Polikistik Over Sendromu Gebeliğe Engel Mi?
Üreme çağındaki kadınlar arasında yaygın olarak görülen polikistik over sendromu; kısırlık, tüylenme, sivilcelenme ve depresyon gibi sonuçlara yol açabilen bir hormonal bozukluktur. Peki, polikistik over sendromu gebeliğe engel mi?, pcos yaşayanlar hamile kalabilir mi?...
Bizi Takip Et
Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında yer alıyor. Polikistik over sendromu, adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi düzensizliklerle kendini belli etmektedir. Bu sendromda yumurtalıklar normalden daha büyüktür. Bu büyük yumurtalıklarda olgunlaşmamış yumurta içeren birçok küçük kist olabilir.
Polikistik over sendromuna neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Normal bir yumurtalıkta farklı gelişim aşamalarında foliküller vardır. Adet döngüsünde primer folikül havuzundan bir tanesi seçilerek sekonder ve olgun folikül haline gelir. Bu folikül daha sonra yumurtlama ile yumurtalık dışına atılır.
Polikistik Over sendromunda ise yumurtalık içinde çok sayıda olgunlaşmamış folikül bulunur ve yumurtlama çoğunlukla gerçekleşmez. Yumurtalığın hormon üretiminde de bir takım değişiklikler vardır. Polikistik, yumurtalık yapısından erkeklik hormonu olarak bilinen androjen üretiminde artış, hormonal problemlerin sebebidir. Polikistik over sendromunda şeker metabolizması ve damar yatağı (kardiovasküler) problemler vardır.
PCOS BELİRTİLERİ
İnsilüne karşı direnç
Kiloda artış
Saç dökülmesi
Tüylenme
Sivilce
Yüz bölgesinde yağlanma
İltihap
Düzensiz adet
Cildin kararması
Baş ağrısı
Kısırlık
Depresyon
POLİKİSTİK OVER SENDROMU GEBELİĞE ENGEL Mİ?
Polikistik over sendromu yumurtlamayı engellediği ya da düzensiz hale getirdiği için hamile kalma olasılığını düşürür. Polikistik over sendromlu kadınların hamile kalma şansı diğer kadınlardan daha düşük olabilmektedir. PCOS hastaları çoğunlukla ilaç tedavisiyle veya yardımcı üreme teknikleriyle (tüp bebek) hamile kalabilmektedir.
PCOS HASTALARI İÇİN ÖNERİLER
Kilo verin: Obez veya kilolu iseniz kilo vermeniz normal hormon seviyelerine dönmenize yardımcı olur.
Az karbonhidrat tüketin: Az yağlı, yüksek karbonhidratlı öğünler insülin düzeylerini artırabilir. Düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayın.
Aktif olun: Egzersiz, kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Günlük aktivitenizi arttırmak ve düzenli bir egzersiz programına katılmak, insülin direncini tedavi edebilir.
Yardımcı üreme teknikleriinden yararlanın: Eğer polikistik over teşhisi konduktan sonra çocuk sahibi olmak istiyorsanız yardımcı üreme teknikleri konusunda bir infertilite doktoruna başvurun.
İçeriği Paylaşın