Oruçluyken Ağız Kokusu ve Kuruluğunu Önleyin
Oruçluyken Ağız Kokusu ve Kuruluğunu Önleyin
Bizi Takip Et
Oruç tutarken uzun süre aç kalınması, sıvı tüketilememesi ve gün boyu diş fırçalanamaması nedeniyle ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenebiliyor. Ağız kokusu ve kuruluk hissi ile birlikte dişlerde çürük gelişimi de istenmeyen durumlar olarak karşımıza çıkıyor. Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Hastaları Bölümü’nden Dr. Dt. Aslı Tapan, iftar ve sahur vakitlerinin ağız bakımı için doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Ramazan’da diş sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
DİŞLERİNİZİ YEMEKTEN 1 SAAT SONRA FIRÇALAYIN
Ramazan ayında beslenme düzeni tamamen değişmektedir. Yemek saatleri iftar ve sahura göre ayarlandığı için uzun süre aç ve susuz kalınmaktadır. Özellikle sahurdan sonra dişler fırçalanmadan ya da gerekli temizlik yapılmadan yatılmaktadır. Aç kalınan sürenin uzunluğu da göz önünde bulundurulduğunda, sahurdan iftara kadarki sürede ağızda kolayca çoğalma ortamı bulan bakteriler, diş çürüklerini arttırabilirken kötü kokuya da neden olabilmektedir. Yemeklerden hemen sonra diş fırçalamanın yıpranmaya neden olabileceği göz önünde bulundurarak, en az 1 saat sonra dişlerin fırçalanması gerekmektedir
ARAYÜZ FIRÇASI VE DİŞ İPİ KULLANIN
Dişlerin genellikle yüzeyleri fırçalanmaktadır. Ne kadar ideal bir fırçalama yapılsa da, dişlerin arayüz bölgeleri tamamen temizlenememektedir. Hastalıkların başlangıcı dişlerin arayüz bölgesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle eksiksiz bir ağız bakımı için arayüz fırçaları ya da diş ipi kullanılması gerekmektedir. Ağız gargarası gibi ürünler ise doktora danışılarak gerekli olduğu durumlarda kullanılmalıdır.
AĞIZ KURULUĞU ÇÜRÜK OLUŞUMUNU HIZLANDIRIR
Ramazan’da oruç tutarken ağız kuruluğu da sık yaşanan sorunlardan biridir. Tükürüğün dişleri yıkayıcı ve koruyucu özelliği vardır. Ağızdaki tükürük akım hızı dış sağlığı bakımından çok önemlidir. Ağızın kuru kalması var olan bir çürüğün hızını arttırabilirken, çürük oluşumuna da neden olabilmektedir. Oruçluyken yutmamaya özen göstererek ağzın belli süreler içinde su ile çalkalanması kuruluğun önüne geçebilir.
BAHARATLI YİYECEKLER İLE ÇAY, KAHVE TÜKETİMİNİ SINIRLANDIRIN
Sahurda genellikle tercih edilen çay, kahve gibi içecekler ve baharatlı yiyecekler ağız kuruluğunu arttırmaktadır. Bunların yerine taze sıkılmış meyve suları ile meyve, sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tüketilmesi ağızdaki tükürük akımını hızlandırmaktadır. Lifli besinlerin tüketilmesi, tükürük akımını hızlandırdığı gibi ağız içi temizliği bakımından da oldukça önemlidir.
TATLIDAN SONRA BİR BARDAK SU İÇİN
Gün boyu aç kalınmasından dolayı iftarlarda tercih edilen tatlı ve gazlı içeceklerin tüketimi dişlerde çürük oluşumunu arttırmaktadır. Ağız ve diş sağlığı bakımından bu tür çürük oluşumunu arttıran besinlerin tüketiminden uzak durmak gerekir. Yemekten sonra dişlerin fırçalanmasının uygun olmadığı, iftar daveti gibi ortamlarda, tatlı tüketilmişse en azından bir bardak su içerek dişlerin kısmi de olsa temizlenmesi sağlanmalıdır.
SÜT PEYNİR VE YUMURTA AĞIZ KOKUSUNU ARTTIRABİLİR
Ramazan ayında en çok şikayet edilen konu ise istenmeyen kötü ağız kokularıdır. Ağız kokularını engellemek için sahurda yenilen yiyecekler ve gün içinde uygulanacak önlemlerle kötü kokunun önüne geçilebilmektedir.
Ramazan’da ağız ve diş sağlığınız için bunlara dikkat edin
- Ağız kuruluğu kokunun artmasına neden olmaktadır. Gün içende ağzı su ile çalkalamak kötü kokuyu azaltmaktadır.
- Sahurdan sonra dişlerin fırçalanması unutulmamalıdır.
- Ağız kuruluğunu arttıran çay kahve ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Tok tutması için tercih edilen süt, peynir ve yumurta gibi sistein içeren besinler kötü kokuyu arttırmaktadır.
- Enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır.
- Lokmalar mümkün olduğunca fazla çiğnenmelidir.
- Et ve şarküteri ürünleri fazla tüketilmemelidir.
İçeriği Paylaşın