Pharmactive ile Polus Biyobenzer Yatırımda

Pharmactive ile Polus Biyobenzer Yatırımda

Pharmactive ile Polus Biyobenzer Yatırımda

Bizi Takip Et


Master hücreden biyolojik ilaç geliştirme ve üretiminde, dünyada en yüksek teknolojiye sahip Güney Kore’li Polus ile global yatırım ortaklığı yapan yüzde 100 yerli sermayeli ilk Türk şirketi Pharmactive, Türkiye’de bir üretim tesisi kurma konusunda anlaştı.

Pharmactive Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak, yaşanan süreç ile ilgili olarak; “Bu yeni anlaşma ile Pharmactive master hücre kültürüne sahiplik hakkı, biyoteknolojik ürün AR-GE teknolojilerine erişim hakkının yanında, dünya standartlarında ve global klinik çalışmalarla geliştirilecek biyobenzer ürünlerin Türkiye, Rusya, BDT, Ortadoğu ve Doğu Avrupa bölgesinde 34 ülkede münhasır satış ve pazarlama haklarına sahip olmuştur. Global klinik çalışmalara Türkiye’den merkezlerin katılımı ve klinik deneyim sağlanacaktır. Ayrıca, Türkiye’de bir üretim tesisi kurulacak ve bu tesis Avrupa ve Amerika sağlık otoritelerinden (FDA) onaylı olacaktır. Bu vesileyle Türkiye’de olmayan yüksek teknoloji ülkemize transfer edilecek ve bu tesislerde farklı biyolojik ürünler de geliştirilebilecektir’’ dedi.

Türkiye’de biyoteknoloji alanında AR-GE ve üretimde istihdam yaratmayı ve ihtiyaç duyulan ‘teknolojik insan’ kaynağına katkı sağlamayı da hedeflediklerini belirten Haluk Sancak, ürünlerin 34 çevre ülke pazarına ek olarak Avrupa ve Amerika’ya da gönderileceğini, ülkemizin ilaç alanındaki cari açığının azaltılmasında önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

200 MİLYON DOLARI AŞAN YATIRIM

Haluk Sancak, Pharmactive’in üretim tesislerinin 200 milyon doların üzerinde bir yatırımla, yıllık 330 milyon kutu üretim kapasiteli, 108 bin metrekare alana kurulu, Türkiye’nin en büyük ve en modern üretim tesislerinden biri olduğunu da söyledi. Sancak’ın verdiği bilgiye göre, Pharmactive İlaç Fabrikası, yılda 230 milyon kutu katı (tablet, kapsül, toz), 57 milyon kutu yarı katı (krem, jel, merhem ve losyon) ve 43 milyon kutu likit (şurup, süspansiyon, sprey ve damla) üretebiliyor. Sancak, bu tesisin genişleme alanlarının da devreye alınmasıyla birlikte, yıllık 550 milyon kutunun üzerinde üretim kapasitesiyle, Avrupa’nın sayılı ilaç üretim tesislerinden biri olacağını belirtti. Haluk Sancak, Pharmactive’in, 2017 yılını 175 milyon TL ciro ve 648 kişilik istihdam ile kapattığını, 2018 yılında 322 milyon TL ciro ve 855 kişilik istihdam hedeflediklerini de söyledi.

ÜRETİM YILDA 100 MİLYON KUTUYU AŞACAK

Haluk Sancak GSK, Abbott, AstraZeneca, Reckitt Benckiser, Sandoz gibi çokuluslu firmalar ile yapılmış olan stratejik üretim işbirlikleri, ayrıca Türkiye ve ihracat pazarlarından gelen kutu satışları ile Pharmactive’in; 2018 yılında Türkiye’de yılda 100 milyon üzeri kutu üretim çıtasını aşan, az sayıdaki firmadan biri olacağını ve bu üretimleri ile Sağlık Bakanlığı’nın cari açığı azaltma hedefine katkı sağlayacağını belirtti. Haluk Sancak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı AR-GE merkezlerinin de 3200 metrekarelik alanda kurulu, yüksek teknolojik donanıma sahip olduğunu vurguladı. Haluk Sancak, şunları söyledi:

“Pharmactive, 5 yılda 101 eşdeğer molekül ve 156 dozaj formu geliştirerek Türkiye’de ve Avrupa pazarlarında ruhsat başvuruları yapmıştır. Her yıl cirosunun yüzde 6’sını AR-GE faaliyetlerine ayıran Pharmactive, Ar-Ge merkezinde yeni yüksek teknolojili eşdeğer ilaçlar geliştirerek portföyünü genişletmektedir.”

CİRONUN YÜZDE 25’i İHRACAT HEDEFİ

Pharmactive cirosunun yüzde 25’ini ihracat pazarlarından gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Sancak, iki yıldır çalışmalarını yürüttükleri ve kendi AR-GE’lerinde geliştirdikleri ilaçlarını, Kasım 2017 yılında ilk eşdeğer ürün olarak Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz’in de aralarında bulunduğu 10 Avrupa Birliği ülkesinde doktor ve eczacıların hizmetine sunduklarını belirtti. Haluk Sancak’ın verdiği bilgiye göre; Türkiye’nin yüzde 100 yerli ilaç şirketleri arasında ihracat lideri olmayı hedefleyen Pharmactive şu ana kadar 28 ülkede 350 ruhsat başvurusu yaptı. Kısa ve orta dönem ihracat hedefleri dahilinde 2020 yılı sonuna kadar Avrupa ve bölge ülkelerinde Pharmactive ürünlerinin satışına başlanması hedefleniyor.


İçeriği Paylaşın