Rahim Şekil Bozuklukları Nelerdir?
Rahim şekil bozuklukları nelerdir? Rahim şekil bozukluklarını ve nedenlerini İstanbul Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi’nden Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ozan Özolcay anlattı.
Bizi Takip Et
. Rahim şekil bozuklukları nelerdir?
‘‘Rahim şekil bozuklukları infertilitede (kısırlıkta) en sık görülen problemlerden biridir. Doğuştan gelenler ve daha sonradan oluşanlar diye ikiye ayrılır. Doğuştan gelen rahim şekil bozuklukları rahimin ağzında gelişme geriliği ve hiç rahim ağzının olmaması gibi rahimin bütün kısımlarını oluşturan organlarda olabilir. Rahim ağzı normalde tek bir girişe sahiptir; bazen çift girişi olabilir. Onun dışında rahimin kendisinde de birtakım problemler olabilir.
DOĞUŞTAN GELEN RAHİM ŞEKİL BOZUKLUKLARI
Normalde her kız çocuğunun annesinin karnındayken ortalama olarak gebeliğin 8 ila 12. haftasında rahimi ortada birleşerek tam bir rahim haline gelir. Bu birleşme bazen anne karnındayken birtakım sebepler nedeniyle tam olarak gerçekleşmez. Buna bağlı olarak da rahim bazen yarım bir rahim olabilir; bazen hiç rahim olmayabilir; bazen iki rahim arasında ciddi bir perde oluşabilir. Bazen de annenin gebeyken kullanmış olduğu birtakım ilaçlar kız çocuğunun rahiminde birtakım problemler yaratabilir.
DAHA SONRADAN OLUŞAN RAHİM ŞEKİL BOZUKLUKLARI
Daha sonradan gelişenlerse özellikle rahimin kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörler olan miyomlardır. Miyomlar da oldukça sık görülür. Ortalama 35-40 yaşındaki her 10 kadının 2 – 3’ünde görülebilecek sıklıktadır. Bunların çoğu eğer üreme organının içine doğru baskı yapmıyorlarsa hastada bir problem çıkartmazlar. Hatta çoğunlukla hasta jinekolojik bir muayeneye gittiğinde bunu tesadüfen öğrenir.’’
RAHİM HANGİ FARKLI ŞEKİLLERDE OLABİLİR?
. Rahim hangi farklı şekillerde olabilir?
‘‘Kız çocuğunun rahmi annesinin karnındayken ortalama 12. hafta civarında oluşur. Bu oluşum için bu organları bir araya getiren yapıya müllerian kanal denir. Müllerian kanallarda bir problem meydana gelmesi bir rahim şekil bozukluğuna sebep olabilir. Bazen kalp tipi dediğimiz rahimin üst kısmının kalp şeklini alması şeklinde olabilir. Rahimin içinde rahimin sadece bir kısmını bölen bir perde olabilir. Bu belki kişinin gebe kalmasına engel olmayabilir ama gebe kaldığı zaman rahim içerisinde yeteri kadar yere sahip olamayacağı için düşüklere sebep olabilir. Hasta bir uzmana başvurduğunda bir ultrasonografi muayenesi ve rahim filmiyle bu kişinin rahminde yeteri kadar yere sahip olmadığı ortaya çıkartılıp bazen birtakım cerrahilerle bu durum düzeltilebilir. Bazen de hastaya bunun için başka bir tedavinin gerektiği izah edilir.
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GEÇİRİLEN ENFEKSİYONLARIN ETKİSİ
Bunun dışında rahim iç tabakasını oluşturan endometriumda da problemler olabilir. Mesela çocukluk çağında geçirilmiş tüberküloz gibi hastalıklar rahim iç zarını tahrip ederek bu kişinin daha ilerde gebelik oluşmasında problem çıkartabilir. Çünkü rahim iç tabakası oldukça fonksiyonel bir tabakadır ve kişinin gebe kalabilmesi için bu tabakanın belirli bir kalınlığa ulaşması gerekir. Çok küçük yaşta geçirilmiş birtakım enfeksiyonlar bu tabakanın zarar görmesine sebep olarak daha ileri yaşta bu kişinin üremesiyle ilgili problemler çıkartmasına da sebep olabilir. Rahim ağzı (serviks) spermin rahim içine geçmesini sağlayan bir kanaldır. Eğer bu kanalda bir tıkanıklık ya da bu kanalda yeteri kadar bir gelişmemezlik söz konusuysa yine normal yollardan çocuk sahibi olma şansları olamayacaktır. Ayrıca rahim ağzı gebeliği taşıyan çok önemli bir yapı olduğu için bazen kişi gebe kalsa bile rahim ağzı yeteri kadar gelişmemişse özellikle 20. hafta civarında erken doğumlar olabilir.’’
İçeriği Paylaşın