Peeling, Hangi Problemlerde Uygulanabiliyor?

Peeling, Hangi Problemlerde Uygulanabiliyor?

Peeling, Hangi Problemlerde Uygulanabiliyor?

Bizi Takip Et


‘Cilt soyma’  diye de adlandırılan peeling çeşitli yöntemlerle derinin yüzeyel ya da derin olarak soyulmasıyla uygulanıyor.  Deri yüzeyindeki hasarlı tabaka kaldırılıyor ve alttaki hasarsız tabaka canlandırılıyor. Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Zambak Dal, peelingi ince kırışıklıkların giderilmesi, kalın kırışıklıkların inceltilmesi, lekelerin azaltılması, cilde canlılık kazandırılması, parlak bir cilt oluşturulması, cildin dokusunun yumuşatılması, sivilce ve sivilce izlerinin hafifletilmesi, ciltte oluşmuş bazı kızarıklık ve kabuklanmaların tedavisinde uyguladıklarını söylüyor.

. Kaç çeşit peeling yöntemi var?
Cilt soyma işlemlerinde başlıca kimyasal, mekanik, laser ve plazma peling adı verilen 4 yöntem kullanılıyor. Günlük pratikte peeling denildiğinde akla kimyasal peeling işleminin geldiğini belirten Dr. Zambak Dal, kimyasal peelinglerin işleminde kullanılan kimsayal ajanlar ve bunların yoğunluklarına bağlı olarak yüzeyel, orta ve derin peeling olarak sınıflandırıldığını söylüyor. Bu sınıflandırma peeling yönteminin derinin hangi tabakasına kadar soyulma yaptığına göre belirleniyor. Günümüzde en sık yüzeyel ve orta derinlikte peelinglerin uygulandığına dikkati çeken Dr. Zambak Dal, “Derin peelingler yerine lazerle cilt soyma veya dermabrazyon denilen cerrahi girişimler tercih ediliyor.  Yüzeyel ve orta derinlikteki peelinglerde alfa hidroksi asitler (AHA) , beta hidroksi asitler, triklorasetik asit (TCA), Jessner sol, rezorsin kullanılabiliyor” diyor.

“PEELİNG ÇOK SİGARA İÇENLERE YASAK”

Cildi güzelleştirmek ve sağlıklı bir görünüme kavuşturmak için uygulanan tüm bu işlemler kadınlar tarafından sıklıkla tercih ediliyorsa da, peeling işleminin hiç uygulanmaması gereken durumlar olduğunu vurgulayan Dr. Zambak Dal, bunları şöyle sıralıyor:

– Aktif cilt enfeksiyonu (uçuk- siğil gibi ) olanlar.
– HIV pozitifliği veya diğer immün baskılayıcı hastalığı bulunanlar
– Yüz bölgesine radyasyon tedavisi uygulananlar.
– Yoğun bir şekilde sigara içenler.
– Cildinde yara izi (keloid) oluşmaya eğilimli kişiler.
– Son 6 ayda sistemik izotretinoin ve güneş duyarlandırıcı ilaç kullananlar.


– Yüz bölgesinde son 2-6 ayda plastik cerrahi operasyonu geçirenlerde peeling uygulanmamalıdır.

“ERGENLİKTEN İTİBAREN YAPILABİLİYOR”

Peeling işlemlerinin uygulanma  amacına bağlı olarak ergenlik döneminden itibaren  her yaşta yapılabileceğini söyleyen Dr. Zambak Dal, “Ancak en iyi sonuçların alınabilmesi için peelingin uygulanma amacının, yöntem, derinlik ve sıklığının mutlaka deri hastalıkları uzmanlarınca değerlendirilmesi  gerekiyor” diyor. Yüzeyel peelinglerin  1-2 hafta, orta derece peelinglerin ise 3-6 ay aralıklarla yapılması öneriliyor.

“CİLDİ KORUMAK GEREKİYOR”

Peeling sonrasında ciltte kızarıklık, kabuklanma ve soyulmalar meydana gelebiliyor. Erken dönemde soğuk uygulamalar, nemlendirici kremler yardımcı oluyor. Kabuklanma oluşursa koparılmaması, doktorun önereceği merhemlerin cilde düzenli olarak uygulanması öneriliyor. Dışarı çıkarken yüksek faktörlü güneşten koruyucu kremler sürülmesi önem taşıyor.  Yüzeyel peelinglerde birkaç hafta,  orta derinlikte peelinglerde ise birkaç aydan birkaç yıla kadar güneşten korunma öneriliyor.


İçeriği Paylaşın