sevim Kuşlu Çiçek, Op. Dr. Abdullah As, Op. Dr. Ulvi Abdullayev olmak üzere 9 cerrahın görev yaptığı operasyonlar toplam 10 saat sürdü.
DÜNYAYA UMUT VEREN BİR OPERASYON
Medicana Sağlık Grubu Organ Nakli Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Medicana Organ Nakli Merkezi’ni dünya çapında, domino nakil ameliyatları yapabilen yegane merkezlerden biri konumuna taşıyan operasyonla ilgili: “Organ nakli tıbbında çok büyük önem taşıyan ve dünya çapındaki yüz binlerce hastaya umut veren bir operasyondu. Bu tarihi ameliyatları birlikte gerçekleştirdiğimiz ekibimizle birlikte büyük bir gurur yaşıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Murat Tuncer çapraz nakil yöntemi ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Çapraz nakil, son yıllarda uygulanan ve neredeyse her hastaya böbrek nakli olma imkanı sağlayan mükemmel bir yöntem. Aynı zamanda organ nakli tıbbının en zor eşleştirmeleridir. Çapraz nakilde alıcı ve verici ameliyatı aynı anda başlar ve böbrekler aynı anda çıkartılarak nakil işlemi gerçekleştirilir. Herhangi bir yakını verici adayı olan hastaların, kan grubu uyumu olmasa dahi bu yöntemle nakil olmaları mümkündür. Kan grubu uymadığı halde yakınına böbrek vermek isteyen çiftler veya hastanın kanındaki antikor sebebi ile yakınından böbrek alamayan çiftler organ nakli merkezinde doku uyumları, yaş, esas hastalıkları gibi konular göz önüne alınarak çapraz nakil olabilir. Bu yöntem sayesinde artık ülkemizde herhangi bir vericisi olan herhangi bir hasta nakil olma şansı bulacaktır. Bu yöntemle tüm nakiller içinde yüzde 5 olan çapraz nakil oranları, yüzde 30’lara dek yükselebilecek, yılda en az 1.000 insanımızın daha hayatı kurtarılabilecek.”
14 HAYAT BİRBİRİNE ÇAPRAZ BAĞLANDI
Operasyon kapsamında dördü evli biri boşanmış 5 çift ile bir anne oğul ve bir abla kardeşin böbrekleri çaprazlama yöntemiyle birbirlerine nakledildi, 14 hayat birbirine çapraz bağlandı. 7 kişinin yeniden hayata bağlandığı operasyon ile sağlığına kavuşan ve 10 yıldır nakil bekleyen, 54 yaşındaki 20 yıllık evli Teslime Pehlivanoğlu, ameliyat sonrasında şunları söyledi: “10 senedir diyalize giriyordum. Benim ilk naklim, daha önce hiç böyle bir fırsat olmadı. Ameliyatta, Aynur Arıgün’ün böbreği bana nakledildi. Benim vericim de eşimdi. Bundan sonrası inşallah güzel olacak.”
“BU BENİM ÜÇÜNCÜ DOĞUŞUM”
İkinci kez böbrek nakli olan 26 yaşındaki Esra Saykılı, ablası Figen Karaca’nın verici olduğu operasyonla ilgili “Aslında bana ablam böbreğini verecekti ancak tutmadı. Bu nedenle çapraz nakle başvurduk. Bu, benim ikinci nakil operasyonum. Daha önce de annem böbreğini verdi, 7 sene kaldı sonra reddetti. Şu an yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Bu benim üçüncü doğuşum” şeklinde konuştu.
9 yıldır nakil bekleyen eşi için verici olan 50 yaşındaki konfeksiyoncu Selçuk Pehlivanoğlu, hiç tereddüt etmeden verici olduğunu söyleyerek “Böbrek hastaları, çok büyük zorluklar yaşıyorlar. Eşimin yaşadıklarına tanıklık ettim. Biz vericiler için biraz daha kolay görünüyor ancak alıcıların ameliyat sonrasında da çok dikkat etmeleri gerekiyor. Organ bağışlamak, bir insanın yeniden hayata dönmesi demek” dedi.
23 HEKİM GÖREV YAPTI
Domino 7’li böbrek nakil ameliyatlarında hastaların immünolojik değerlendirmeleri Prof. Dr. Mahmut Çarin ve ekibi tarafından, operasyon öncesi hazırlık ve postop takipleri Prof. Dr. Murat Tuncer başkanlığında Doç. Dr. Osman Zikrullah Şahin, Uzm. Dr. Can Kinalp, Dr. Mustafa Düzenli ve Dr. Utku Yandımata tarafından gerçekleştirildi. Tüm nakillerin koordinasyonu, Dr. Orçun Subaşılar başkanlığında Dr. Ali Demirel ve Dr. Utku Yandımata’dan oluşan organ nakli koordinatörleri tarafından sağlandı. Hastaların anestezi ve reanimasyon takipleri Uzm. Dr. İsmail Şener Demiroluk başkanlığında 6 kişilik anestezi ekibi tarafından yapıldı. Nakil operasyonlarında 23 hekim ve çok sayıda yardımcı personelden oluşan donanımlı bir ekip görev yaptı.
İçeriği Paylaşın