Rahim Ağzı Kanseri Hastaları da Doğurabilecek

Rahim Ağzı Kanseri Hastaları da Doğurabilecek

Rahim Ağzı Kanseri Hastaları da Doğurabilecek

Bizi Takip Et


Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Prof. Dr. Ateş Karateke ve ekibi tarafından uygulanan“Radikal trakelektomi” ameliyatıyla rahim ağzı kanseri tedavisi olan 28 yaşındaki Aslı Şahin, rahmi korunarak cerrahi tedavisi yapıldı. Daha sonra doğal yolla gebe kalıp sağlıklı bir bebeğe sahip oldu.

“Radikal Trakelektomi” cerrahisi kapsamında yapılan basın toplantısına Başhekim Doç. Dr. Ayşenur Celayir, Jinekolojik Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke katıldı.

Prof. Dr. Ateş Karateke, bu yöntemle standart tedaviden farklı olarak, hem rahim ağzı kanserinin tedavi edildiğini hem de kadının doğurganlığının korunduğunu belirtti.

Ülkemizde yaklaşık 1400 rahim kanseri hastası olduğunu belirten Prof. Dr. Karateke, yüzde 30’unun 20’li ve 40’lı yaşlarda olduğunu kaydetti.

Normal invaziv serviks kanserinde standart tedavide rahmin, rahim ağzı bölgesinin lenflerini, vajenin bir kısmını alarak tedavi yapıyorduk diyen Prof. Dr. Karateke, “Bu nedenle hastalar rahimlerinin bir bölümünü kaybettiği için üreme yeteneklerini kaybediyorlardı. Rahim ağzı kanseri olmuş hastalara sunulan bu cerrahi yöntem dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de yapılıyor. Ancak Türkiye’de cerrahi yöntem uygulandıktan sonra gebe kalıp yaşayan bebeğiyle eve giden ilk hasta Aslı Şahin oldu”

Trakelektomi yöntemiyle hastaların üreme yeteneğini koruduklarını kaydeden Prof. Dr. Karateke, kanserleri de bu şekilde tedavi etmiş oluyoruz. Aslı Şahin’i 2008 yılında ameliyat ettik, 2009 yılında gebe kalınmasına izin verdik.  2011’in mart ayında da 37 haftalık olarak 2 kilo 650 gram ağırlığında bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Bebeği sezaryenle doğurdu ve hastalığı da iyileşmiş durumda” şeklinde konuştu.


İçeriği Paylaşın