Özel Hastanelerde Korona Önlemleri
Bizi Takip Et
Yazan: Esra Kazancıbaşı Öztekin
“Düşüp kalçasını kıran babam, ya acil serviste korona virüsü kaparsa!”
“Doğum sırasında bebeğime ve bana korona bulaşır mı?”
“Kafa travması geçiren çocuğumu acil servise götürmemiz gerekiyor. Hipertansiyon hastası eşimin korona virüsü kapmasından çok endişeleniyorum”
Üçüncü seviyede yoğun bakım yatağına sahip tüm hastaneler, “pandemi” yani “salgın hastanesi” olarak ilan edilence çoğu kişi benzer kaygıları yaşamaya başladı. Sağlık Bakanlığı’nın genelgesi üzerine özel hastaneler de pandemi hastanesi kapsamına alındığı için doğumu yaklaşan anne adayları, kanser tedavisi gören hastalar, organ nakli ile hayata dönenler, başvuracakları özel hastanede Covid-19’a yakalanma kaygısını yoğun olarak yaşamaya başladılar. SGK üzerinden fark ücreti ödemeyi göze alan, özel sağlık sigortası olan ya da teşhis ve tedavi ücretinin bedelini cebinden ödeyebilecek ekonomik güce sahip hastalar acil olabilecek durumlarda bile özel hastaneye müracat etmeye çekinir oldular.
Televizyon ekranlarında uzmanların mecbur kalınmadıkça hastanelere başvurulmaması gerektiği yönündeki mesajları da yanlış bir algılanmayla adeta bir hastane fobisine dönüştü. Başta hekimler ve hemşireler olmak üzere tüm sağlık personelinin gözlerini bile kırpmadan Covid-19 tanısı alan hastaların teşhis ve tedavileriyle ilgilendiği günümüzde, biraz nezlesi olan, gözlük numarasını değiştirmek isteyen herkes hastaneye başvurmasın elbet! Aciliyeti olmayan sağlıkla ilgili şikayetlerimizde hastanelere giderek yığılma yaratmayalım, korona virüsüyle mücadele eden sağlık ordumuzun neferleri doktorlarımızın ve hemşirelerimizin yükünü arttırmayalım ama acil durumlarda ya da kanser gibi tedavisinin sürmesi gereken hastalıklarda da hastaneye başvurmaktan çekinmeyelim. Çünkü kalp krizi, inme gibi sağlık problemlerinde hayata tutunabilmek için bazen birkaç dakika bile çok önemli olabiliyor.
KORONA YÜZÜNDEN ACİL SERVİSE BAŞVURMAK İSTEMEYENLER…
Son on günde üç tanıdığım hastasını acil servise götürmeden derdine nasıl çözüm bulacağını bana sorunca bu yazı dizisini hazırlamaya karar verdim. Bir arkadaşımın teyzesinin kanser ağrıları dayanılmaz boyuta varmıştı. Diğer arkadaşımın oğlu ciddi derece yanmıştı. Diğer arkadaşımın evde düşen annesi oturup kalkarken bel bölgesinde şiddetli ağrıdan yakınıyordu. Üçünün de Covid-19 salgınından uzak durabilmek amacıyla sorduğu soru ortaktı; “Hastaneye gitmeden nasıl ve nereden acil sağlık hizmeti alabiliriz?”
Evde sağlık hizmetleri bazı vakalara çözüm sunabilir ama acil müdahale gerektiren durumlarda hastaneye başvurulması şart. İstanbul’da yılda yaklaşık 15 milyon milyon kişi acil servislere başvuruyor. Türkiye’de her yıl 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. İnme geçiren kişi sayısı ise 2 bin. Kalp krizi, inme, beyin kanaması gibi durumlarda erken müdahale büyük önem taşıyor. Ama günümüzde çoğu hasta ve hasta yakını acil durumlarda bile hastaneye müracat etmekle ilgili derin endişeler duyuyor. Yine aynı şekilde doğumuna az bir zaman kalan hamileler de.
Televizyonlarda sabahtan akşama kadar küresel salgın korona virüsü konuşuluyor. Korona virüsü salgının yanısıra, hastanelerdeki durum, alınan önlemler hiç ele alınmıyor. Oysa bir yandan Covid-19’a karşı korunma, teşhis ve tedavi çalışmaları sürerken, diğer yandan da doğumuna kısa bir süre kalan anne adayları, kemoterapi ya da radyoterapi alan kanser hastaları, kalp, böbrek ya da karaciğer nakli geçirenler ihmal edilmemeli. Pandemi Hastanesi olarak ilan edilen “özel hastaneler”le ilgili hastaların ve hasta yakınlarının kafasında pek çok soru işareti var. Hastaların, hasta yakınlarının merak ettiklerini Türkiye’nin önde gelen özel hastanelerinin yetkililerine sordum.
Özel hastanelerde; diğer hastaları Covid-19’dan korumak üzere hangi önlemler alındı? Acil servislerden ameliyathanelere, yoğun bakım yataklarından hasta odalarına kadar özel hastanelerde alınan korona virüsü önlemleri nasıl uygulanıyor? Bugün başlayan yazı dizimizde, Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki özel hastanelerin yöneticileri korona virüsüyle mücadele kapsamında Covid-19 hastalarıyla diğer hastaları ayırmak için aldıkları önlemler konusunda bilgi veriyor.
Özel Hastanelerde Korona Önlemleri Yazı Dizisi
Memorial Hastanesi Korona Önlemleri
Okan Üniversite Hastanesi Korona Önlemleri
Academic Hospital Korona Önlemleri
Yeditepe Üniversite Hastanesi Korona Önlemleri
Medicana International Ankara Hastanesi Korona Önlemleri
Medistate Hastanesi Korona Önlemleri
Şişli Kolan International Hospital Korona Önlemleri
Liv Hospital Korona Önlemleri
Özel İrmet Hospital Korona Önlemleri
Emsey Hospital Korona Önlemleri
Şafak Sağlık Grubu Korona Önlemleri
Silivri Kolan Hastanesi Korona Önlemleri
Acıbadem Sağlık Grubu Korona Önlemleri
Dr. Nazif Bağrıaçık Kadıköy Hastanesinin Korona Önlemleri
Veni Vidi Göz Grubu Korona Önlemleri
BHTClinic İstanbul Tema Hastanesi & İkitelli Bahat Hastanesi Korona Önlemleri
İçeriği Paylaşın