Psikolojik Destek Programı ile Umutlar Çiçek Açacak!
Psikolojik Destek Programı ile Umutlar Çiçek Açacak!
Bizi Takip Et
Metastatik aşamadaki meme kanseri tedavilerle tamamen ortadan kaldıramasa da, ilerlemesi ve vücudun başka yerlerine zarar vermesi geciktirilerek, birlikte yaşanabilir bir hastalık haline getirilebilir. Hayat boyu sürecek olan metastatik meme kanseri tedavisi, başa çıkılması gereken pek çok zorlukla doludur. Metastatik meme kanseri teşhisi alan kadınlar, ağır bir duygusal yük taşımak zorundadır. İşte tam da bu nedenle psikolojik destek, onların alması gereken ilk ve en önemli destektir. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, metastatik meme kanseri ve hastalar için başlatılan ücretsiz psikolojik destek programı hakkında merak edilen soruları yanıtlıyor:
. Metastatik meme kanseri nedir?
“Tüm metastatik kanserlerde tümör hücreleri, kanserin oluştuğu doku dışında başka organlara gidip oralara da yerleşmekte ve buna ‘metastaz’ denmektedir. Metastatik meme kanserinde de meme kanseri hücreleri meme dışında akciğer, karaciğer, kemik gibi organlara yerleşir.”
. Metastatik meme kanserine sık sıklıkta rastlanır?
“Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Kanser hastalarının yaklaşık yüzde 20-25’ini meme kanseri hastaları oluşturur. Her yıl 100 bin kişinin 40’ı meme kanseri tanısı alır. Neyse ki; bunların ancak yüzde 10 -15’i başlangıçta metastatik olarak başvurur. Bu konudaki farkındalığın artması ve tarama yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte hastaların yüzde 85’i erken evrede tanı alabilmekte, yalnızca yüzde 15’lik kısmı metastatik evrede gelmektedir.”
“METASTATİK MEME KANSERİNİ KRONİK BİR HASTALIK HALİNE GETİREBİLİRİZ”
. İleri evre meme kanserli hastalar psikolojik olarak kendilerini nasıl hissediyorlar?
“Metastatik ve erken evre kanserin psikolojik veya genel anlamda tek farkı, erken evrede hastalığın tamamen iyileşme ihtimalinin her zaman var olmasıdır. Metastatik meme kanserinin ise ilerlemesini, vücudun başka yerlerine zarar vermesini geciktirebilsek veya belli bir süreliğine önleyebilsek de, hastalığın tamamen yok olmasını sağlamamız zordur. Yine de korkmamalıyız. Çünkü bizim hayatımızda hipertansiyon ve diyabet gibi, hayat boyu devam eden başka hastalıklarımız da var. Neden meme kanseri de böyle olmasın? Metastatik meme kanserini birlikte yaşanması mümkün kronik bir hastalık haline getirebiliriz.”
. Metastatik meme kanseri farkındalık ve hasta destek projesinde birçok paydaş var. Projenin içeriği nasıl, paydaşları kimler?
“Metastatik meme kanseri hastalarının bu ihtiyacından yola çıkan Europa Donna ve Kanserle Dans Hasta Dernekleri ve Türk Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından başlatılan ve Pfizer tarafından koşulsuz olarak desteklenen Psikolojik Destek Programı, bir süre önce pilot bölge olarak İstanbul’da başlatılmıştı. Programın devamı niteliğindeki “Bir Tıkla, Dinle, Umutlar Çiçek Açsın” projesinin ise, daha fazla sayıda metastatik meme kanserli kadının ücretsiz psikolojik desteğe ulaşmasını sağlaması hedefleniyor. Projeyle ayrıca, toplum ve hatta hasta yakınları tarafından psikolojik etkileri tam olarak anlaşılamadığı bilinen metastatik meme kanseri ile ilgili farkındalığın artırılması da amaçlanıyor. “0 (530) 969 39 33” numaralı Psikolojik Destek Randevu Hattı’nı arayarak uzman bir psikologdan randevu alan hastalara, psikolog ile yapacakları ilk görüşme sonrasında, ihtiyaçları doğrultusunda beş seansa kadar ücretsiz yüz yüze görüşme imkanı sağlanabiliyor.”
KALBEN: “BU PARÇAYI DİNLEYİN, KONUŞUN VE PAYLAŞIN”
Müzisyen Kalben, “Bir Tıkla, Dinle, Umutlar Çiçek Açsın” projesi kapsamında “Yaşamak Var Ya” isimli bir beste yaparak herkese şu çağrıda bulundu:
“‘Yaşamak Var Ya’ için, kadınların bağımsızlığından, cesaretlerinden, kendilerini saklamadan ve acılarını yok saymadan dimdik yaşamalarından; asırlardır sistemli olarak hep kalıpların içine hapsedildikleri halde, o prangaları kırıp yollarını keşfetmelerinden ve devrimleri için, sevdikleri için yaşamayı da ölmeyi de göze almalarından ilham aldım. Bu parçayı dinleyin, konuşun ve paylaşın! Çünkü ‘Yaşamak Var Ya’yı dinlediğinizde, aslında bir hastaya kulak vermiş, onu bir başka gözle görmüş, onun sesini çevrenize duyurmuş olacaksınız.”
Projeyle ilgili detaylı bilgi almak ve “Yaşamak Var Ya”yı dinlemek için www.umutlarcicekacsin.org adresini ziyaret edebilirsiniz. Instagram etiketleri #umutlarçiçekaçsın #metastatikmemekanseri #yaşamakvarya
İçeriği Paylaşın