Psikiyatrik Bozuklukların Tedavisinde Yenilikçi Bir Yöntem: TMS
Psikiyatrik Bozuklukların Tedavisinde Yenilikçi Bir Yöntem: TMS
Bizi Takip Et
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz manyetik tedavi yöntemi TMS (Transkraniyal Manyetik Stimülasyon) hastalara umut olmaya devam ediyor. İlk olarak 1885 yılında kullanılan TMS Tedavisi ABD ve Kanada da onaylı olmasıyla da dikkat çekiyor.
Özellikle ruhsal bozukluklardan depresyon, anksiyete, takıntı hastalığında kullanılan TMS Tedavisini Psikiyatrist Doktor Selin Birgül Baran’a sorduk.
“TMS’da temel olarak, helezonik iki manyetik alan oluşur ve bu manyetik alanlar arasında kalan bölgede küçük elektriksel aktiviteler meydana gelir. TMS, ruhsal hastalıklarla ilgili önceden belirlenmiş bölgelere uygulandığında, buralarda elektrofizyolojik değişiklikler meydana getirerek klinik iyileşme sağlar.Uygulama sırasında manyetik akımı oluşturan bobin (coil) saçlı derinin üzerinden hedef beyin bölgesinin bulunduğu noktaya yerleştirilir. Vücuda herhangi bir girişim olmadan, saçlı derinin üzerinden uygulanır. Psikiyatrik hastalık tanısına göre, hedef bölge ve uygulanacak manyetik akımın şiddeti belirlenir.”
TMS HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?
TMS Tedavisi, depresyon ve diğer duygudurum bozukluklarında hasta onamı alınarak etkin şekilde uygulanmaktadır.
GÜNÜMÜZDE TMS EN SIK;
- Depresyonda,
- Anksiyete Bozukluklarında,
- Şizofrenide İşitsel Varsanılarda,
- Obsesif-Kompulsif Bozukluklarda (kompulsif davranışlara yönelik)
- Tedaviye dirençli olgularda ilaç tedavisine ek olarak da uygulanabilmektedir.
TMS TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?
TMS’nin uygulama sonrası görülen etkileri uyarının uygulama yerine, frekansına, şiddetine, sayısına ve atım paternine göre değişkenlik göstermektedir.
TMS’da tedavi iki ana bileşene ayrılır: Akut Tedavi ve İdame Tedavisi.
Akut tedavi hastalık şiddetine göre 15-30 seans sürmektedir. Günlük olarak planlanır. İdame tedavisi ise hastalığın kişideki etkisine göre değişebilmektedir. Bazı hastalarda idame tedavisine ihtiyaç duyulmazken, bazı hastalara haftada bir kez, ayda bir kez gibi idame tedavileri planlanır. Kısaca idame tedavisi, tamamen akut tedavi sonrası hastalığın yinelemesine ve şiddetine bağlıdır.
Başarılı sonuçlarıyla psikiyatrik ve nörolojik bozukluklara umut olan TMS tedavisi, ilaçsız uygulanması ve yan etkisinin çok az olması nedeniyle oldukça çok tercih edilmektedir.
İçeriği Paylaşın