Prostat Büyümesinde Yeni Tedavi: Prostat Lazer Ablasyon
50 yaş üstü erkeklerin neredeyse 3'te 1'inde görülen prostat büyümesi, önlem alınmadığında böbrek yetmezliğinden birçok hastalığa neden olabilir. Ürolog Doktor Tuncay Şafak, prostat hastalıkları ve prostat büyümesindeki yeni tedavi yöntemlerinden biri olan prostat lazer ablasyon hakkında bilgi verdi.
Bizi Takip Et
Prostat büyümesi oldukça sık görülen hastalıklardan biri. Özellikle prostat büyümesi 50 yaş üstü erkeklerin yaklaşık üçte birini etkilemektedir. Bu hastalık, ilk evrede kişinin hayat kalitesini bozarken, ilerlemiş dönemlerde ise böbrek yetmezliğine neden olup hayati tehlike oluşturabilir.
PROSTAT BÜYÜMESİ NEDİR?
Ürolog Doktor Tuncay Şafak, prostat hastalıklarının gençlerde daha çok prostat iltihabı, 50 yaşın üstündeki hastalarda ise prostat büyümesi olarak görüldüğünü söyledi.
Dr.Tuncay Şafak, “Prostat tedavisinde geçmiş yıllarda cerrahi bir yöntem olan açık prostektomi yapılıyordu. Açık ameliyatının zorluğu, hastaların yaşadığı sorunlar, Üroloji Bilimi’nin sürekli evrilmesine sebep olmuş ve endoskopik cerrahi, minimal invaziv cerrahi teknikler kullanılmaya başlanmıştır. Şu anda ise, Türkiye’de de uygulamaya başladığımız mikro-invaziv tedavi geliştirildi. Tüm bu yöntemler, hastalığın ve tedavinin zorluğu ve bir arayış sonucu ortaya çıkmıştır. Artık, daha az yan etkiye sahip olan tedavilere yönelim olduğunu görüyoruz. “ dedi.
PROSTAT TEDAVİSİ
Prostat Lazer Ablasyon olarak adlandırılan yeni tedavide, idrar kanalının kullanılmamasının önemli bir avantaj olduğunu düşündüğünü söyleyen Dr. Tuncay Şafak “Bu tedavi, idrar kanalından kaynaklanan tıkanıklık, enfeksiyon ve cinsel fonksiyonların zarar görmesi gibi riskleri ortadan kaldırıyor. Bu belki de prostat lazer ablasyon tedavisinin en önemli avantajıdır" dedi.
PROSTAT LAZER ABLASYON KİMLERE UYGULANIR?
Ürolog Doktor Tuncay Şafak, "Tedavi tüm yaş gruplarına uygulanabilir. Örneğin, bir baba oğul hastamız bize prostat büyümesi tedavisi için başvurdu. Baba 80 yaşlarındaydı. İleri yaşından dolayı, anestezi sakıncası vardı. Bu nedenle, kendisine prostat lazer ablasyon önerdik. Oğlu ise 57 yaşındaydı. Onun da genç olması ve cinsel fonksiyon devamlılığı sağlamak için yine prostat lazer ablasyon önerdik. Bu tedavinin tüm yaş gruplarına uygulanabilmesi önemli bir faklılıktır.” dedi.
Tedavide, hastanın beklentisi ve yaşının önemli bir kriter olduğunu belirten Dr. Tuncay Şafak, tedavi planlanlaması yapılırken, tüm koşulları detaylandırarak değerlendirmek gerektiğini, prostat lazer ablasyon tedavisinin, idrar kanalı darlığı, ejakülasyon bozukluğu, erektil disfonksiyon bozukluğu gibi olası yan etkileri hiç ya da çok az içermesinden dolayı öne çıktğını düşündüğünü söyledi.
Genel anesteziye gerek duyulmadan 20-30 dakika arasında tedavinin gerçekleştirilebilmesi, atravmatik bir işlem olması ve hastanede kalış süresinin hiç ya da en fazla 2 gün olmasının da önemli bir avantaj olduğunu belirten Dr. Tuncay Şafak “Özellikle, erektil bozukluğu yan etkisinin olmaması için genç hastalarda, kanama problemi için yaşlı hastalarda lazer ablasyon tedavisinin uygulanmasında fayda görüyorum.” ifadelerini kullandı.
İçeriği Paylaşın