Parkinson’un 200’üncü Yılında 200 Hasta Bir Araya Geldi

Parkinson’un 200’üncü Yılında 200 Hasta Bir Araya Geldi

Parkinson’un 200’üncü Yılında 200 Hasta Bir Araya Geldi

Bizi Takip Et


Parkinson Hastalığının 200. Yılı nedeni ile 200 Beyin Pili hastası ve aileleri bir araya geldi.  Beyin Pili Hastaları Derneği’nin ev sahipliği ve Kolan Hospital Group desteği ile gerçekleşen etkinlikte, Türkiye’nin dört bir yanından ve dünyanın birçok ülkesinden hastalıkla mücadele eden hayatlar buluştu, deneyimlerini paylaştı ve moral buldu.

Hastaların tedavi öncesinde yaşadıklarına ve iyileştikten sonraki değişimlerine dair görüntülerin de sunulduğu buluşmada Beyin Pili Hastaları Derneği Başkanı Ahmet Metin, “Dernek bünyesinde görev alan bizler, bu hastalık ile mücadele eden ve hastalığın sürecini en iyi bilen kişileriz. Doğru tedaviyle yeniden mesleğine dönen, sevdikleriyle eski mutlu günlerine kavuşan, kısacası hayata yeniden sıkı sıkıya bağlanan hastaların mucizelerine tanık olduk ve oluyoruz” diyerek, hedeflerinin bu hastalığın bir kader olmadığını herkese duyurmak olduğunu söyledi.

“Sağlıklı yarınların güvencesi” mottosu ile yalnızca sağlığa yatırım yapan bir grup oldukların belirterek söze başlayan Kolan Hospital Group Genel Müdürü Dr. Mehmet Topalan Kolan Hospital Group olarak 24 saat uzman, güçlü, güler yüzlü hekim ve personel kadromuzla, herkesin hakkı olan beden ve ruh sağlığına yönelik güvenilir hizmeti, en uygun ekonomik koşullarda toplumumuza sunmaya çalışıyoruz. Bu etkinliğe katılımızın bizleri son derece mutlu etti, böyle güzel etkinliklerde tekrar bir araya gelmeyi dileriz” diye konuştu.

Bu büyük buluşmada yer alan tüm hastaların operasyonlarını başarıyla gerçekleştiren, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh ise “Parkinson hastaları çaresiz değiller. Önemli bir grup hastaya Beyin Pili ameliyatı ile yardımcı olabiliyoruz. Bu ameliyatı olan hastalar yaşamın saatini geri alabiliyor, hastalığın ilk yıllarındaki hallerine geri dönebiliyorlar. Yardımla yaşayan, bağımsız günlük yaşantılarını sürdüremeyen pek çok hasta Beyin Pili ameliyatı sonrasında bağımsız yaşamlarına geriş dönebiliyor, hatta eski mesleklerine devam edebiliyorlar” dedi.

Yaşadıkları ortak anılarla bir araya gelen 200 Parkinson hastası ve yakınları Nükhet Duru’nun müzik şöleniyle moral buldu. Parkinsonun 200. Yılında hastalara moral amaçlı düzenlenen organizasyonda yıllarca Parkinson hastalığı ile mücadele eden ve kendisi de beyin pili ameliyatı olarak eski sağlığına kavuşan ünlü sanatçı Durul Gence, orkestrası eşliğinde konser verdi.

Etkinlikte, hareket kabiliyetinin giderek kaybolmasıyla kendini gösteren Parkinson hastalığına yakalanan ve beyin pili ameliyatı olarak eski sağlıklarına kavuşan bazı hastalar da müzik dinletisi sundu.

PARKİNSON, HASTALARIN YAŞAM KALİTESİNİ CİDDİ ÖLÇÜDE BOZUYOR

Beyinde dopamin adı verilen maddenin eksikliği sonucu ortaya çıkan Parkinson hastalığı ilerledikçe hastalar aşırı titreme ya da katılık sonucu çay içmek, diş fırçalamak, tuvalete gitmek gibi çok temel ihtiyaçlarını bile kendi başlarına karşılayamaz hale gelmektedir.

Uyanık bir şekilde hasta ile konuşa konuşa yapılan beyin pili ameliyatıyla ise hastalar eski yaşam kalitelerine çok kısa bir süre içinde tekrar kavuşmakta, adeta ikinci bir yaşamın kapılarını aralamaktadır. Hastalar ameliyat sırasında sevdikleriyle sohbet edebilmekte, müzik aleti çalabilmekte, hatta selfie bile çekebilmektedir.

Beyin Pili Hastaları Derneği, Parkinson ve hareket bozukluğu yaşayan hastaların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri ve doğru bilgi paylaşımında bulunabilecekleri ortak bir adres olma amacıyla faaliyet göstermektedir.


İçeriği Paylaşın