Pazartesi Sendromu Kaderiniz Değil

Pazartesi Sendromu Kaderiniz Değil

Pazartesi Sendromu Kaderiniz Değil

Bizi Takip Et


Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Banu Kazanç, her Pazar akşamı çalışanların ve öğrencilerin üstüne adeta bir sis gibi çöken Pazartesi Sendromu’nu daha kolay atlatmak için stresle savaşan yiyecekleri menüye eklemeyi öneriyor. Çikolatadan kuru kayısıya, hindiden yaban mersinine pek çok farklı yiyeceği tüketerek Pazartesi Sendromu’na dur diyebilirsiniz.

Hızla biten bir hafta sonu herkesin ortak sorunu, Pazar gecesi sosyal medya hesapları Pazartesi’den duyulan yoğun endişenin dile getirildiği paylaşımlarla dolu… Bu küresel stresten kurtulmak için Pazar akşamları iyi bir uyku çekerek işe başlamak gerekiyor. Kaliteli bir uyku içinse alkol ve kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durmak, yatmadan en az 3 saat önce yemeği sonlandırmak ve gece tuvalete kalkmanızı engellemek için su tüketimini azaltmak öneriliyor. Pazartesi Sendromu’nu atlatmak ve güne enerjik başlamak için proteinle dengelenmiş güçlü bir kahvaltıyı da unutmamak gerekiyor.

Kalsiyum, magnezyum, çinko ve potasyum dörtlüsünün strese karşı önemli bir silah olduğunu vurgulayan Diyetisyen Banu Kazanç, gerginlik, sinirlilik ve bozulan uyku düzeni için süt, muz ve yeşil yapraklı sebzelerin mutlaka beslenmeye eklenmesini öneriyor.  Vücudun direncini artırmak için bu minerallerin önemine dikkat çeken Kazanç “Yeşil sebzeler, kabak çekirdeği, soya fasulyesi ve bademde bulunan magnezyumun stresi azaltmak, düzenli bir uykuya yardımcı olmak ve kan şekeri seviyesinin düzenlenmek gibi önemli özellikleri bulunuyor. Strese karşı bir mineral olan çinko ise serotonin üretiminde katalizör olarak rol alır. Çinko için deniz ürünleri, süt ürünleri ve baklagilleri masanızdan eksik etmemelisiniz” diyor.

Brokoli, badem, kabak, koyu renkli sebzeler, süt, yoğurt, peynir, somon ve sardalye balığı iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Potasyum ise taze meyve ve sebzelerin çoğunda bulunur.

STRES SEMPTOMLARINA KARŞI B GRUBU VİTAMİNLERİ

B vitaminleri anksiyete ve stres semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir, beyinde serotonin gibi hormonların üretimi için de önemlidir.

  • Endişe ve kaygı ile yaşanan gerginliği azaltabilinen tiamin (B1 vitamini) ve niasin (B3 vitamini) tam tahıllı ekmekler balık, tavuk, fasulye, fıstık, mercimek gibi besinlerde bulunuyor.
  • Bir tür B kompleksi olan inositol duygu durumunu düzeltmeye yardımcı oluyor ve seratonin duyarlılığını arttırıyor. İnositol, buğday kepeği, kahverengi pirinç, yulaf gevreği, fındık, rafine edilmemiş pekmez, kuru üzüm, fasulye gibi gıda kaynaklarında bulunuyor.
  • B12 eksikliğinin anksiyete ile ilişkili hızlı nefes alıp vermeyi arttığı biliniyor. Yumurta, baklagiller ve süt ürünleri B12 için iyi birer kaynaktır.
  • Vitamin B-6 Yine yumurta, baklagiller ve tahıllarda bulunan B-6 vitamini de serotonin salgılanmasına yardımcı oluyor.

KAYGIYI C VİTAMİNİ İLE AZALTIN

C vitamini güçlü yatıştırıcı etkisi ile stres ve kaygı azaltmaya yardımcı olabilir. C vitamini stres ile ilişkili olan böbreküstü bezi fonksiyonlarının korunması için de önemlidir. C vitamini antioksidan olmanın dışında metabolizmayı da hızlandırır.

Turunçgiller, portakal, greyfurt, çilek, kivi, kırmızı ve yeşilbiber ve brokoli gibi besinler tüketerek doğal C vitamini alabilirsiniz.

PAZARTESİ GÜNLERİ BU YİYECEKLERİ TÜKETİN

Badem, ceviz ve kuru kayısı iyi birer ara öğün olabilir. Potasyum içeriği ile kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak avokado ve muzun yanı sıra, C vitamini yüksek meyveler ve yaban mersini de tüketebilirsiniz. Çikolata endorfin salgısını arttırıcı etkisi ile iyi hissetmenizi sağlayacak. Siz yine de yüzde 60 ve üzeri kakao içeren çikolataları, kalorisinin yüksek olduğunu unutmadan, küçük bir kare kadar tüketmeye çalışın. Hindi, balık, yumurta, yoğurt ve havuç da Pazartesi menünüzde yer alabilir. Ayrıca brokoli, lahana, pazı, kuşkonmaz, yeşil fasulye ve diğer koyu yeşil sebzeler de zengin magnezyum içeriği nedeniyle enerji düzeyini artıracak ve sizi rahatlatacaktır.


İçeriği Paylaşın