Osteoartrit (Eklem Kireçlenmesi)
Osteoartrit (Eklem Kireçlenmesi)
Bizi Takip Et
Bir romatizma türü: Osteoartrit (Eklem Kireçlenmeleri)
En sık görülen romatizmal hastalık olan osteoartrit (eklem kireçlenmeleri), eklemlerde ağrı ve tutukluk ile kendini gösteriyor. En sık diz, kalça, omurga (bel, boyun) ve el eklemlerinde görülüyor. Anadolu Sağlık Merkezi doktorları eklem kireçlenmeleriyle ilgili bilgi verdi.
Osteoartrit nedir?
Osteoartrit en sık görülen romatizmal hastalıktır. Osteoartrit eklemlerde ağrı ve tutukluk ile kendini gösterir. En sık diz, kalça, omurga (bel, boyun) ve el eklemlerini tutar. Eklemlerin yüzeyleri destek görevi gören kıkırdak dokusuyla kaplıdır. Osteoartritte kıkırdak dokusu harap olur, kıkırdak destek görevini yapamaz ve eklemde ağrı ortaya çıkar. Osteoartritin ileri dönemlerinde kıkırdak hasarına ek olarak eklemi oluşturan kemiklerde, yeni kemik gelişimine bağlı kemik çıkıntılar gelişir. Osteoartrit, yaşlanmayla daha sık görüldüğü gibi bazı durumlar da osteoartrit gelişimine katkıda bulunabilir;
· Akut travma
· Kronik tekrarlayıcı travma (Örneğin profesyonel koşucularda dizde osteoartrit gelişmesi)
· Şişmanlık
· Romatoid artrit gibi enflamatuar hastalıklar
· Gut
· Bazı endokrin hastalıklar (Akromegali, hipotiroidi, hiperparatiroidi, vb.)
Belirtileri nelerdir?
· Hareketle artan, dinlenmekle azalan eklem ağrısı,
· Sabah tutukluğu,
· Eklemde şişlik,
· Hareket kısıtlılığı
Tanı nasıl konur?
Hekiminiz yakınmalarınızı dinleyip yaptığı fizik muayene ile tanıyı koyabilir ve gerek görürse eklem grafilerinizi çektirebilir. Hekiminiz sizde başka bir hastalık düşünüyorsa (artrit, tiroid hastalığı vb) ayırıcı tanı yapmak amacıyla çeşitli incelemelerin yapılmasını isteyebilir.
Nasıl bir tedavi gereklidir?
Osteoartrit tedavisinde amaç ağrıyı azaltmak, eklemin yapısını ve hareketliliğini korumaktır. Tedavi yöntemi etkilenen eklem sayısına, eklemin etkilenme oranına, hayat tarzınıza göre belirlenir. Osteoartritte ilaç tedavisinin yanı sıra egzersiz ve fizik tedavi uygulanır. Hastalığı hazırlayıcı faktörler varsa düzeltilmeye çalışılır. Bu amaçla hastanın yaşadığı ortamın, günlük yaşam etkinliklerini kolaylaştırmak amacıyla düzenlenmesi önemlidir. Eklemi koruyucu ortezler kullanılabilir. Eğer tedaviye cevap alınamıyorsa cerrahi yöntemlere başvurulur.
· Boyun ve bel disk hernileri (fıtıkları) tanı, tedavi ve rehabilitasyonu.
· Artroplasti (Eklem replasman tedavisi) rehabilitasyonu: Artroplasti öncesi ve sonrası rehabilitasyonu.
· Kırık rehabilitasyonu.
· Skolyoz rehabilitasyonu.
Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)
İçeriği Paylaşın